Duguláselhárítás közbeni balesetek megelőzése – vigyázat, veszélyes üzem

A duguláselhárító szobra is balesetmentes
A duguláselhárító szobra is balesetmentes

A hozzáértő duguláselhárító szakembert nem érik különösebben duguláselhárítás közben balesetek, minden óvintézkedést megtesz, hogy elkerülje ezeket.
A bontással járó duguláselhárítás (például csatornacsere) potenciálisan nagyobb veszélyekkel jár, de jelen cikkünkben most az ingatlantulajdonosokra, takarítókra leselkedő veszélyekről írunk – kiemelten felhívva a figyelmet a maró hatású anyagok ártalmaira.

Duguláselhárítás vs. balesetek

A duguláselhárítás veszélyes üzem – mese nincs.
A házi duguláselhárítás első nekifutásra általában mechanikai praktikák bevetésével történik (pumpa, vödörből bő vízzel utánöblítés…). Ha ez nem vezet eredményre, jönnek a természetes szerek (ecet, szódabikarbóna, forró víz…). Aztán bekeményítünk, agresszívebb megoldásokat keresünk, jönnek a vegyszerek, hogy feloldjuk a WC csészében, szennyvízlefolyóban kialakult gócokat.

Duguláselhárítás savakkal, lúgokkal

Azok a maró hatású anyagok, melyeket duguláselhárítás közben használunk, olyan vegyületek, melyek vagy savak, vagy lúgok. A savak és a lúgok (bázis, „alj”) a vizes oldatok kémhatását tolják el, megváltoztatva a pH-t. Nem szándékom kémiaórát tartani, ezért ebbe nem is mennék bele részletesebben.
A legtöbb háziasszony, takarító, aki házi duguláselhárító módszerekhez folyamodik, tudja, hogy a hypót és a sósavat nem szabad összeönteni. Ezt nem győzzük elégszer hangsúlyozni, mert súlyos, maradandó károsodással járó, vagy akár halálos kimenetelű baleset is lehet egy egyszerűnek induló duguláselhárításból!

Savas tisztítószerek

Savas kémhatású például a sósav, mely hatékony vízkőoldó is. Nem árt tudni, hogy simán megmarhatja a békebeli eternit, beton és ólomcsövet. Utóbbit főleg előszeretettel kezdi ki, de mivel hatására az ólom felületén vízben rosszul oldódó anyag keletkezik, meg is gátolja/nehezíti a további oldódást. Mindenesetre inkább bízzuk a duguláselhárítást a duguláselhárítóra, kiváltképp, ha a csatorna nem korszerű anyagból készült.

Lúgos tisztítószerek

A klór tartalmú lefolyótisztítók lúgosak – elsősorban tisztításra, fertőtlenítésre szolgálnak.
Savak lúgok összeöntése.
NE ÖNTSÜNK ÖSSZE SAVAKAT LÚGOKKAL – mérgező klórgáz keletkezik! A rendkívül kellemetlen, fojtó szagú klórgáz mérgező! Megtámadja a légzőszerveket, fulladást is okozhat!
Érden duguláselhárítás közben mesélte egy kedves ügyfelünk hogy ő, megboldogult fiatalasszony korában bizony egyszer napokig kínlódott a gégegyulladással, köhögéssel, torokfájással, mert a gáz felmarta a nyálkahártyáit. Szerintem olcsón megúszta…
Ne öntsünk többféle lefolyótisztítót sem a vezetékbe.
Nem vagyunk kémikusok, előzzük meg a duguláselhárítás közben szerzett baleseteket. Arról nem is beszélve, hogy a lefolyót is hazavághatjuk ezzel.
A hypó ammóniával, ecettel, alkohollal szintén kerülendő. Kiemelném ismét: hypó és sósav TILOS!
A házi duguláselhárításnál mindig használjunk védőfelszerelést. A gumikesztyű, védőruha nem elég. Vegyünk fel szemüveget, hiszen elég pár csepp felfröccsenő sósav, és oda a szaruhártya! Szellőztessünk, és még véletlenül se legyen gyerek a közelben! A legegyszerűbb ecetes-forróvizes gócoldás is nagy bajt okozhat, ha nem vagyunk elég körültekintőek!
A lefolyóban beálló makacs dugulás, mely házilag feloldhatatlan, duguláselhárító szakember dolga!

***

A témához kapcsolódik, ezt is olvassa el!

Duguláselhárítás házilag

Duguláselhárítás árak

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük