Nyár, nyaraló, dugulás

Kerti tömlő
Kerti tömlő

A nyár és a duguláselhárítás kapcsolata

Bizonyára idejében jelenkezem írásommal, mely a hétvégi házak, lakások, üdülők illetve az időszakos használatú épületek lefolyórendszerével, azok hibamentes üzemeltethetőségével, karbantartási teendőivel foglalkozik.
Igen, de hogyan kapcsolódik a duguláselhárítás témaköre a nyaralók használatához?
Néhány mondatban megvilágítanám a kérdést, milyen is a duguláselhárítás és a nyaralás összefüggése.
Célom, hogy írásaimmal, tanácsaimmal értékes  információkhoz juttassam honlapom látogatóit, minek segítségével akár megelőzhetik a dugulásokat vagy  saját maguk orvosolhatják lefolyásbeli problémáikat.
Megérkezett a nyaralási szezon, így aki csak teheti kimenekül a szabadba, esetleg vízparton keres felüdülést vagy hétvégi nyaralóján, telkén keresi a pihentető programokat, a testi-szellemi feltöltődését.

Időszakosan használt épületek és lefolyók

Kiemelném, hogy nem az egész évben használatos épületekről lesz szó, bár némely tanács akár univerzálisnak is tekinthető.
A nem állandó jelleggel üzemeltetett lefolyórendszerek legnagyobb veszélye abban jelentkezik, hogy a csatornahálózatban fennakadt, benne maradt szennyeződések a következő használatig megszilárdulhatnak, letapadhatnak, ezáltal dugulások kialakulását eredményezhetik. A megszilárdult szennyeződések utólagos eltávolítása igen nehéz feladat, sokszor csak WOMA, azaz magasnyomású csatornamosó berendezés használatával oldható meg a vezeték rendbehozatala.
Az említett lefolyódugulás megjelenéséért kiemelten hibáztatható a kivitelezés hiányossága, továbbá a csatornarendszer hosszúsága is meghatározó a dugulás megjelenésében.

Legfontosabb teendő a dugulás megelőzésére:

A  pihenés leteltével, mielőtt elhagyjuk a nyaralónkat öblítsük át alaposan lefolyórendszerünket, hogy a csővezetékben állomásozó szennyeződések kiürüljenek belőle, ezáltal belekerüljenek a szennyvíztározóba, külső csatornarendszerbe. A műveletet egy-két WC leöblítéssel megoldhatjuk, amit megtámogathatunk egy vödörnyi víz egyidejű leöntésével.

A mosogató átöblítését végezhetjük egy teljesen feltöltött tálca leengedésével vagy összehangolva étrendünkkel, tökéletesen megfelelő az előző napi tészta vacsorából származó forróvíz bevetése.
A duguláselhárítás megelőzését végezzük el az összes ágvezetéken. Tehát: mosdó, mosogató, padló összefolyó, zuhanytálca, WC, pissoir stb.
A szennyvíztároló vízszintjét a pihenés időtartama alatt érdemes figyelni, hiszen a túltelített tároló szintén lefolyódugulások okozója. A ház körül elhelyezett tisztítóidomok, fordítóaknák is igénylik az időközönkénti odafigyelést, hiszen szemmel tartásukkal elkerülhetjük a kiadásokkal járó gépi duguláselhárítás igénybevételét.
A fordítóaknák, tisztítóaknák öblítésére tökéletes megoldás a kerti locsolótömlő bevetése. Általában 20-50 liter víz elegendő a kitisztításukra.

A nyár után tél is lesz

Téli időszakban a szifonok vízmentesítése is feladatunk, hogy megelőzzük a fagykárok bekövetkezését. Ilyenkor a helyiségek megtelnek csatornaszaggal, de ismételt szifon feltöltéssel és szellőztetés igénybevételével meg is szabadulhatunk jelenlététől.
A csatornaszag megjelenése amúgy is aktuális téma nyári időszakban, mert a szifonok kiszáradása ilyenkor gyorsan megtörténhet, ezzel pedig lakásunkban nem épp kellemes illathatásokkal szembesülhetünk néhány napos üzemszünet után.
Ne ijedjünk meg! Szellőztetés és a csapok megnyitása megszünteti a kelletlen effektust.

Akik pedig elfelejtették volna: duguláselhárítás olcsón, duguláselhárítás profi módon, duguláselhárítás most!

***

Okok; Tippek-trükkök – mit lehet házilag elhárítani:

4 hozzászólás

 • Dancs Gyula

  Örülök, hogy megemlítette a vízelzárás fontosságát.
  A nyaralás megkezdésekor, indulás előtt zárjuk el a főcsapot.
  Ez a legfontosabb teendő, ugyanis a távollétünk alatt is történhet csőrepedés, vízszivárgás.
  Ezzel az egyszerű művelettel sok-sok bosszúságtól óvjuk meg önmagunkat.
  Ez ugyan nem tartozik szorosan a duguláselhárítás fogalmi körébe, mégis a kapcsolódása nyilvánvaló. Nagyon jó ötletet adott számomra, hogy körbejárjam a vízelzárás fontosságát egy közeli írásomban.
  Köszönöm!
  A duguláselhárítás szempontjából pedig: Ugyanazon tanácsokat érdemes követni, melyről a cikkem íródott. Tehát: Öblítsük át a lefolyórendszerünket mielőtt napokra elutazunk, és a lefolyót használaton kívül helyezzük.

 • Vig Tímea

  Évek óta küzdünk a balatoni nyaralónk dugulásával. Nem is gondoltam volna, hogy ilyen rém egyszerű okok állnak a hátterében, amik könnyen meg is szüntethetőek. Köszönöm az információit, nagyon hasznosak voltak!

 • Dancs Gyula

  Örülök, hogy hasznosnak találta a cikkben foglaltakat.
  Legtöbbször egyszerű praktikák bevetésével elkerülhetjük a dugulások kialakulását. Mondhatnánk az is, hogy a duguláselhárítás legolcsóbb lehetősége, ha megelőző kezelésben részesítjük lefolyónkat.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük