Koronavírus kontra szennyvíz

Koronavírus a szennyvízben
A koronavírus örökítő anyaga a szennyvízben megtalálható

Fertőz-e a szennyvíz duguláselhárítás közben?

Mint a csatornákban, csatornázásban, duguláselhárításban jártas szakember, eléggé tisztában vagyok azzal, mi folyik a szennyvízvezetékekben. De még engem is meglepett, hogy az NNK (Nemzeti Népegészségügyi Központ) azt is vizsgálja, mekkora a koronavírus örökítő anyagának mennyisége a szennyvízben.

Amint volt némi időm, elolvastam a cikket, hiszen első a munka, aztán a „szórakozás”. (Éppen a XV. kerület, Rákospalota felé tartottunk, csőspirálos duguláselhárítás okán, útba ejtve Zuglót, ahol csatornakamerás vizsgálattal derítettük ki, mi áll egy csővezeték góca mögött.)

Nem azért érdekelt a téma, mert különösebben félek attól, hogy duguláselhárítás közben megfertőz a SARS-CoV-2 (COVID-19) örökítőanyaga – hanem mert egész egyszerűen szakmailag és magánemberként is érdekelt az infó. Mit nekünk ez, hiszen számtalan folyamatosan jelen lévő fertőzésveszéllyel kell számolnunk a szennyvízvezetékekben duguláselhárítóként. Nem véletlen az a sok óvintézkedés, védőfelszerelés csatornatisztítás közben.

Fertőz a koronavírus örökítő anyaga, vagy sem?

A cikk betette a bogarat a fülembe. Vajon a vírus örökítő anyagának jelenléte potenciális veszélyforrás, vagy sem? Mivel barátunk a Google ezzel kapcsolatban semminemű konkrét infóval nem szolgált, nem voltam rest, írtam az illetékesnek (koronavirus kukac 1818 dot hu).

Hanzó Viktor úrtól két(!) órán belül meg is kaptam a választ:

Igen kevés esély van arra, hogy … specifikusan koronavírus fertőzött lesz munkavégzés során. A vírus örökítőanyagának jelenléte nem jelenti azt, hogy még fertőzésre alkalmas, csak hogy „kimutatható darabkái” találhatóak meg a szennyvízben.”

Szóval e téren mindannyian megnyugodhatunk. Maradnak a csatornában dőzsölő megszokott, szennyvízben viruló baktériumok, vírusok, gombák, paraziták, és egyéb „nyalánkságok”, mint potenciális fertőző forrás.

Fontosnak tartottam ügyfeleimmel ezt a tájékoztatót megosztani.

Szennyvízvizsgálat

A könnyebbség kedvéért felsorolásszerűen elmondok még néhány dolgot, amit szintén fontosnak tartok. Ezekből megtudjuk, miért is fontos a szennyvízellenőrzés – nem csak járványos időszakok esetében. Tudjuk, hazánkban szigorú előírások vonatkoznak a szennyvízzel kapcsolatos tevékenységekhez, legyen szó magánszemélyekről, mezőgazdaságról, iparról… Jó-jó, de miért olyan fontos az az RNS, ha nem fertőz?

  • A szennyvíz koronavírussal kapcsolatos vizsgálódását idén májustól vette fel az NNK a repertoárba.
  • „A nemzetközi tapasztalatok szerint a szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését.” *
  • „A vírus örökítőanyagát nem csak a tünetekkel rendelkező, hanem a tünetmentes fertőzöttek, illetve az újonnan fertőződött, tüneteket még nem mutató betegek is ürítik.” **
  • A szennyvízvizsgálatok által előrejelzett közösségi terjedés felgyorsulása megelőzhető a továbbra is érvényben lévő járványügyi megelőző szabályok betartásával.

Talán a leglényegesebb momentum, hogy a vírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben Budapest déli részét leszámítva alacsony, és ez a mennyiség tartja is magát. Viszont ezen a részen emelkednek az értékek.

Érdekességképpen: a nagyobb városok szennyvizeire is az alacsonytól a magasig változó mennyiség a jellemző.

Egy szó, mint száz, ha eltömődött a lefolyó, a csatorna, és visszaömlik a szennyvíz, inkább hívjunk duguláselhárító szakembert, aki orvosolja a problémát, és feltakarítja a piszkot.

Források:

* ** koronavirus.gov.hu

*** nnk.gov.hu

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük