A duguláselhárítás esélyei

WC duguláselhárítás után

A duguláselhárítás esélyei:

Mosdó duguláselhárítás:

Duguláselhárítás esélyei : 7-10 (0-10-es skálán a 0 esélytelen a 10-es 100%-os hatékonyság)
Mosdó esetében látom a legnagyobb esélyét, hogy sikereket érhessünk el a duguláselhárításban.
A rövid szakaszokra alkalmazott (1-2m), általában 32 mm átmérővel kivitelezett pvc csövekben lerakódott szennyeződésekkel könnyedén elbánhat bármely duguláselhárításra szánt vegyület.

Mosogató duguláselhárítás:

A dugulás megszüntetésének esélyei: 0-10
Itt az esélyeink 50-50%-osak. Szinte minden esetben szerelési hiba okozza a megjelenő dugulásokat. A helytelen szerelésből adódó lejtési hiányosság miatt megszűnik az áramlás a lefektetett csatorna szakaszon. Amilyen hosszan jelentkezik a leírt hiányosság, olyan hosszan ülepedik le a zsíradék és egyéb szennyeződés lefolyórendszerünkben. Csak idő kérdése és kezdhetjük a duguláselhárítás-t. A probléma nehézségét abban látom, hogy akár több kilónyi megkövesedett szennyeződéssel kellene elbánnia a duguláselhárítás-ra választott terméknek. Ráadásul áramlás hiányában a feloldott szenny nem tud távozni a nagyobb átmérőjű csővezetékbe.(legtöbbször a wc 110mm-es szakaszába).
Összegezve: munkánk sikeressége a beépített vezeték átmérőjétől (általában 40-50mm), hosszától és a szerelésben vétett technológiai hibáktól nagyban függ. Előfordul, hogy a még leszivárgó lefolyó a kezelés hatására teljesen eldugul, ugyanis egy leoldott, leszakadt szennyeződés teljesen elzárja a már leszűkült csatorna részt.

Zuhanyzó, zuhanytálca:

Duguláselhárítás esélyei: 6-10
Zuhanytálca esetében nem minden esetben férünk hozzá a hozzátartozó szifonhoz, mely a duguláselhárítás sikerességét nagyban meghatározza.
Zárójelben megjegyzem: A szakszerű, előrelátó kivitelezés gondoskodik, hogy a duguláselhárítás műveletét bontás nélkül elvégezhessük.
Öszegezve: A siker esélyei kifejezetten kedvezőek, de a kivitelezésből adódó hiányosságok megnehezíthetik célunk elérését.

Duguláselhárítás, kád:

Esélyeink: 6-10
Káddugulás esetében is elmondhatjuk, hogy a sikeres vegyi duguláselhárítás nagyban függ a szifon tisztíthatóságától. A tapasztalatok szerint a vegyi kezelések kitűnően oldják a kádlefolyókban felgyűlő szerves anyagokat, így joggal bizakodhatunk, hogy nem lesz hiábavaló az duguláselhárítás-ra tett kísérletünk.

Duguláselhárítás, WC:

WC duguláskor nagy a baj

Duguláselhárítás esélyei: 0-1
Az estek többségénél a vegyi duguláselhárítás szinte teljesen hiábavaló.
A nagy átmérőjű(ált. 110mm) lefolyóvezetékekben jelentős mennyiségű szennyvíz és fekália tud összegyűlni, így a toalettbe juttatott vegyszer szinte teljesen felhígul, meghiúsítva ezzel a duguláselhárítás sikerességét. Sok esetben wc illatosító vagy egyéb szervetlen anyag jelenti a problémát, melyet képtelen feloldani a duguláselhárítás-ra szánt termékünk.
Meglátásom szerint kb. 2x hatékonyabb duguláselhárítás érhető el wc pumpa használatával.
Wc illatosító okozta dugulás esetén érdemes mérlegelni, hogy a toalett le és felszerelésével kezeljük a problémát vagy vállaljuk, hogy lefolyórendszerünk távolabbi részén megakadva nagyobb hibát idézzen elő. Sajnos a wc szakszerű le és felszerelése igényel némi felkészültséget, ezért célszerű szakember segítségét igénybe venni.
Ajánlott szerelő például itt: > Vízvezeték szerelő
A wc pumpával végzett elhárítás főként panellakások és társasházi lakások rövid bekötőszakaszain hatékony és javallott. A wc dugulások fő okozója az illatosító!

Alapvezeték dugulás (110mm felett)

Duguláselhárítás esélye: 0
Az esélytelenek nyugalmával vághatunk neki ezen típusú dugulások otthoni megszüntetésének.
Optimista emberként a duguláselhárítás esélyét inkább 0,5 értékre módosítanám, mert nem zárható ki, hogy nagy mennyiségű szer alkalmazása eredményre vezethet. Bár ez esetben jelentős összeget fordítanánk duguláselhárító vegyszer vásárlására.
Az alapvezetékekben történő duguláselhárítás megkívánja a professzionális eszközök meglétét, ismeretét, így a házilagos erőfeszítések hiábavalóak.
Ezen dugulás fajták esetén a duguláselhárítás legtöbb esetben magasnyomású csatornamosó bevetésével (közismertebb nevén woma) történik.
A duguláselhárítás befejeztével indokolt lehet a lefolyó szakasz kamerás vizsgálata is, mellyel ellenőrizhető a csatornatisztítás sikeressége. csatornakamerázás, duguláselhárítás utáni kamerás vizsgálat.
klikk > Kamerás csatornavizsgálat

***

Tippek-trükkök – mit lehet házilag elhárítani: duguláselhárítás tippek-trükkök

2 hozzászólás

  • Bognár László

    Hála ezért a táblázatért – nagyon jó azt tudni, hogy érdemes-e nekiállni házilag a duguláselhárításnak, vagy vacakolás helyett inkább azonnal hívjunk szakembert, s így nem veszítünk se pénzt, se időt!

  • Dancs Gyula

    Ügyfeleim kiérkezésem előtt rendszerint már kipróbáltak minden fellelhető és számukra elérhető eszközt, hogy megszüntessék az otthonukban kialakult dugulást.
    A táblázat kialakítása szakmai tapasztalatok mentén készült, használatával megkímélhetjük magunkat a felesleges kiadásoktól és vesződségektől. Példaként említeném a barkácsáruházakban kapható kézispirált, mellyel mosdódugulások esetleg padlóösszefolyó dugulások elhárításánál komoly esélyekkel számolhatunk. Tapasztalatom szerint viszont a mosogatódugulásoknál csak részleges és időleges eredmények várhatóak. A wc ill. az alapvezetékek kézispirállal történő tisztításakor viszont kizárólag a csodában bízhatunk, így borítékolhatjuk a kudarcélményt. Ugyanilyen kudarcélményben lesz részünk, ha wc alapvezetékünket vegyszeres kezelésnek vetjük alá.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük