Dabas: csatornázás, duguláselhárítás

Dabas az ország szívében Budapesttől mindössze 40 km-re, a Gödöllői dombvidék déli nyúlványai és az Alföld találkozási pontjain terül el. Könnyen és gyorsan megközelíthető az E5-ös számú főúton, az M5-ös autópályán, de autóbuszon és vasúton utazva is.

  • Irányítószám: 2370
  • Körzethívószám: 29
  • Teljes népesség: 16 777 fő (2010.jan.01.)

1970-ben Dabas – Gyón és Sári hozzácsatolásával – elérte a 13 000-es, kisvárosias lélekszámot. Mindeközben a fejlesztések során kiépültek a várossá nyilvánítás infrastrukturális feltételei is, így előbb nagyközségi, 1984-től pedig városi jogú nagyközségi rangot kapott, amely 1989-ben egy várossá nyilvánítással zárult.

A fejlesztések során, a 70-es években az ivóvízhálózat kiépülése is megkezdődött majd 2004-ben fejeződött be. A hálózat gerincvezetéke összesen 97.279 fm, melynek nagyobb része azbesztcement, a többi része pedig PVC és polietilén cső, és emellett elenyésző mértékben acél csővezetéket is tartalmaz.

Mára a hálózat azbesztcement és acél anyagú csővezeték szakaszai elöregedtek és szinte folyamatos javítást igényelnek.  A KM PVC és KPE vezeték szakaszok állapota megfelelő, felújításuk a közeljövőben nem indokolt.
A fennálló probléma megoldására lehetőséget nyújtott az Európai Unió támogatását felhasználó Új Széchényi –terv. Dabas városának pályázata „Dabas ivóvízminőség javítása” címmel sikerrel végződött és a beruházás 87%-os támogatottságot kapott, ami pénzösszegben 852.321.426 forintot jelent.

A beruházás két fontos fejlesztendő területet ölel fel, az ivóvízhálózat rekonstrukcióját, kőrvezetékek kialakítását és 4 vízkezelő telep létrehozását. Az első fejlesztendő terület keretében megvalósul az ivóvíz ammónia, vas és mangánmentesítése az új berendezések telepítésével. Emellett a hálózat részleges rekonstrukciója keretében a meglévő ágvezetékeket körvezetékekké alakítják, így csökkenne a pangó vizek kialakulásának lehetősége is. A projekt várható befejezése 2015. április 30.

A nagy volumenű beruházás folyamán több ingatlan is rácsatlakozhat a település hálózatára. A csatlakozást a későbbi problémák elkerülése végett érdemes mindig szakszerűen, csatornázási szakember segítségével elvégeztetni. Így veheti elejét a lakosság például a majdani dugulások kialakulásának, a duguláselhárítás szükségességének.