Csatornázás – duguláselhárítás Abonyban

Amit Abony vízügyeiről tudni érdemes

Abony Pest megye Dél-keleti sarkában Cegléd és Szolnok között fekszik, Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megye határán, Budapesttől 85 km távolságra.
Irányítószáma: 2740
Körzethívószám: 53
Népesség: 15 375 (2010.jan.1.)
Területe csaknem 13 ezer hektár, mely az Alföld közepére jellemző módon, nagyrészt a Tisza árterülete. Tengerszint feletti magassága 90-100 méter körüli.
A 19. században a város vezetése több alapvető közhasznú szolgáltatást is bevezetett, közöttük az két artézi kutat is fúratott, amely a lakosságot ellátta ivóvízzel.
Ma az 500 m3-es Víztorony szolgáltatja a vezetékes vizet a város minden utcájába.
Az 1990-es években megvalósult a vezetékes gázszolgáltatás és kiépült a szennyvízcsatorna hálózat is. Abony város területéről működik a közműves ivóvíz-szolgáltatás és szennyvízelvezetés, Kőröstetétlen és Törtel társközségekkel közös szennyvíztisztító telep ellátása. A város közműves ivóvíz-ellátottsága ma 100 %-os.

Az Abakom Nonprofit Kft. segítségével a szennyvízprogram 1992-ben indult. 1996-ra az első ütemben elkészült 42 km gravitációs csatornahálózat és a Szennyvíztisztító Telep egy része.
A telep Kőröstetétlen község és Törtel szennyvízét is fogadja.
A második ütemben elkészült 10 km gravitációs és 30 km vákuumos szennyvízhálózat.

Az elmúlt években a város több alkalommal is végeztetett víz- és csatornafejlesztéseket szolgáló beruházásokat. 2008-ban például az ivóvízhálózatot mechanikusan megtisztították, 2009-ben és 2010-ben több utcában is megtörtént a vízvezeték hálózat cseréje. 2011-ben pedig Abony Város Ivóvíz minőségjavító és ivóvízhálózat rekonstrukciós munkáinak tervezése és kivitelezése is megvalósult.
Az említett fejlesztések és karbantartások hatására egyre kevesebb alkalommal kell duguláselhárító szakemberhez fordulni az abonyi lakosságnak.

Kapcsolódó bejegyzés:
Kamerás csatornavizsgálat