Tisztító idomok

Tisztító idomok rendeltetése a lefolyórendszerben, szerepük a duguláselhárításban

A lefolyórendszerek hibamentes üzemeltetésének egyik alapvető kritériuma, hogy rendelkezzenek tisztítási lehetőséggel. Pontosabban a 110 mm és az ezt meghaladó lefolyóméreteknél szempont a megfelelő helyre, illetve megfelelő távolságokra elhelyezett tisztítóidom, tisztítóakna. Természetesen előfordulhat, hogy 50 mm-es vagy 63 mm csőszakasz kivitelezése is megkívánja a tisztítási hely kialakítását, hogy eleget tegyen a szakmai kívánalmaknak.

Jelen írásomban a tisztító idomokkal kívánok foglalkozni, majd ezt követően részletesen is foglalkozom a tisztító aknák szerepével, rendeltetésével a szennyvíz és csapadékvíz elvezetésben.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a fővezetékek, illetve a fővezetékekbe kötött 110 mm-t meghaladó ágvezetékek tisztíthatóságát hivatottak biztosítani a rendszerbe beépített tisztítóidomok.

Miért van szükség tisztító idomokra?

Mint nevéből is kiderül, a lefolyórendszerben bekövetkezett dugulás elhárításához biztosít behatolást a duguláselhárítást végző szakembernek. Ezen berendezési tárgyon keresztül lehetséges a duguláselhárítás, akár spirállal akár magasnyomással történik a csatornatisztítási művelet. Hiányában a lefolyórendszerben fellépő dugulások elhárítása csak magasabb idő és energia befektetéssel orvosolható. Például némely esetben mellőzhető lenne a WC leszerelése, amennyiben a tisztítóidom igénybevételével elvégezhető lenne a duguláselhárítás.

Hová kell beépíteni a duguláselhárítás célját szolgáló tisztító idomot?

Elsődlegesen a kivitelezési tervben szereplő helyekre ill. hosszabb lefolyószakaszokon 8-10 méterenként illik tisztítási pontot kialakítani. A lefolyórendszerek összetettsége okán nem térnék ki minden beépítési eshetőségre, de a teljesség igénye nélkül megosztanék néhány példát a tisztítóidomok elhelyezkedésére.

– vízszintesen fektetett (szennyvíz, csapadékvíz) 110 mm. és azt meghaladó méret használatakor cca. 10 méterenként

– pincei alapvezetékek tisztíthatóságára (lehetőség szerint munkavégzés magasságában)

– függőleges lefolyó strangok tisztítására

– 110 mm. illetve feletti ágvezetékekben a gerincvezeték irányában hivatottak biztosítani a duguláselhárítási munkálatokat

Kereskedelemben fellelhető tisztító idomok:

Csavaros tisztítóidomA felsorolást a legpraktikusabb, egyben a legdrágább modellel kezdeném, mely nem más mint a csavaros zárókupakkal ellátott KG tisztítóidom.

Előnyei között megemlíteném, hogy biztosítja a duguláselhárítást végző szakembernek, hogy mindkét irányban elvégezhesse a tisztítási műveleteket. Megfelelő rutin ismeretében akár több év elteltével is kinyitható, majd szivárgásmentesen lezárható. Dugulás gyanújakor a csavaros kupak óvatos megnyitásával ellenőrizhető a lefolyóvezeték állapota, mely csökkenti a szennyvízkárok eshetőségét.

T idom pvc vagy kg kivitelben

T tisztítóidomTulajdonképpen teljesen megegyezik az egyes pontban említett zárókupakos modellel, azzal a különbséggel, hogy az idom lezárása nem menetes zárókupakkal történik, hanem a szerelésben megszokott gumigyűrű biztosítja a zárókupak szivárgásmentes illeszkedését.

Hátránya, hogy a gumigyűrű kiszáradása következtében problematikus a kupak eltávolítása, így a duguláselhárítók kevésbé kedvelik ezt a megoldást.

 

Y idom pvc vagy kg kivitelben

Y tisztítóidomKizárólag egy irányban biztosítja a duguláselhárítást. Természetesen a folyásiránnyal megegyezően lehetséges a lefolyótisztítás. Az idom lezárása itt is záródugóval történik, gumigyűrűs megoldással. Feltételezett feltelt lefolyószakasz ellenőrzésekor, óvatosan távolítsuk el a záródugót, nehogy a kiáramló szennyvíz kárt tegyen értékeinkben.

***

Tippek-trükkök – mit lehet házilag elhárítani: duguláselhárítás házilag

 

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük