A duguláselhárítás alapeszközei

1.) Házi duguláselhárítás

Amikor dugulás van
Amikor dugulás van

A duguláselhárítás rangsorában a házi technikák (pumpa, forró víz, lefolyótisztító szerek, vegyszerek, kézi csőtisztító spirál…) képviselik a legalsó szintet. Ez nem jelenti azt, hogy alábecsülnénk a házi duguláselhárítást, hiszen a lefolyóban keletkező kisebb blokkok házilag is remekül eltávolíthatók. Ha bizonyos időnként mi magunk végezzük el a piszkos munkát, és karbantartó jellegű lefolyótisztítást végzünk, nagyobb eséllyel kerüljük el, hogy később duguláselhárító szakember után kelljen kiáltanunk.

Pumpa

A pumpálás roppant hatékony lehet, ráadásul maximálisan környezetbarát, hiszen nem terheljük a csatornát vegyszerekkel. Azonban ehhez elengedhetetlen a pumpa helyes használata.

A mosogatótálca, mosdókagyló, zuhanylefolyó esetében elsőként a lehető legnagyobb mértékben tömítsük, takarjuk el a túlfolyónyílást, különben nem hozzuk létre a szükséges vákuumot. A pumpát helyezzük a lefolyónyílásra, majd engedjünk vizet (már ha a dugulás miatt nem áll a víz a szaniterben). A víz ne legyen forró, mert balesetveszélyes, de minél melegebb, annál hatékonyabb az eredmény. A pumpálás maga viszonylag gyors ütemű kell, hogy legyen.

Nagymama praktikái

Soroljam? Szerintem mindenki ismeri a szódabikarbóna, ecet, kóla, sütőpor, kávézacc, ésatöbbi szisztémát. Ezek hatékonysága többnyire városi legenda, én személy szerint a forró vízben hiszek. (Figyelem, balesetveszély!)

Vegyszerek

Különféle állagú lefolyótisztító szerek léteznek. Alapszabály, hogy soha ne térjünk el az ajánlott mennyiségtől, tartsuk be a használati utasítást, és ne vegyítsük a különböző vegyszereket, mert balesetveszélyes. Bizonyos szerek egymással mérgező gázokat alkothatnak!

Kézi csőtisztító spirál (csőgörény)

Szintén príma házi megoldás kisebb felrakódások ellen.

2.) Duguláselhárító készülékek (ipari)

Gépi csőspirálos technológia

A csőtisztító gép elsősorban a beltéri (konyhai, fürdőszobai, kád, tusoló lefolyó, WC) dugulások megszüntetésének mestere. Kezelése szakembert kíván, mert helytelen használat esetén a szaniteren kívül magában a lefolyóban is olyan mértékű kárt tehet, hogy a végén bontani kell…

Magasnyomású csatornamosó

Alkalmazási területe a nagyobb átmérőjű csatornák, komplett szennyvízvezetékek, strangok világa, ipari, mezőgazdasági csarnokok, telepek. A WOMA amúgy nem maga az eszköz, hanem márkanév, de a köztudatban mára egybeforrt a technológiával.

A diesel- és benzinmotor, illetve elektromos meghajtású WOMA mindent visz, ráadásul vegyszerek nélkül. Titka, hogy egységnyi idő alatt 100-250 bar nyomáson iszonyú mennyiségű vizet képes kipréselni magából.

***

A duguláselhárítás eszközeiről bővebben:

Duguláselhárítás házilag – tippek-trükkök – zöld megoldások

Toalett: duguláselhárítás házilag

WOMA, a legyőzhetetlen – előtte nincs akadály!

Duguláselhárítás, dugulásmentesítés

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük