Dugulás biztosítás, káresemény, kárkifizetés – a duguláselhárítás velejárói

Bizony, a dugulás káreseménynek minősül és az ezzel kapcsolatos költségeket, a duguláselhárítás árát megfizetheti a biztosító, ha…

Dugulás biztosítás: a duguláselhárítás árát fizetheti a biztosító
A duguláselhárítás árát fizetheti a biztosító, ha…

A dugulás mindig nagy sokk, főleg, ha a szennyvíz visszaáramlik a lakásba. A nagy felfordulásban ügyfeleink zömének eszébe sem jut, hogy a dugulás és az ezzel járó következmények (felázás, tisztasági festés, stb.) költségeit fizet(het)i a biztosító. Már ha a lakásbiztosításunk kiterjed erre.

Írásunkban összeszedtük a legfőbb tudnivalókat

Cégünk csak a duguláselhárítás ára felől tud pontos információkkal szolgálni. Nem ismerjük sem Budapest, sem a környező települések biztosítóinak árképzését.

  • Mivel minden biztosító más és más feltételekkel köti meg a dugulás biztosítására vonatkozó szerződést, érdemes előkapni a sajátunkat és átböngészni.
  • Jó tudni, hogy utólag is kiegészítjük meglévő lakásbiztosításunkat, vagy szerződhetünk más szolgáltatóval, aki esetleg jobb paraméterekkel és kedvezőbb díjakkal áll elő. Fontos tudni, hogy a jelzáloggal terhelt ingatlanok esetében kötelező a lakásbiztosítás, és egyes bankok ragaszkodnak ahhoz, hogy ne cseréljük úgy a biztosítóinkat, mint az alsóneműt!
  • Érdemes a kontaktot alkuszcéggel felvenni, ők rögtön több verzióval szolgálhatnak. Vagy ott vannak a lakásbiztosítási kalkulátorok, ahol némi időt rászánva könnyen megtudjuk, mennyi az annyi.
  • A legelső és legfontosabb, hogy a biztosításunk kiterjedjen csőtörés, csőrepedés, dugulás elhárítás eseteiben is kártérítésre.
  • A biztosító mindig a tényleges kárt téríti az újjáépítési vagy újra beszerzési érték, illetve a javíttatás költségének figyelembevételével, maximum a biztosítási összegig.
  • Jusson eszünkbe csőtörés, dugulás esetén (szinte) rögtön, hogy fényképeket készítsünk. Így felkészülve később fotókkal alátámasztva nyújthassuk a kárigényt. Ilyenkor jól jöhet egy dokumentált csatornakamerás vizsgálat is.
  • Nagyon fontos, hogy a lehető leghamarabb (legalább 2 napon belül) értesítsük a biztosítót! Természetesen a legelső feladat a kárelhárítás, de amennyire lehet, ne változtassunk a helyszínen. Egyértelmű, hogy duguláselhárítás esetében muszáj a „látványelemeket” feltakarítani, de például egy bontással járó duguláselhárításnál, csőtörésnél ne betonozzuk be addig a placcot, míg a kárszakértő nem látta.
  • Miután a kárszakértő felmérte a keletkezett kárt, és megállapította a javításokat, illetve azok költségeit, általában 15 napon belül kifizeti a kártérítést. Előfordul, hogy előzetes telefonos „alku” keretében is megegyezés születik – ilyenkor a kárszakértő sem fog helyszíni szemlét tartani.
  • Kevesen tudják, hogy a csőtörés nem csak vízvezetékekre vonatkozhat. Több biztosító a kockázatviselés helyén belüli víz-, csatorna-, tüzelési és gőzvezetékek, továbbá ezek tartozékai, szerelvényei, a vezetékekre rákapcsolt háztartási gépek törése, repedése, kilyukadása, dugulása, csatlakozásának elmozdulása miatt kiáramló folyadék vagy gőz, továbbá a kockázatviselés helyén nyitva hagyott csapból kiáramló folyadék által a biztosított vagyontárgyakban okozott kárt is térítheti.
  • Viszont több olyan biztosítási esemény adódhat, melynek költségeit (általában) nem térítik. Példa: „a víznyomó alap- és felszálló-vezetékek, valamint az egyéb fűtésivíz-vezetékek (hideg- és melegvíz-kör, alap-, fel- és leszállóvezetékek) cseréjének, pótlásának költségeit, a sérült tartozékok, szerelvények, a vezetékekre kapcsolt háztartási gépek és tartozékaik javításának vagy pótlásának költségeit, a kiömlő folyadék vagy gőz értékét.” (Forrás: netrisk.hu)

Dugulás biztosítás kellékei

Mindig olvassuk át alaposan a szerződést! Duguláselhárítás, vízszivattyúzás esetén is készüljön fényképes/videós dokumentáció, illetve kérhet tőlünk szakmai, írásos feljegyzést.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük