Légbeszívó szelep – lefolyóhoz

A légbeszívó szelep amilyen egyszerű, olyan praktikus gépészeti elem, remek megoldás a szennyvízhálózatban elkerülhetetlenül, különféle okok miatt bekövetkező nyomáskülönbségek és az ebből adódó vákuum következményeire.

Mire jó a légbeszívó szelep?

A csatornában keletkező nyomáskülönbség majd vákuum egyenes folyamánya, hogy kiszippantja, kitolja a bűzelzáró szerepét betöltő vizet, vagy legalább egy részét a helyéről. Ennek remek példáját megfigyelhetjük például a WC-ben, főleg nagyobb viharokat követve: A WC lefolyóban lecsökken a vízszint és penetráns csatornabűz uralja a lakást.

Sőt! Ne lepődjünk meg, ha olykor azt tapasztaljuk, hogy az udvaron futó csatorna tisztítóakna fedele nincs a helyén. Bizony előfordulhat, hogy a közműcsatornában kialakuló nyomás dobta, mozgatta ki a helyéről.

A légbeszívó szelep arra szolgál, hogy levegőutánpótlással kiegyenlítse a nyomáskülönbséget, így kerülve el hogy a bűzös, fertőzésveszélyes csatornagázok bejussanak a lakásba, ingatlanba. Másrészt beszerelésével hatékonyabban megelőzhető a dugulás.

A jelenség nem csak szennyvízvezetékben, hanem például vízvezetékben is előfordul. Mindkét problémára megoldás a légbeszívó szelep. Mivel duguláselhárító szolgáltató cég vagyunk, inkább a szennyvízvezeték kontra légbeszívó szelep témakört járjuk körül.

A csatornában keletkező nyomáskülönbség okai

  • Nem megfelelő méretű vezetékek, kis volumen.
  • Nem megfelelő mértékű vezetéklejtés.
  • Dugulás, felrakodások.
  • Egymástól jelentősen eltérő csőátmérő az egyes csatornaszakaszok között.
  • Strang dugulás.
  • Hirtelen lezúduló csapadékvíz.
  • Rothadásból eredő gázok jelenléte.

A légtelenítő szelep működése

Szennyvízvezetékek esetében a vákuum hatására megemelkedik a kis gumimembrán, így pluszlevegő kerül a hálózatba. Ezt követően a membrán azonnal zár, megszűnik a nyomáseltérés, így a vákuum.

A légbeszívó szelepet minden földszintnél magasabb ingatlanba ajánlott beszerelni, akár utólagosan is. A profi duguláselhárító szakember a lehető legideálisabb helyen fogja felszerelni a szelepet a legnagyobb hatékonyság érdekében.

Légtelenítő szelep utólagos beszerelés

A légtelenítő szelep kiválasztása attól függ, milyen anyagot szállít maga a vezeték. Víz, szennyvíz, szennyezett víz illetve speciális hordalék? Dinamikus, automata…? Kapacitás?

Ha tanácstalan, nem tudja melyik a legjobb választás, bízza a beszerzést, beszerelést duguláselhárító szakember szaktudására.

Világi Duguláselhárítást (+36 20 375 0531). Számíthat ránk, a légbeszívó szelep karbantartása és természetesen dugulás elhárítása okán is.

***
Kapcsolódó bejegyzések:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük