A vízkő szerepe a WC dugulások kialakulásában

A vízkő

Vízkő

A vízkő lerakódás otthonunkban nem csak csaptelepeinket, csempéinket érinti, melyek mondhatnánk “szem előtt vannak”, hanem toalett csészénk belsejében lerakódva okoznak, okozhatnak kellemetlenséget számunkra.
Biztos Ön is találkozott már olyan wc kagylóval melynek vízterében sötét színű lerakódást tapasztalt, annak ellenére, hogy tulajdonosa igen nagy hangsúlyt fektetett a takarításra, higiéniára. Ez a sötét színű elszíneződés maga a vízkő.
Lerakódási hajlandósága természetesen összefügg az öblítésre szánt víz keménységével, továbbá a használat mennyisége is meghatározó tényező megjelenésében.

A szaniterben megjelenő elszíneződés eleinte csak esztététai problémaként jelelentkezik, majd a lerakódás hízásának következtében elérheti a kritikus szennyvízáteresztő képességet, mely egyben a wc eldugulását is eredményezheti. Duguláselhárításban eltöltött sokévnyi tapasztalatom azt mutatja, hogy a wc dugulások kialakulásában a leszűkült vízterű toalett csészék jelentősen közrejátszanak.

Igen, de akkor mit tegyünk toalett-csészénk egészségéért, szépségéért?

Teendők dugulás megelőzési jelleggel

A rendszeres takarítási teendőkön kívül, időnként itassuk ki a csésze belsejében található vizet (biztosítja a bűzelzárást), majd töltsük fel vízkőoldó oldattal és hagyjuk állni min.1óra időtartamra. A művelet befejeztével öblítsük le a wc kagylónkban lévő oldószert. A víz kiitatására használjunk szivacsot, és kezünk védelmére gumikesztyűt. Nagyjából 1-2 liter vízkőoldó oldat elegendő a toalett vízkőtelenítésére. Ne feledkezzünk meg a kezelés időtartama alatt mellékhelységünkben szellőzést biztosítani, ugyanis ártalmas, kellemetlen szagú gázok keletkezhetnek.

A környezetvédelem elkötelezett híveinek ajánlanám az ecet vagy citromsav használatát, így életterünk nem szenved károsodást wc kezelésünk következtében.

Személy szerint a citromsav használatát javasolnám, mely nem csak pénztárcánkat kíméli, hanem hatékonyságával is megajándékozza használóját.

Súlyos előrehaladott lerakódások eltávolítására többszöri ismételt kezelés vagy sósav bevetése lehet a megoldás.

Természetesen a mellékhelységben lévő kiállítási tárgy cseréje is indokolt lehet amennyiben a lerakódás több centiméter vastagságban nehezíti a lefolyást.

Vízvezetékszerelés

Zárójelben jegyzem meg, hogy nem csak duguláselhárítás, lefolyótisztítás témakörben mozgok otthonosan, hanem vízvezetékszerelési munkákban is igyekszem a legmagasabb megrendelői igényeket kielégíteni.

Kapcsolódók:

13 hozzászólás

 • Kamilla

  Budapesten vajon mennyire kemény a víz és mennyi időnként érdemes ilyen nagy-vízkő-takarítást tartani?

 • Dancs Gyula

  Kedves Kamilla!

  Emlékeim szerint a vízművek ügyfélszolgálatánál elérhető Budapest ivóvízhálózatának vízminőségi mérés eredményei, mely támponttal szolgálhat a vízkeménység megállapításában.
  Meglátásom szerint, a toalett vízkőmentesítését az elszíneződés megjelenésekor indokolt elvégezni, így elkerülhető egy költséges csésze csere, ill. a duguláselhárítás költségei.
  Üdv
  Dancs Gyula

 • Bognár László

  Dancs úr válaszából az következik (Budapest ivóvízhálózatának minősége és a WC vízkövesedésének kapcsolata), hogy Budapesten is a világszerte méregdrága ivóvízzel történik a WC öblítés! Hiába, na, gazdag ország vagyunk 🙁

 • Dancs Gyula

  Sajnos még rendkívül ritka a szürke vízzel történő toalett öblítés.
  A gyakorlatban ez a mosógép, mosdók által lefolyt kevésbé szennyezett víz újrahasznosítását jelenti, mely wc öblítésére még tökéletesen alkalmas.
  Nyilvánvalóan ez leginkább a környezettudatos, tehetősebb beruházók kiváltsága, akárcsak a nap és egyéb alternatív energiaforrások kiaknázása.
  Sajnos.
  Ezidáig panellakásokban, bérlakásokban nem találkoztam ilyen modern rendszerekkel.
  Vajon miért?
  Üdv
  Dancs Gyula

 • Bognár László

  Ezek szerint a gazdagok – drága pénzért – úgy viselkedhetnek, mintha szegények volnának, vagyis képesek takarékoskodni, miközben a szegények – hogy olcsóbb lehessen az életük -, úgy bánnak az ivóvízzel, mintha gazdagok volnának.
  Ezt el kellene mondani Budapest főpolgármesterének is!

 • Dancs Gyula

  Nekem úgy tűnik, hogy nem kifejezetten cél az alacsony jövedelemmel rendelkező családok ilyen irányú felzárkóztatása.
  Persze lehet, hogy én más csatornát szemlélek.
  Ha csatornát tudnék váltani szívesen belenéznék Budapest első emberének műsorába. Nyilván nem ugyanazt a csatornát nézzük.
  Az igazság keresésébe már sok embernek beletört a bicskája.
  Talán annyiban közös konszenzusra juthatunk, hogy szubjektív valóság nem létezik.
  De ez már messze esik a duguláselhárítás témakörétől.
  Üdv
  Dancs Gyula

 • Dancs Gyula

  Előző reagálásom korrigálásra szorul.
  Néha jobb csendben maradni.
  Javítva: Objektív valóság nem létezik.

 • Schneider Zoltán

  Kedves Gyula,

  Először is szeretném megköszönni a munkáját ami gyors és precíz volt.
  Ritkán találkozik az ember olyan “szaki”-val aki valóban érti a munkáját.
  Ami viszont érdekelne,/ az előző párbeszédével kapcsolatban / hogy megoldható lenne-e a szürke vízzel való öblítés egy hétköznapi lakásban.
  Kérem jelezze felém ha megoldható lenne az átalakítás.

  Köszönettel
  Schneider Zoltán

 • Dancs Gyula

  Kedves Zoltán!

  Örömömre szolgál, hogy elégedett volt munkámmal.
  A szürke víz hasznosítása megkívánja a teljes lefolyórendszer átalakítását, mely lakások esetében csak rendkívül ritka esetekben valósítható meg. Általánosan elmondhatjuk, hogy új épületek kivitelezésekor érdemes számításba venni ezt a szennyvízkezelési megoldást.
  Üdv
  Dancs Gyula

 • Héder Sándor

  Mi évek óta az összegyűjtött mosógépvízzel öblítjük a wc-t. Persze mindennek van árnyoldala, a szürke-víznek bizony van egy alapszaga. Valamit valamiért!

 • Dancs Gyula

  Kedves Sándor!

  Tökéletesen igaza van. Tudomásom szerint az erre a célra telepített ‘gyári’ rendszerek már kiküszöbölik ezt az Ön által említett hátrányosságot.

 • Boda Pál

  Nálunk egy társasházi lakásban is meg tudtuk oldani a szürkevizes WC
  öblítést. Időnként tisztítani kell a WC tartályt, de szerintem ennyi belefér.Az egész (saját munkával) kijött 30eFt-ból,fél év alatt behozta az árát, már három éve működik. Van róla videó is: https://www.youtube.com/watch?v=utan3QT3IkE

 • Dancs Gyula

  Kedves Pál!

  Megnéztem a videót. Nagyon ötletes kivitelezés. Gratulálok.
  Amennyiben az esztétikai kritériumokat is sikerül leküzdeni, máris szériaéretté válik a ‘termék’. Nyilvánvalóan egy új kivitelezés megteremti a lehetőségét, hogy a szürkevíz tárolása szem elől elrejtett helyen történjen.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük