Tréning kezdőknek

Az otthoni duguláselhárítás

Avagy hogyan küzdjük le az otthoni lefolyó dugulást önerőből.

Kedves Olvasó!
Írásommal az otthoni duguláselhárítás szakmai fogásai után szomjazó látogatók igényét kívánom önzetlenül kielégíteni.

Kérem nézze el nekem, hogy egyszer-egyszer önmagam szórakoztatása
kedvéért igénybe vettem a humor eszközét is. Bízom benne, hogy ezáltal
olvashatóbbá válik az amúgy szakmai, tapasztalati alapokon nyugvó tanulmány. Továbbá remélem, hogy nem csak szórakoztatónak, de hasznosnak is találja az itt leírtakat.

Duguláselhárítás tréning

Oktatás vezető: Világi Tamás, profi duguláselhárító.

A házilagos eszközök (alapkészlet): WC pumpa, rongy, csavarhúzó, zuhany gégecső, némi kézügyesség, lefolyó tisztító/duguláselhárító vegyszer;

A haladó szintű duguláselhárítás tárgyai: A házilagos eszközök menüben szereplő szerszámok, mint a duguláselhárítás alapkészlete + “eldobható spirál”, vízpumpafogó vagy svédfogó,  ½” locsoló tömlő, ezermesteri képesítés megléte.

Mosdó dugulás házilagos megszüntetése:

Megkezdése előtt, szemrevételezzük mosdókagylónk bekötését. Ezt követően vizsgáljuk meg a rendelkezésünkre álló szerek, szerszámok meglétét. Amennyiben rendelkezünk az említett eszközökkel, úgy elkezdhetjük a műveletet.

Első lépéseként kezdjük a szifon tisztításával.
Némely esetben talp ill. falra rögzített szifontakaró fajansz nehezíti a szifon hozzáférését. Ezek leszerelése elengedhetetlen a sikeres dugulás elhárításhoz. A mosdótalp kiemelése sem minden esetben probléma mentes, ugyanis előfordulhat, hogy mosdónk nem rendelkezik stabil rögzítéssel. Csakis abban az esetben folytassa a szerelést, ha
meggyőződött róla, hogy mosdója önállóan is képes eltölteni a falon néhány percet, míg Ön elvégzi a dugulás elhárítás feladatát. (külön rögzítették).

Kellő körültekintés nélkül végzett házilagos munka ugyanis könnyen rémálommá válhat. Ilyenkor az elszabaduló mosdókagyló leszakítja a víz bekötéseit , majd a 3-4 bar nyomáson kiáramló hideg-meleg víz lágyan végig masszírozza teljes testfelületünket.

Élvezzük egy pár másodpercig a duguláselhárítás által létrehozott aquahatást, majd rohamtempóban keressük meg a főelzárót. Véleményem szerint tanácsos a rögzítetlen mosdókagylók “ingerlését” elkerülni, hacsak nem kalandágy hajt minket. Aquapark .

A következő lépésében már a szifon szétszerelését ismertetem.

A szifonok legismertebb változatai között megtalálhatóak buraszifonok, csőszifonok, jolyflex csövek (flexibilis cső), stb… duguláselhárítás
otthon.

Közös tulajdonságuk, hogy operációs rendszer igénybevétele nélkül képesek feladatukat ellátni.

Egyszerű felépítésüknek köszönhetően könnyen segédeszközök használata nélkül szét ill. összeszerelhetjük őket. Idősebb szifonok igényelhetik a vízpumpafogó ill. svédfogó használatát, esetleg cseréjük is indokolt lehet.

A sikeres duguláselhárítás feltétele, hogy a szifon szétszerelése közben megfigyeljük a tömítések illeszkedését, elhelyezkedését és megőrizzük épségüket.

WC pumpa
Már nem a WC pumpa a duguláselhárítás sztárszerszáma

A lefolyó tisztítás következő lépésében távolítsuk el a szifon belsejében lerakódott szennyeződéseket. Eljutottunk a dugulás elhárításának azon izgalmas fázisához, ahol bevetésre kerülhet a zuhany gégecső, mint a lefolyó tisztítás leghatékonyabb fegyvere.

A zuhanyfej és tömítése eltávolítása után, helyezzük a gégecsövet a mosdó lefolyó vezetékébe, majd megnyitva a csapot (zuhany állásban) öblítsük át a vezetéket.
Szerencsés esetben a víz akadálytalanul tova halad lefolyórendszerünk
útvesztőjében, megkímélve minket a meló további vesződségeitől. Pechesebb barkácsolók megismerkedhetnek a duguláselhárítás további eszközeivel, melyből a rongyot már elő is
készíthetik.

A gégecső és rongy hatékony összjátéka

A gégecső és rongy hatékony összjátéka segíteni fog minket, hogy sikerélményeket gyűjtsünk. A rongy használatával elsődleges célunk, hogy az eldugult vezetékszakaszban túlnyomást idézzünk elő. A lefolyóvezetékbe helyezett gégecsövünk mellé körkörös mozdulatokkal tekerjük kedvenc pólónkat (esetleg egy ócska rongy is megteszi), majd a ruhadarab erős rögzítése mellett nyissuk meg a csapot.

Túlnyomás fokozása érdekében csavarhúzót is használhatunk rongy tömörítés céljára, hogy bebiztosítsuk a sikert. Gégecső helyett használhatunk ½”-os locsolótömlőt és gardena gyorscsatlakozó rendszert, mely vitathatatlanul magasabb szintet képvisel az otthoni duguláselhárításban. Leginkább ½”-os és ¾”-os gardena csatlakozók használatával tudunk fürdőszobánkban csatlakozási pontokat kialakítani házilagos “csatorna tisztító
berendezésünk” részére. Mosógépek ¾”os, sarokszelepek 3/8” és ½”-os, zuhanycsövek ½”-os, lengőszárak (egyes típusoknál) ¾”-os csatlakozási pontokkal segítik a duguláselhárítás folyamatát. A túlnyomás kialakítása közben tartsuk megfigyelés alatt fürdőszobánk, lakásunk többi lefolyó nyílásait, hogy elkerüljük az esetleges visszaáramló szennyvíz otthonunkra és idegrendszerünkre mért romboló hatását. Az elhárító tevékenység idejére ajánlott eltávolítani a pvc csőben lévő gumigyűrűt, melyet a fal síkjánál talál meg.

A túlnyomásos dugulás elhárítás sikerességét igazolja, ha a rongy eltávolítása után lefolyónk képessé válik a betáplált vízmennyiség teljes elszállítására visszaáramlás nélkül.

Ellenkező esetben rohanhatunk a legközelebbi barkács áruházba beszerezni utolsó bevethető segédeszközünket. Ez nem más mint a csőtisztító spirál vagy közismertebb nevén a csőgörény.

Használata: tol, teker, teker, húz, tol, teker, kihúz, halászás, bedug, tol, húz, tol, teker, öblít (fent leírtak szerint)…… majd ismétel.

A duguláselhárítás utolsó fázisában szifon összeszerelés következik. Javasolnám a szétszereléssel ellentétes sorrend alkalmazását. A hogyan készítsünk trombitát mosdószifonból és az érdekes tárgyak az épületgépészetben írásommal az összeszerelési sorrendtől eltérőknek nyújtok segítséget szabadidejük tartalmas eltöltéséhez.

De mit tegyünk kudarc esetén?

Utolsó esélyként a vegyszeres duguláselhárítás kínálkozik mielőtt személyesen is lehetőséget kapnék egy látványos duguláselhárító bemutatóra otthonában.

Vegyszeres duguláselhárítást megelőző teendők: vegyszer vásárlása, lefolyótisztító hazaszállítása, folyótisztító szer használati útmutatásának elolvasása.

Vegyszeres dugulás elhárítás rövid leírása: remél, önt/szór, vár, remél, még vár, remél, öblít…ismétel.
A lefolyó tisztítási praktikák felsorolásából kimaradt a wc pumpa használata, mely kétségtelenül egyik leghatékonyabb fegyvere a dugulás elhárításának. Duguláselhárító képessége fokozható, ha a mosdó túlfolyó nyílását kézzel elzárjuk, mivel a nagyobb szívó/nyomó hatás hatékonyabb lefolyó tisztítást eredményez.

Sikertelen otthoni lefolyó tisztítás esetén kérem hívjon profi szakembert segítségül!

A profi mester előnyei: legolcsóbb lefolyó tisztítás, leggyorsabb duguláselhárítás, legtisztább csatorna tisztítás…leg, leg, leg duguláselhárítás.

Mosogató

A mosogató dugulás házilagos megszüntetése:

Szinte mindenben megegyezik a mosdó dugulás elhárításánál ismertetett teendőkkel.

Általánosan elmondható, hogy a mosogató dugulás megszüntetése nehezebb feladatot jelent mint megszüntetni egy mosdó dugulást. A nagyobb csődimenzió nagyobb mennyiségű szenny lerakódását teszi lehetővé, melynek eltávolítása komolyabb feladat mint az otthoni mint pedig a profi duguláselhárításban.
Amennyiben szifon tisztítással nem szüntethető meg a lefolyónkban kialakult dugulás, úgy biztosak lehetünk benne, hogy küzdelmeket folytathatunk wc pumpánkkal, spirálunkkal is lefolyó tisztításunk során.

Duguláselhárítás kézi spirál használatával, előnyei, hátrányai:

A mosogató duguláselhárítás nehézségét az összeállt zsíradék és egyéb szennyeződések feldarálása, majd a felaprított üledék tovább juttatása jelenti a nagyobb csőátmérő irányában.

Az otthoni mosogató duguláselhárítás kiegyensúlyozott lelki állapotot kíván Öntől, ezért megkezdése elött stabilizáljuk tudatállapotunkat, végezzünk légző gyakorlatokat, esetleg relaxáljunk, meditáljunk.
Fogjuk fel játéknak, szórakozásnak a dugulás kihívásait.
A pozitív gondolkodás nem csak a hétköznapokban, de a dugulás megszüntetésének folyamán is erős támaszunk lehet. Kibillent, ideges lelkiállapotban nem csak magunknak és környezetünknek ártunk, de az elhárító tevékenység esélyeit is nagyban lerontjuk.

Most, hogy már kellően ráhangolódtunk az otthoni munkavégzésnek, akár neki is vághatunk a műveletnek.

Mindjárt a feladat kezdetén két opció közül választhatunk. Duguláselhárítás konyhabútor beszerzésével ill. konyhabútor vásárlása nélkül. Megrendelőim érdekes módon eddig kizárólag konyhabútor vásárlás nélkül igényelték a duguláselhárítási tevékenységet.

Konklúzió: (Hosszas elmélkedés után összegeztem):

Mindenki az olcsó kivitelezés híve, a gyors és a tiszta duguláselhárítást részesíti előnyben. Megjegyzem: Személy szerint én is a konyhabútor vásárlás nélküli megoldás híve vagyok.

Az otthoni duguláselhárítás elengedhetetlen tartozékaként kiemelném a vödör és felmosórongy szerepét, mely segítségünkre lesz szárazan tartani bútorunk belsejét.

Jelentős megtakarítással rendelkező olvasóim akár nélkülözhetik is az említett eszközök használatát, ők ugyanis a művelet befejeztével új konyhabútort vásárolhatnak az előző helyett.

Tehát duguláselhárítás konyhabútor vásárlása nélkül:

Szifonunkat már szétszedtük, kiöblítettük (remélem megfigyelte kedves látogató a tömítések helyét), így folytatódhat a lefolyótisztítás menete.
A munka folytatásához villámgyors vízbekötés készítünk, majd csatlakoztatjuk az előkészített slagunkat. (1/2”-os méretben 2-3m hossz elegendő).

A mosogatógépek bekötése ¾”-os , sarokszelepek 3/8” és ½”-os, lengőszárak legtöbbször ¾”-os csatlakozási pontokkal segítik a duguláselhárítás műveletét.

Következő lépésben a fal síkjánál található pvc csőtokból eltávolítjuk a gumigyűrűt.

Vödrünket a pvc cső alá helyezzük (falsíknál), hogy megakadályozza a visszaáramló szennyvíz bútorral való érintkezését.

Locsolótömlőnk végét a lefolyóvezetékbe juttatjuk, majd addig folyatjuk, míg az teljesen megtelik vízzel. Most elérkeztünk a feladatunk legizgalmasabb szakaszához. Vegyük elő kézi spirálunkat (akinek jobban tetszik – a csőgörényt), majd nagyot kiáltva mondják utánam: Gyere Józsi (esetenként Pisti, Kata, Klára és valahány név a naptárban) segíts ezt a sz….t tekerni mert mindjárt a nyakamra tekeredik mind az 5 méter!

Meglátják kitűnően fognak szórakozni.

A spirálos duguláselhárítás titka: Kérjük meg segítőnket, hogy tekerés közben végig tartsa feszesen spirálunkat, még akkor is, ha az egészen a nappalinkban lévő plazma tv-ig elér. Nekünk csak annyi a feladatunk, hogy koordináljuk segítőnk mozgását és a lehető leghosszabban bejuttassuk lefolyórendszerünkbe újonnan megkedvelt játékszerünket.

A gyerünk Józsi gyorsabban, gyorsabban, mi lesz már? – mondat intenzív használata javítja a sikeres elhárítás esélyeit.

Ha a leírtak szerint járnak el, hamar szabaddá válik az eldugult lefolyószakasz, nem kis örömet szerezve ezzel a duguláselhárításban résztvevő összes személynek.

Most már Önök is látják: a duguláselhárítás jó, a duguláselhárítás
szép, a duguláselhárítás sport, a duguláselhárítás kitűnő szórakozás!

Záró aspektusként átöblítjük a lefolyónkat, leszereljük a tömlőnket, összeszereljük a szifonunkat, és látván, hogy beesteledett: Jó éjt kívánunk Józsinak (a segítőnknek).

Jó szórakozást és kellemes időtöltést kívánok!
Világi Tamás duguláselhárítás szakértő

***

Tippek-tükrök otthoni duguláselhárítás

Duguláselhárítás árak

2 Replies to “Tréning kezdőknek”

 1. avatar

  Kedves Gyula!

  Bocsánat, hogy ismeretlenül zavarom, de tolmácsolni szeretném a hálánkat:

  Ma este órákon át küzdöttünk egy fránya dugulással, ami a padlóösszefolyónkat tette tökéletesen átjárhatatlanná.
  Közben éjszaka lett – már fogalmunk sem volt, mi lesz – még megfürödni se tudtunk, hisz épp akkor szembesültünk a problémával, amikor megpróbáltuk.

  Majdnem feladtam, így maradt az utolsó mentsvár: az internet. A Google-ba írva, hogy “duguláselhárítás” és hogy “padlóösszefolyó” egyebek mellett az Ön kisfilmjét is kidobta a gép, amit a Youtubra töltött föl…
  Hálás köszönet érte!!!

  Végre megismertem a bűzelzáró csínját-bínját, és egy rugalmas antenna-kábel segítségével a mögötte immár megközelíthető csőszakasz dugulását remekül elhárítottam!! Végre mehetek aludni!!

  Hálás köszönet az önzetlenségéért, hogy a tudását megosztotta velem – velünk!!!!!

  Ismeretlenül is óriási öleléssel: Töreky Katalin

 2. avatar

  Kedves Katalin!

  Örülök, hogy segítségére lehettem!
  Írásaim és videóim pontosan ezt a célt szolgálják. Vagyis értékes tartalommal kívánom segíteni a rászoruló keresőket, látogatókat.
  Köszönöm, hogy visszajelzéssel szolgált a feltöltött videófilmet illetően, egyben megerősítéssel szolgált létjogosultságával kapcsolatosan is.
  Továbbá engedje meg, hogy viszonozzam virtuális ölelését, mely fényt hozott a mai napomba.
  Üdv
  Dancs Gyula