Ecser: a budapesti gerincvezetéken

Csatornázás Ecser

Ecser Budapesttől dél-keletre fekszik, a Liszt Ferenc repülőtér mellett. Az M0 autóút is itt halad el, a Maglód és Ecser közötti völgyben.

  • Irányítószáma: 2233
  • Körzethívószáma: 29
  • Ecser nagyközségének lakossága: 3616 fő

Ecser fekvése nagyon kedvező, a település északi része a Gödöllői-dombságon terül el, alsó része pedig már az Alföldön. A régészeti feltárások során bebizonyosodott, hogy már egészen korán, Kr. előtt 4-5000 évvel ezelőtt is éltek ezen a vidéken. A török hódoltság alatt szinte teljesen elnéptelenedett a környék, majd azután szlovákokkal telepítették be a területet.

Az infrastrukturális fejlesztések az 1900-as években ugrásserűen megnőttek, közöttük a vízzel kapcsolatos beruházások is. 1908-ban új közkutat létesítettek, amelynek a költségeit a lakosok és a község állta. Ez a kút még ma is megtalálható a polgármesteri hivatal előtt. A település híres Szerelem-patakjának szabályozása 1925 tavaszán történt meg, majd két oldalát fűzfákkal ültették be, és 1926-ban megépítettek rajta egy gyalogos- és egy kocsihidat is.

Folyamatosan történt a vízvezetékek kiépítése is, például a Kálvária területén ez 1996-ban valósult meg. Ezek után a település még évekig munkát nyújtott a csatornázási szakembereknek a beruházásokkal. 1997 tavaszán megkezdődött Ecser egyik legnagyobb közműberuházása is, a csatornahálózat kiépítése. A fejlesztési munkálatok 2 évig tartottak, és eredményeként a település teljes területe csatornázásra került, ezzel megoldódott a szennyvízelvezetés is. 1998-ban megtörtént a Bercsényi utcai ivóvízvezeték teljes felújítása is, 1999-ben pedig a csapadékvíz elvezetése.

2010-ben az Ecser Közmű Kft. a községtől délre fekvő településrészen megkezdte az ivóvízhálózat kiépítését, a vízvezetéket az Arany János utcánál kapcsolták a meglévő hálózatra. A leglátványosabb momentuma a csatornaépítésnek, amikor a hálózat a Fővárosi Csatornázási Művek gerincvezetékéhez csatlakozott.

*****

Települések vízügyeiről korábban:

Csatornázás – duguláselhárítás Abonyban

Dabas: csatornázás, duguláselhárítás

Csatornázás Cegléden