Duguláselhárítás házilag 2.

A dugulásnak több oka lehet

Lássuk, mitől dugul, ha dugul.
Duguláselhárítás közben szerzett tapasztalataink alapján elmondhatom, az eltömődések egyik leggyakoribb oka a környezettudatosság… A víz a legnagyobb kincsek egyike, de ha (extrém) módon spórolunk vele, előbb-utóbb (házi, majd profi) duguláselhárítás lesz a vége!
Bőséges vízzel mosogassunk, öblítsünk, a WC lehúzásakor sem elég, ha csak „megmutatjuk” a vizet a „produktumnak”.
Ellenben a tisztítószerekkel bánjunk kesztyűs kézzel!
Amellett, hogy árthatnak a környezetnek, eliszaposíthatják a lefolyókat, csatornákat, szennyvíz vezetékeket, hiszen nem kevés adalékanyagot tartalmaznak – ez pedig mihez vezet? Pontosan! Duguláshoz!

Mosódió, granulátum és a többiek

Kiváló, természetes alapanyagú háztartási tisztítószereket lehet kapni, említeném itt a mosódiót.
A szilárd, szemcsés, por alakú granulátumok a lefolyókban megülve, bekövesedve kiváló dugulás-kiinduláspontok! Használjunk inkább folyékony tisztítószert, bár kijelenteni nem merném, hogy minden granulátum, tabletta rosszabb, mint folyékony társai.
A folyékony szappanok, samponok, hajbalzsamok, tusfürdők mértéktelen használata is kedvez a csatorna eliszaposodásának, ez szinte garancia arra, hogy előbb-utóbb duguláselhárítás lesz a vége.

Mindenképpen lesz dugulás és duguláselhárítás?

Ergo: így vagy, úgy, kevés eséllyel ússzuk meg…
A WC is remekül eldugulhat, ha belepottyan az illatosító műanyagháza! Sőt, a WC papír-guriga is elakaszthat ezt-azt, ahogyan a mértéktelen papírhasználat is. No meg az újságpapír… Higgyék el, nem érdemes olvasmányainkat másra használni, mint amire kitalálták…
Ajánlatos (még a dugulás, és annak elhárítása előtt) a WC-t időnként vízkőoldóval karbantartani, a lefolyókat pedig forró vízzel, illetve egyéb „házi praktikával”. (Lásd sorozatunk más részében!)
Sokat lendíthet a megelőzésen, ha szűrőt használunk ott, ahol haj kerülhet a lefolyóba.

A konyha a lakás dugulás szempontú achilles sarka

A konyha talán a leggyakoribb felvonulási terep a duguláselhárítás területén. Zsírok, olajak, zacc, súrolószerek, kevés, és nem elég melegvíz-használat…
Vegyünk erőt magunkon, és minimum félévente tisztítsuk meg a szifonokat!
Gusztustalan feladat, hálás eredménnyel! Ha sem idejük, sem energiájuk, sem gyomruk, hívjanak bennünket, elvégezzük Önök helyett: ezért (is) vagyunk!
Akár lakáson kívül, akár belül

  • az időszakos csatorna-karbantartások,
  • a csapadékvíz-elvezetők tisztítása éppen úgy profilunkba vág, mint
  • a vízvezeték-szerelői munkák,
  • vízszivattyúzás,
  • csatornaépítés,
  • csatornatisztítás,
  • vízszivárgás helyének felkutatása,
  • csatorna-nyomvonal megállapítása, vagy
  • a kamerás csővizsgálat.

Ha nem szeretné, hogy zsírtól, csonttól, építési törmeléktől, festéktől, macskaalomtól, hajtól, tampontól, intimbetéttől, mosó- és mosogatószertől, beejtett illatosítótól, vízkőtől, és ezer más dologtól eltömődjön, próbálja elkerülni ezek csatornába kerülését, illetve tegyen azért, hogy megelőzzön egy brutálisabb dugulást!
Lefolyódugulást ezer dolog okozhat, az eltömődés roppant kreatív dolog! Például, ugye elképzelhetetlen, hogy a folyékony súrolószer bekövesedve dugulást okozzon? Pedig de! Ha nincs meg a csatorna megfelelő lejtése, ha nem használunk elég vizet, ha túlzásba visszük, ha-ha-ha… És bizony, ez nem a nevetés hahája.

Azt mondtuk, a dugulásnak több oka lehet. Például?

A szennyvízelvezető-rendszer dugulása

Ez jelenthet elzsírosodást, és a vízkő sem kispályás dugulás ok.
A cső elöregedése (főleg a régi eternit, ill. betoncsövek) is okai lehetnek a dugulásnak: betörik, beszakad, elreped, megsüllyed…
Emiatt közvetlenül is bekövetkezhet az eltömődés, és közvetve is, hacsak nem sivatagban élünk, hiszen előbb-utóbb bekúsznak azok a fránya növénygyökerek… Ilyen esetekben csak a csőcsere hoz megoldást.
(Nem győzöm hangsúlyozni, mennyivel egyszerűbb, hatékonyabb, és gyakran olcsóbb megoldás, ha profi duguláselhárítót hív! Nem csak azért, mert mi levesszük a válláról a duguláselhárítás terhét, hanem, ha más jellegű megoldásra is szükség van, profi, megbízható szakembert tudunk ajánlani!)

Hogyan előzhetjük meg a dugulást?

Említett karbantartáson kívül például a WC-tartály korrekt beállításával.
(Az öblítőszeleppel működő toalett beszerelésének alapvető feltétele a min. 3 bar hálózati víznyomás, és ajánlott a ¾”-os csatlakozás.)
Rendben, hogy víztakarékos, de ha elégtelen az öblítés, számoljunk azzal, hogy előbb-utóbb bekövetkezik a dugulás! Akár tartályos, akár öblítőszelepes, fontos a bő vízöblítés! Inkább több víz (ez minimum 6-8l vizet jelent), mint több liter környezetkáros anyag!
Sőt!
Időnként vegyünk kezünkbe a vödröt, és ráadásként zúdítsunk a WC lefolyóba egy-egy adaggal a vízből!
Ebből a szempontból előnyösebb helyzetben vannak a társasházban élők, hiszen csak pár méter a mennyország, ráadásul a gravitáció…
Nem szabad megfeledkeznünk azokról a közel sem mellékes körülményekről, mint a csatorna hossza, lejtése, vastagsága, anyaga, kora…
Nem várhatjuk el, hogy 3 deci víz eljuttassa szennyünket a 30 m-re lévő központi csatornába, sem, hogy egy keresztmetszetileg szűk csőben vígan ússzon a „cucc” az elvárt távolságra.
Ha úgy véljük, a dugulás mögött komolyabb ok húzódik, mint némi zsír a szifonban, ne álljunk neki, bízzuk képzett duguláselhárítóra a megoldást, ne „szerelgessünk”!
Jut eszembe a szerelésről!
Amennyiben épített zuhanykabinunk van, csak a csatlakozások tisztításáig menjünk el (slag, zuhanycső)! Ha olyan zuhanytálcánk van, ami nincs összekötve a padló összefolyóval, semmi esetre se bontsunk, hacsak nem vagyunk szakemberek! Bízzuk profikra!

Előzmény: Duguláselhárítás házilag 1.

A folytatás: Duguláselhárítás házilag 3.

A témában egyszer régen…: Tanácsok, tippek-trükkök a házi duguláselhárításban

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük