Tippek-trükkök a duguláselhárítás otthoni segítésére

Duguláselhárítás házilag – tippek-trükkök – zöld megoldások

A házilag történő duguláselhárítás: tippek-trükkök
Kilenc házi tipp és trükk a dugulás megszüntetésére

A honlapunkon bemutatott házilagos duguláselhárítás módszerek alkalmazása során is fontos betartani az alapvető környezet- és berendezéskímélő szabályokat.

A WC-pumpa (gumiharang) a duguláselhárításban

WC-pumpa, a duguláselhárítás alapszerszáma

A legegyszerűbb és gyakran hatásos duguláselhárító segédeszköz a duguláselhárításban a WC-pumpa. Rendszerint minden háztartásban találunk egyet.
Mielőtt a lefolyóra helyeznénk, öntsünk egy pohár meleg vizet és egy kevés mosogatószert a lefolyóba. Ha van, a túlfolyót dugaszoljuk el nedves ronggyal. Ezután teljesen fedjük le a WC-pumpával a lefolyót és folyassunk rá annyi vizet, hogy az teljesen fedje le a gumiharangot.


Hirtelen mozdulattal húzzuk fel, majd ismét nyomjuk le a pumpa nyelét. Ezt a szívó-nyomó hatást más háztartási eszközzel nem is érjük el. Bár mindez – vagyis a WC-pumpa ügyes és hatékony használata – kicsit kőkori megoldásnak számít, azért olykor nagyon hatékony tud lenni.
A dugulás mértékétől függően ez a módszer legtöbbször segít. Ha azonban nagyobb a baj, valószínűleg le kell szerelni, illetve szereltetni a szifont. Ha Ön akarja és tudja a duguláselhárítás problémáját megoldani (vagy megelőzni), akkor a mosogató dugulásának kezelését, elhárítását viszonylag könnyen megoldhatja.

Ahol csak lehet, kerüljük a vegyszert!
A lefolyó tisztítására lehetőleg ne használjunk agresszív vegyszert (például sósavat).

Drótkefe

A drótkefe nemcsak a rozsda és a festékmaradványok eltávolítására szolgál, hanem lefolyótisztításra is alkalmas. Válasszuk ki a megfelelő típust, például azt, amelyik méretre és alakra a legjobban hasonlít a WC-keféhez. A drótkefe finom szálai nagyon hajlékonyak és mélyen belenyúlna a szifon belsejébe. Gyakran kiválthatják a kereskedelemben kapható csőtisztítókat. A drótkefével közepes dugulás is elhárítható, például az, amelyet vízkő-lerakodások okoztak A kefe erőteljes fel-lehúzogatásával jól megtisztítható a lefolyó. Amikor azonban a szifonnak nagyon sok görbülete van és erőteljesen elpiszkolódott, már a drótkefe sem segít.

Csőtisztító spirál: a dugulásmentesítés fontos eszköze

Csőtisztító spirál
Csőtisztító spirál

A jelentősen eldugult lefolyó tisztítását megkísérelhetjük a barkácsáruházakban és szaküzletekben kapható csőtisztító spirállal is, amely elvben már arra is alkalmas, hogy a falon belüli lefolyócsövet megtisztítsuk.

A csőtisztító spirál különféle méretekben kapható.
Legtöbbször elegendő, ha 1-2 m hosszút veszünk. Óvatosan vezessük be a spirált a lefolyócsőbe, amelyet ki kell takarítani. Ezt követően helyezzük fel a hajtókart és tekerjük. A körbeforgó spirál a lefolyó távoli részein is lekaparja a lerakódásokat a cső faláról. Minden újabb tisztításnál engedjünk tiszta forró vizet a rendszerbe, hogy könnyebben menjen a tisztítási folyamat.

Ezt a módszert a spirálok hazai áraiból kiindulva (egy jobb minőségű szett többe kerül, mint a honlapunkon ajánlott legdrágább munkadíj) azoknak ajánljuk, akiknél a tapasztalatok alapján elegendő a rövidebb (1-2 m-es ) csőhossz és van erejük és türelmük a hajtókar forgatására.

A spirál használata is gyakorlatot igényel.
Könnyen lepattan a WC-csésze zománca és a háziasszony minden tisztítás alkalmával mérgelődik majd. A csőtisztító spirált használat után alaposan tisztítsuk meg, fertőtlenítsük és szakszerűen tároljuk.

Műanyag palack

A lefolyótisztításhoz néha elegendő egy műanyag palack is, például egy Colás üveg. Ezt a módszert leggyakrabban a mosogatónál és a zuhanyozótálca lefolyójánál alkalmazzák, ha az átmérő megfelelő. Az üveg szája fedje le a lefolyót. A konyhai lefolyónál a túlfolyónyílását nedves ronggyal tömítsük el.
Öntsünk forró vizet a palackba és felfordítva nyomjuk a lefolyóba. Nyomjuk össze, majd engedjük ki a palackot, hogy a kiáramló víz nyomást fejthessen ki a lefolyóra, illetve a dugulást okozó szennygócra.

Mentos és Cola a duguláselhárítás eszközeként?

Van, amikor ez is használ: a lefolyó tisztításához elég 2-4 Mentos vagy egy kis Cola. Ezek esetenként megkönnyítik a szifon lecsavarását.
Tömítsük el a túlfolyónyílást egy nedves ruhával. Öntsünk egy liter Colát a lefolyóba. Amint zajt hallunk a lefolyóból, dugaszoljuk el, hogy a Cola ne spriccelhessen ki. Ha szerencsénk van, a keletkezett nyomás megszüntette a dugulást.

Sütőpor és ecet keveréke

Ezt nagyanyáink örökítették ránk – és többnyire működik!
A lefolyótisztításnak ez a háziszere a sütőpor-ecet keverék. 4 evőkanál sütőport öntsünk a lefolyóba és azonnal küldjünk utána egy deciliter ecetet. A két anyag találkozását hangos bugyborékolás kíséri. Amikor ez elhallgat, forróvízzel segítsünk rá. Gyakran használ.

Kávézacc

A kávé nemcsak akkor segít ki minket a bajból, amikor a lefolyóból keménybűz árad, hanem tisztítóhatása is van. Ezért megelőzési céllal többször küldjünk le kávézaccot a lefolyón.

Amikor dugulást akarunk elhárítani, egy liter vizet és egy adag kávézaccot öntsünk a lefolyóba. Hagyjuk egy órára magára, majd két liter forró vízzel öblítsük le. Ez ugyan nem a leghatékonyabb módszer, de érdemes kipróbálni, mielőtt komolyabb fegyvernemhez nyúlnánk.

A jó öreg kerti locsolótömlő

Próbáljuk ki, de legyünk óvatosak. A túlfolyót (mint mindig) zárjuk el egy nedves ruhával. Keressünk megfelelő csatlakozót a lakásban (a mosógép környékén bizonyára találunk ilyet). Irányítsuk a cső másik végét a lefolyóba és indítsuk meg a vizet. A víznyomás néha megoldást jelent, de ügyeljünk, nehogy kárt okozzunk a rendszerben.
Ha a fenti házilagos módszerek már nem működőképesek, érdemes hívni a duguláselhárítás mesterét, aki szakszerűen elvégzi – immár nem Colával és pumpával – a duguláselhárítást: Világi Duguláselhárítás 06 20 375 05 31.
És a megelőzés érdekében is tanulmányozza honlapunkat.

Témába vág: Toalett: dugulaselharitas házilag

Sokan keresnek róla információt: Budapest: ha duguláselhárítás kell

Ugyanerről: 

Vegyszer vagy szakember


Duguláselhárítás, dugulásmentesítés

AKTUÁLIS: KORONAVÍRUS: Koronavírus kontra szennyvíz

És egy összefoglaló bemutató (slide):

Zöld duguláselhárítás

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük