Duguláselhárítás: eszközök 2.

A duguláselhárítás eszközei 2. WOMA

Duguláselhárítás magasnyomású vízzel = Womázás

Duguláselhárítás | WOMAMost pedig nézzük a duguláselhárításban használt másik ismert csatornatisztítási eljárást. Ami nem más mint a nagynyomású vagy magasnyomású csatornatisztítás. Womázásként is elterjedt ez a típusú duguláselhárítási módozat.

A WOMA név egy ismert termékgyártó a csatornatechnika területén, akárcsak a csiszolástechnikáról ismert flex márka. Csiszolás/vágás = flexelés.

Duguláselhárítás magasnyomású vízzel = Womázás.

Érdekességként megjegyzem, hogy a spek által gyártott termékek legalább annyira ismertek a professzionális duguláselhárításban. Közös jellemzőjük a magasnyomású csatornamosó berendezéseknek, hogy rendkívül nagyteljesítményű, magas hatékonysággal képesek elvégezni a duguláselhárítási feladatokat.

Működési elve: A duguláselhárítást végző személy egy magasnyomású tömlőt juttat a tisztítandó csatornaszakaszba, melyet a 100 bar feletti üzemi nyomás és a tömlő elejére csatlakoztatott speciálisan csatornatisztításra tervezett fejegység juttat előre, így szüntetve meg a rendszerben kialakult dugulásokat. A 100 bar feletti nyomás mellett általában 30 l-t meghaladó percenkénti vízhozam párosul, ami szintén hozzájárul a hatékony duguláselhárításhoz. A duguláselhárítás igényéhez igazodó megfelelő fejegység kiválasztásával hozzájárulhatunk az eredményes tisztításhoz.

Az igazán hatékony “woma” berendezések meghajtását benzin illetve diesel erőforrások biztosítják.

Elektromos nagynyomású csatornatisztító gépek is kedveltek a professzionális duguláselhárításban, de teljesítményük nem hasonlíthatóak benzines társaikhoz.

Nagyjából elmondható, hogy a 230 V-os berendezések 100-130 bar mellett max 15 l/perc vízhozamúak. Ez talán nem tűnik magas értéknek, de higgyék el, hogy elegendő lenne autójuk festék eltávolítására egy megfelelő fej kiválasztása mellett. Egy barátomnak sikerült is az általam kölcsönadott berendezéssel festékteleníteni az 1 éves gyári fényezésű autóját. Hát, nem volt túl boldog. Pedig csak egy “kisteljesítményű” 230 V karotechnik csatornatisztítót üzemeltetett mosópisztollyal.

380 V-os nagynyomású csatornatisztító gépek is csak 20 l/perc körüli értékekkel büszkélkedhetnek.

A kisteherautókba szánt magasnyomású csatornatisztító gépek már 30-120l/perc vízhozamra képesek 100-200 bar körüli üzemi nyomás mellett.

Csatornatisztítás igazi erővel – brutál WOMA

Csatornatisztító7,5t meghaladó össztömegű autók pedig ezeket az értékeket is messze túlteljesíthetik. A hatékonyság csúcsát képviselő csatornamosó készülékeket általában a közmű-üzemeltetési feladatokat ellátó cégek, vállalkozások üzemeltetik. Nem csoda hiszen egy kisteherautóba épített gyári egység beszerzése is meghaladhatja egy középkategóriás személyautó árát.

Összefoglalva: A magasnyomással végzett csatornatisztítás képes a legmakacsabb dugulások 100%-os eltávolítására, hosszú 30 métert meghaladó, 150 mm feletti vezetékszakaszok tisztítására, azok károsítása nélkül.

Felhasználási területei: Főképp kültér! Csapadékelvezető csövek, alapvezetékek, aknák tisztítása, ipari csatornaszakaszok duguláselhárítására, 150mm feletti csőszakaszok magasnyomású csatornatisztítására “WOMAzására”… stb.

Előnyei: Rendkívül makacs dugulásokra bevethető, tökéletes zsírtalanító képesség, kitűnő hordalék eltávolítási képesség, akár 100 m-es szakaszok tisztítására is alkalmas, spirálos berendezések képességeit meghaladó igény kielégítése, rendkívüli tisztítási hatékonyság, nagy átmérőjű csőszakaszok duguláselhárítása.

Hátránya: Beltérben ritkán alkalmazható, helyigény, beépített nagy terjedelmű és tömegű berendezések, vízigény a tartály feltöltésére, magasabb szolgáltatási árak, elektromos berendezésnél a villamos hálózat fejlettsége (min. 16 A), zajterhelés.

Válasszon a duguláselhárítást taglaló témáinkból!

***

WOMA a duguláselhárításban

A WOMA a duguláselhárítás Chuck Norrisa

Tippek-trükkök – mit lehet házilag elhárítani: duguláselhárítás tippek-trükkök

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük