A strang titkai, strangcsere okok

Strang - Világi Duguláselhárítás

Társasházban van, köteget jelent és néha cserélni kell – ez a strang

A társasházak, panelépületek lakóinak ismerős a strang kifejezés, ami függőlegesen elhelyezett, felszálló gerincvezetéket jelent, amelyhez mellékágak vagy közvetlenül egyes fogyasztók kapcsolódnak. A villamosságban is használt szakszó az épületgépészek számára az építmény kötegben haladó vízvezetékeit és lefolyócsöveit jelenti, akár hideg, akár meleg a víz, de szennyvíz vagy esővíz is folyhat bennük. Ideértjük a HMV (használati meleg víz) cirkulációs vezetékét is.

Strangcsere? Miért kell cserélni?

A társasház lakóinak osztatlan közös tulajdonában lévő strangvezetékeket néhány évtizednyi használatra tervezték, ezért főként a harmincévesnél korábbi épületekben buknak elő a gondok. A mára korszerűtlenné vált alkatrészek, például ólom- vagy azbesztcsövek, rozsdásodó felfogatások veszélyt és hibalehetőséget hordoznak magukban.

Nyilván főként anyagi kérdés, hogy ha beázást, vizesedést tapasztalnak a lakók a strangot rejtő falon, a részleges javítás vagy a teljes korszerűsítés mellett döntenek. (Feltételezve a tulajdonosok teljes egyetértését, mert a nézetkülönbségek nagymértékben befolyásolhatják a munkálatokat, azok teljességét. Persze a részlegesen elvégzett csőcsere is jobb a semminél.) A felvetődő kérdésekre adandó válaszok is ekörül forognak.

  • Mit fizet a biztosító? (Jellemzően hatméternyi szakasz cseréjét.)
  • Milyen költséget képes vállalni a lakóközösség?
  • Mennyire érdeke a lakóknak a strang élettartamának jelentős növelése, ami szoros összefüggésben van a lakások értékével?

Egy biztos, várni nem érdemes, azonnal szerelőért kiált a megjelenő hiba, így elkerülhető a penész és az abból eredő egészségügyi gondok megjelenése, vagy a jelentős állagromlás. A szennyvízvezeték meghibásodása általában önmagában meggyőzi a tulajdonosokat a strangcseréről.

Hogyan zajlik, milyen költségekkel jár?

  1. Tervezés. Mind a lebonyolítás módja, időtartama, a szükséges anyagok mennyisége és minősége, mind a költségei alapos, lakásonként lefolytatott felmérés után tisztázhatók. A feltárásnak is nevezett folyamat nem egyszer jobban elhúzódik, mint a szerelés, különösen a régi épületeknél. Hőkamera, csőkamera kell hozzá, mint a profi duguláselhárításhoz. És sokszor leleményesség szükséges: a könnyen hajlítható ólomcsövek merre futnak pontosan, hol rejt elágazást a vakolat, hol szükséges akár a födémet is megbontani?
  2. Költségek. Nem véletlen, hogy több vállalkozó kétszer számol: egy durván meghatározott költségszámítás után egy pontosabban meghatározott, feltárás utáni árat tesznek le a megbízó asztalára. További költségnövelő tényező, ha a kiterjedtebb munkák miatt sérül a csempe, újra kell festeni a falat… Nyugodtan mondhatjuk, hogy az összköltség a milliós-tízmilliós nagyságrendben várható manapság, de ez a kijelentés hamar inflálódhat, ahogy a pénzünk is…
  3. Időtartam. Egy tízemeletes házhoz a szükséges időtartamot a vállalkozók általában egy-öt napban határozzák meg, de ugye nem kell sorolnunk, hányféle összetevő befolyásolhatja ezt a tételt… A felmérés során azonban már kiderülhet, hogy mennyire alapos az árajánlatra felkért vállalkozó vagy cég, mennyire meggyőzően sugározza a szaktudást, milyen arányban alkalmaz végzett épületgépészeket és betanított munkásokat, valamint hány év garanciát és szavatosságot vállal a munkájára.

Viszont a lakók a saját munkájuk révén csökkenthetik a kiadást és a szükséges időt is, hiszen ha a vécében, a konyhában leszerelik a fedőlapokat, minden egyszerűbbé válik a szakemberek számára. A kivitelező is így tervezheti meg a tatarozás részleteit, készíthet el előre gyártott csőszakaszokat.

Milyen eredményeket hoz?

Ha kihagyjuk a „jólvanazúgy” típusú szerelési megbízásokat, a csöveket jellemzően modern és ellenálló műanyag csövekre (PVC, polipropilén), korszerű szerelvényekre cserélik a felújítók. Az előnyös változások ilyenkor…

  • Félévszázadra növekvő élettartam, időtállóbb rendszer.
  • Kisebb javítási igény, a csőtörések megszűnése.
  • A csövek által keltett zajok csökkenése.
  • Egészséges, fertőzésmentes ivóvíz.
  • Lerakódásmentes vezetékek, a dugulások számának megcsappanása.
  • Egyenletesebb víznyomás, kiegyensúlyozottabb vízhozam.
  • Biztonságosabb melegvízellátás.

Sok az átgondolni való a strangcserénél, de az optimális eredményhez mindez nélkülözhetetlen.

Korábban a témában: Strangcsere, csatornacsere – miért muszáj?

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük