Dugulás megelőzése: a WC-tartály beállítása

Dugulás megelőzése a wc tartály beállításával

WC tartály; Geberit gyártmány
WC tartály

A környezettudatosság előtérbe kerülése és a hálózati ivóvíz folyamatos drágulása egyre inkább arra ösztönözte a fogyasztókat, hogy otthonukat víztakarékos berendezésekkel lássák el. Közismert tény, hogy a legnagyobb vízfelhasználó berendezések között a WC tartályok, illetve a tartályok helyettesítésére szánt WC öblítő szelepek igen előkelő helyen szerepelnek.

WC öblítőszelep beépítése megkívánja, hogy a beszerelés helyén hálózati víznyomás elérje a min. 3 bar értéket, illetve a kivitelezés kifejezetten az igényeknek megfelelő 3/4”-os csatlakozással történjen.

Ellenkező esetben számíthatunk rá, hogy az elégtelen öblítés következtében csak igen nehezen tudjuk a szennyeződéseket WC csészénkből eltávolítani.

A nagyobbik probléma, hogy az öblítés elégtelensége miatt lefolyóvezetékünk folyamatosan eldugulhat, mely a legváratlanabb időpontban okozhat kellemetlen perceket számunkra. Nem beszélve a duguláselhárítás költségeiről.

Összegezve: Kizárólag megfelelő víznyomás megléte mellett alkalmazzunk WC öblítőszelepet, ill. megfelelő víznyomás mellett is ajánlatos legalább 6-8 l. vizet felhasználnunk, hogy megelőzzük a dugulások kialakulását. Érdemes még figyelembe vennünk a meglévő csatornavezetékünk hosszát, anyagát, a kivitelezés minőségét, de még a szereléstől eltelt idő is számíthat. Értelemszerűen, minél hosszabb, minél idősebb egy csatornarendszer, annál több víz használata javasolt a megfelelő működés érdekében és a dugulások elkerülésére.

Egyes automata öblítőszelepek rendelkeznek vízmennyiség szabályozási funkcióval, ezért érdemes vásárlás előtt tanulmányozni a választott egységet.

Előzzük meg a dugulást

Egy vödör víz vízcseppel
Csurran, cseppen…

Hasznos lehet egy-egy vödör víz időszakonkénti gyors leöntése (öblítőszelep működése mellett), mely a lefolyó leterhelésével megszünteti, elmossa a kialakulóban lévő dugulásokat így kerülve el a duguláselhárítás költségeit.

Visszatérő dugulásoknál megoldás lehet egy alsó öblítésű WC tartály felszerelése, ami sok esetben végleg megoldja az addig folyamatosan jelentkező csatornatisztítási kiadásokat. Az esetek túlnyomó részénél esztétikusan és szakszerűen (bontás és nyom nélkül) lecserélhető az öblítőszelep WC tartályra, oly módon, hogy a wc tartály vízellátását biztosító sarokszelep a wc tartályban kap helyet, ami a végeredményt tekintve sem elhanyagolandó.

WC tartályok beállítása mint a leghatékonyabb duguláselhárítás.

Az öblítőszelepeknél már beszéltünk a megfelelő vízmennyiség szerepéről, amely elengedhetetlen lefolyórendszerünk hibamentes működtetése szempontjából. Beláthatjuk hogy, irreális elvárás lenne a 20 m-re lévő szennyvíztárolóba vagy központi csatornahálózatba szennyünket eljuttatni, amennyiben csupán 3-4 liter víz felhasználásával szeretnénk azt megtenni.

Ez a vízmennyiség elegendő lehet egy panellakás vagy egy társasházi lakás esetében, ahol a toalettünk bekötése (ágvezeték) max.1-2 m-re található a többiek által is használt fő ejtővezetéktől (fő gyűjtővezeték). Ráadásul a lefolyóvezeték rövidsége okán, a kialakuló dugulás elhárítása is könnyedén, házilagos módszerekkel orvosolhatóak, megkímélve bennünket, hogy profi duguláselhárítót hívjunk problémánk megoldására.
Hosszabb vezetékszakaszok hibamentes működtetése szempontjából nélkülözhetetlen a bőséges vízhasználat (min. 7-8 l). Ugyan kinek hiányzik a duguláselhárítás költségekkel sok esetben egyéb velejáróival való kellemetlenség? Senkinek! Éppen ezért állítsuk WC tartályunk beömlőszelepét a lehető legmagasabb értékre.

Beömlőszelep
Beömlőszelep

Alsó tartályok esetében így is lehetőségünk nyílik kevesebb víz használatára, amennyiben kisebb dologra vettük igénybe a mellékhelyiséget. Tudomásom szerint a Magyarországon kapható felső szerelésű tartályok közül kizárólag a Dömötör WC tartály kínál víztakarékos funkciót (a lehúzás időtartamával megegyező öblítés). A beömlőszelep beállítása egyszerűnek mondható feladat, műszaki felkészültséget nem igényel.

Legtöbb esetben egy csavarhúzó elegendő, hogy beállítsuk a tartályunk beömlőszelepét.

A tartály fedelének óvatos eltávolítása után, kézzel vagy csavarhúzóval addig állítjuk a beömlőszelep szabályozó csavarját, míg lehúzás után a vízszint eléri a legmagasabb beállítható értéket. Ne ijedjünk meg, ha a leeresztőszelep (öblítőszelep) közepén lévő lyukon át a wc csészébe csurog a víz, ekkor ugyanis már túlállítottuk a vízszintet. Korrigáljuk az értéket, majd állítsuk a leeresztőszelep felső határa alá 1-2 cm-re a vízszintet. Ismételt leeresztésekkel ellenőrizzük, hogy az elképzelésünknek megfelelően működik-e a tartály, majd szereljük vissza a fedelét.

Egyes falba épített tartályok javítása és beállítása nem javallott otthoni barkácsolóknak, ugyanis könnyen költségesebb javítást idézhetnek elő önhibájukon kívül. (Grohe, Geberit, Viega).

Monoblokkos WC esetében is figyelmesen járjunk el, nehogy eltörjük a porcelántetőt vagy műanyag alkatrészben tegyünk kárt.

Környezetvédelem/takarékosság vs. emelt vízfogyasztás

Vízkő
Vízkő

Mint látjuk két látszólag teljesen ellentmondó kritériumnak kell megfelelnünk. Nevezetesen a magasabb vízfogyasztást kell szembeállítanunk a környezetvédelmi illetve a takarékossági szempontoknak. Törekednünk kell az egyensúlyra! Nyilvánvalóan az alacsony vízfelhasználás kedvezően hat a környezetünkre, s?t a költségvetésüket is kedvezően befolyásolja. Azonban a duguláselhárítás és a dugulások okozta gépészeti károk (vízkőlerakodások) okozta károk messze meghaladhatják a víztakarékosság okozta előnyöket.

***
Válasszon a duguláselhárítást taglaló témáinkból:

WC dugulasok

Tippek-trükkök – mit lehet házilag elhárítani: duguláselhárítás házilag

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük