Nagy tavaszi lefolyótisztítás

Eljött a nagy tavaszi lefolyótisztítás ideje

Csőszifon
Csőszifon

Cikkem írásakor ugyan még télies időjárás uralkodik, mégis bízva a tavasz elérkezésében, mely szinonim az újrakezdéssel is, elővenném ismételten a duguláselhárítás házi praktikáit, hogy elkerülhessék a lefolyódugulások kialakulásának kellemetlen velejáróit.
Megkísérlem megosztani Önnel a legkézenfekvőbb, egyben a leghatékonyabb, legköltségkímélőbb eljárásokat melyeket otthonukban alkalmazhatnak a dugulások megszüntetésére, ill. azok elkerülésére. Nem is a praktikákra, eljárásokra koncentrálnék jelen írásommal, inkább az otthoni szerelésekben szándékoznék némi támpontot adni, hogy a dugulás megszüntetése után ne kelljen vízvezeték szerelőt hívni a csöpögő szifonunkhoz.
Kezdjük a az otthoni duguláselhárítást a mosdódugulásokkal, azon belül is a mosdószifonokkal.
Mondanom sem kell, hogy a szifontisztítással érdemes kezdeni a duguláselhárításra irányuló törekvéseinket, melynél a nehézséget általában az elöregedett szifonok ellenállása jelenti.
Ma már egyre elterjedtebbek a műanyagból készült szifonok, így legtöbbször problémamentesen szét, majd összeszerelhetjük a mosdószifonunkat. Ha nagyon elővigyázatosan szeretnénk eljárni, akkor a duguláselhárítás tervezett napja elött vásárolunk a felső hollandihoz 5/4″-os gumitömítést, ill. 32mm átmérőben ékalakű szifontömítést. A kettő együtt kb. 100-120ft összegben megvásárolható bármely szerelvényüzletben. A tömítések hiánya, így már nem akadályozhatja az otthoni duguláselhárítás sikerességét. Amennyiben már a duguláselhárítás megkezdése előtt is szembeötlő, hogy eljárt szifonunk felett az idő, abban az esetben előre vásároljuk meg a beépítendő új gépészeti elemet.

Legelterjedtebb szifontípusok: buraszifon, csőszifon, jollyflexcső

Buraszifon
Buraszifon

Beépítésük különösebb szakmai felkészültség nélkül elvégezhető, minimális szerszámigénnyel.
A duguláselhárításhoz, szifoncseréhez szükséges szerszámok: csavarhúzó, fűrészlap (az új szifon méretre vágásához), vízpumpafogó/csőfogó/svédfogó a berozsdásodott hollandi oldásához.
A szifon leszerelésekor elkövetett legtöbb kellemetlenséget az automata leeresztőszelep megmozdulása okozza, mely az elmozdulás következtében már nem képes ellátni a tömítési feladatkörét.
Egyik kézzel tartsuk erősen rögzítve a leeresztőszelepet, amíg a másik kézzel oldjuk a szifon felső hollandiját. Ez a legkritikusabb része a duguláselhárításnak, mivel a leeresztőszelep megmozdulása esetén számítanunk kell rá, hogy a leeresztőszelep fel-leszerelésével bővül az elvégzendő szerelés. Új tömítés alkalmazása mindig szükségszerű.

Sajnos a távol-keleti termékek legtöbb esetben alkalmatlanok a többszöri szét-összeszerelésre, így komplett mosdó leeresztőszelep beszerzésében is gondolkodnunk kell.
Ha érzéssel, vigyázva oldjuk el a mosdó hollandiját akkor kettő perc alatt elvégezhető a duguláselhárítás, illetve max. 10 perc alatt még a szifonunk cseréjét is elvégezhetjük.
Ellenkező esetben 10 perctől kezdődik a részidő, mely ügyességtől függően több nap is lehet. 🙂
A buraszifon, csőszifon egységcsomagjában lévő 32mm csövek pontos méretre vágását fűrészlappal végezzük el. A vágás során keletkező érdes felületet érdemes lesorjázni, hogy könnyedén illeszthessük össze a falban lévő tömítéssel.

jollyflexcso
Jollyflexcso

A jollyflex csőszifon beépítése szerszámigényt  nem támaszt, így bátortalan barkácsolóknak leginkább ő ajánlható.
Amennyiben fémszifont választunk beépítésre, úgy számítanunk kell rá, hogy a fűrészlappal eltöltött perceink megnövekednek az anyag ellenállásának következtében.
A szifoncsere, duguláselhárítás végzése közben ügyeljünk a kezünk épségére, továbbá a krómfelület megóvására is törekedjünk.
A kézi spirál használatáról már többször cikkeztem, így honlapom tartalmában megtalálja az idevonatkozó használati tanácsokat.
Ismételten arra buzdítom Önt, hogy jelezze felém észrevételeit, kritikáit,  esetleg a hiányolt tartalmakat, hogy minél teljesebb, szakmailag összeszedettebb tartalmat kínálhassak a duguláselhárításra szomjúhúzó közönségnek.
Eddigi visszajelzések alapján úgy ítélem, hogy megfelelő és  méltó szakmai színvonalat biztosítok látogatóimnak, hiszen írásaim legtöbbjét  egyes duguláselhárító kollégáim is alkalmasnak ítélték honlapjuk fejlesztéséhez, melyet akár szakmai elismerésnek is vélhetnék.
A duguláselhárítás következő állomásaként a mosogatódugulásokat járjuk körbe, azon belül pedig a mosogatószifon tisztítást-cserét vesszük górcső alá.
duguláselhárítás, vízvezeték szerelés

6 hozzászólás

 • Vig Tímea

  Köszönöm tanácsait, most már bátran neki láthatok a mosdónk szifonjának szétszereléséhez.

 • Bognár László

  Tisztítottam a konyhai lefolyónkat és most azon tűnődöm, hogy a fellazult sokszínű anyag után küldött víz talán nem elég egészségügyi szempontból, s valamilyen fertőtlenítőt jó volna még ráereszteni. Mit javasol?

 • Dancs Gyula

  Kedves Tímea!
  Örülök, hogy hasznosnak találta duguláselhárítási tanácsaim.
  Igyekszem a tartalmakat oly módon szerkeszteni, hogy találkozzon a valóságban tapasztaltakkal, mely természetesen mindvégig a duguláselhárítás témakörén belül marad.

 • Dancs Gyula

  A jollyflex csövek egyszerűen beépíthetőek, így vízvezetékszerelő segítségét sem kell, hogy igénybe vegye. Persze ennek a szerelők nem fognak túlságosan örülni, hiszen ennek az elmés találmánynak köszönhetően most kevesebb teendőjük akad.

 • Dancs Gyula

  Az otthoni duguláselhárítás utáni szennyeződések hatástalanítására ajánlható az egyszerű és olcsó hypo.
  Tökéletesen elvégzi a fertőtlenítési feladatokat.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük