Szuez szifon avagy nem ússzuk meg szárazon

A duguláselhárítás egyik gyakorta „kezelt” tagja a Szuez szifon. Hatékonyságának egyik alapfeltétele, hogy soha nem szabad kiszáradni hagyni, különben a bűz elűz

Pissoir szifon
Pissoir szifon

Szifon szimfónia

Az egyágú szifonokat tekintve azonban tuti garantált az állandó csatornaszag, ha nincs folyamatos vízutánpótlás. Olyan helyeken, ahol nem tartózkodunk életvitel-szerűen, egyáltalán nem ajánlott az egyágú padlóösszefolyó.
Sőt, másutt sem…
Ahol mégis egyágú az összefolyó, és egy dugulás miatt szakembert kell hívnunk, biztosak lehetünk abban, hogy minden profi duguláselhárító szakember javasolni fogja a padlóösszefolyó cseréjét, és a fürdőszobai szerelvények, mosdó, tusoló, kád rákötését.

Bűzelzárás hogy ne legyen dögletes szag

Az összefolyókban, szifonokban, WC-ben álló víz a bűzelzáró feladatát látja el. Egyágú (és ezzel igen elhibázott) Szuez szifon beépítés esetében ez gyakran kiszárad. Megtehetjük, hogy pótoljuk a vizet, de ha nem vagyunk résen, és kimarad egy-egy „itatás”, állhatunk neki újra kereszthuzatot csinálni… Tiszta agyrém…

Hogyan kerülhető el a padlóösszefolyó dögletes kipárolgása? Két- háromágú szifonnal, melyre rákötjük a kád és/vagy tusoló lefolyóvezetékét. Ezzel nem csak megoldottuk a bűz-kérdést, hanem praktikus szerelőnyílást biztosítottunk azokra az esetekre, amikor a zuhany vagy a kád eldugul. Mennyivel könnyebb a duguláselhárítás, ha két irányból tudjuk megközelíteni a dugulás gócpontját! Arról nem beszélve, hogy nagyobb valószínűséggel oldható meg egy beépített kád, tusoló dugulása bontás nélkül.

Kerüljük a konyha vagy a piszoár padlóösszefolyóra történő rákötését! Képzeljük el, hogy bővebb öblítés híján micsoda pokolbéli buké áradna az összefolyóból!

Bűzelzáró golyó, kosár

A bűzzáró golyó nevének megfelelően elzárja a bűz útját, megkönnyíti a szifon tisztítását, elősegíti a dugulás megelőzését. Valójában a „gömb” eredetileg arra hivatott, hogy a vezetékben jelenlévő habot ne engedje kikúszni a padlóra – a bűzelzárást ténylegesen a benne található kosár végzi el, nem a golyó. Olykor szabadítsuk meg a hajszálaktól, ráragadt szappantól, mert a haj roppant hatékonyan meggátolhatja a golyó szabad mozgását – az nem tud felemelkedni.

A Szuez szifon az esetleg visszaáradó szennyvíznek is remekül útját állja, amennyiben karbantartjuk a golyót. A legtöbb korszerűtlen Szuez szifon nem rendelkezik golyós lezáróval, így nem ritka, ha fürdés közben felhabzik a járólap. Ez nem túl szerencsés, mert nem csak higiéniailag kifogásolható, hanem balesetveszélyes is.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük