4 tipp megelőzésként, hogy ne duguljon el a lefolyó

Duguláselhárítás | Csap
Csak ne duguljon el!

Mi indikolja a 4 tipp megszületését?

2020 elejét írjuk, de mint duguláselhárító már nem is számolom, az idén hány háztartásban kellett már duguláselhárítás miatt kiszállnunk. Az eltömődések nagy része még mindig visszavezethető az egyik klasszikus „slágertörténetre”, arra, hogy sokan még mindig szemétgyűjtőként tekintünk a lefolyóra… E jelenség ellen kell a 4 tipp.

Mondanám, hogy lerágott csont a téma (no, éppen a csont a szennyvízvezetékek egyik rákfenéje – van, aki simán lehúzza a WC-n…), de nem. Mindig akad egy újabb ügyfél, aki nem tudja, mennyire fontos az elővigyázatosság és hogy a szennyvízcsatornát csak arra használjuk, amire való: a szennyvíz eltávolítására!

Pár szó a zsírról

A szennyvízcsatornák nagy része előbb-utóbb elzsírosodik. Ha azt szeretnénk, hogy a duguláselhárító szakember mielőbb meglátogasson bennünket a zsírosodás miatti csatornagóc miatt, nincs más teendőnk, mint a zsíros, olajos anyagokat a lefolyóba önteni…
Bár úgy tűnhet, a zsír a melegvíz hatására simán elfolyik, de a hideg lefolyóba érve megdermed. Ha bőségesen árad a víz, könnyebb fajsúlyú lévén addig úszik zsírkupacunk, míg meg nem reked valahol. Egyébként nagy eséllyel ráköt a csatorna falára, korlátozva ezzel az szennyvízáramlást. A zsírdugó hihetetlen méreteket is ölthet.

A másik legnagyobb vezetékprobléma ilyentájt a vízvezetékek elfagyása a nem megfelelő téliesítés miatt.

A cikkben ismét összefoglaljuk, melyek a legfőbb tanácsok, hogy ne legyen olyan gyakran szükség duguláselhárító szakemberre se Budapesten, se Érden, se Székesfehérváron, se Dunaújvárosban, se Győrben, se Tatabányán.

Szűrő

A lefolyószűrő egyszerű és praktikus eszköz. Válasszuk a fémből készült szűrőt, mert súlyánál fogva nem fog előfordulni, hogy a víz tetején úszkál ahelyett, hogy a lefolyón keresztüláramló mosogatóvizet szűrné.

Nem valók a lefolyóba:

 • olajos, zsíros anyagok,
 • tojáshéj, csont,
 • papír (üvegcímke!), fém, műanyag,
 • húsdarabok,
 • rostos zöldségek (zeller, répa, burgonya…),
 • rizs, tésztafélék (bedagadnak nedvesség hatására).

A WC-be ne kerüljön:

 • nedvestörlőkendő, kozmetikai tisztítókendő, fültisztító pálca,
 • semmiféle egészségügyi betét, tampon, pelenka,
 • cigarettacsikk,
 • ételmaradék, sem olyan, ami a kukába vagy a komposztba való,
 • macska- és egyéb kisállat alá való alom,
 • gyerekjáték (a csemeték előszeretettel szórják apró játékaikat a WC-be!).

Ne akarjunk mindent egyszerre!

A tavalyi karácsony utáni időszak sem telt el duguláselhárítás nélkül. Mondhatni, megszoktuk, hiszen a nagyobb ünnepek alatt sokkal többször indítjuk el a mosogatógépet, gyakrabban történik kézi mosogatás is, illetve a család és a meghívott rokonok, barátok folyamatosan használják a mellékhelyiséget. Így előfordul, hogy az egyszerre lefolyni szándékozó szennyvíz elfolyása lelassul a megnövekedett vízforgalom miatt, főleg, ha a lefolyóban már eleve korlátozott az elfolyás egy kialakulóban lévő dugulás miatt.

Ne akarjunk mindent egyszerre! A piszkos edény megvár bennünket, jobb egy koszos edényekkel teli, mint egy szennyvízzel elárasztott konyha…
***
Témánkba vág:

Duguláselhárítás házilag

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük