Szifonok: piszoárszifon, padlószifon és duguláselhárítás

A csatornahálózat egyik legjellemzőbb ismérve a bűz – a szifonok elsődleges feladata megakadályozni a kellemetlen szagok lakásba való visszaáramlását. A szifonok hivatottak arra is, hogy a nagyobb szennyeződések ne jussanak be a szennyvízvezetékbe, hiszen ezek elősegítik a dugulás kialakulását a keresztmetszet beszűkítésével, elzáródásával.

Piszoárszifon
Pissoir szifon

Azonban szifon, bűzelzárás ide vagy oda: ha a csatornahálózat nem szellőzik megfelelően (különféle okok miatt), és nincs megoldva az áramlás és légbeszívás, a nyomásingadozások miatt számolhatunk a szifon mellett is időnként csatornaszaggal a lakásban.

Műanyagszifon, krómozott fémszifon golyóval vagy anélkül

A szifonok készülhetnek műanyagból vagy krómozott fémből is. Elsőbbséget élveznek a műanyagból készültek a mosogató, fürdőkád, mosdó, padlóösszefolyó, zuhanytálca, piszoár, bidé mosógép tekintetében. A mosdók, kézmosók egy részénél viszont jellemzőbb a króm szifon.

Gyakori a túlfolyóval, beépített leeresztőszeleppel illetve bűzelzáró golyóval, úszóval szerelt szifon. A mosógépszifon is golyóval szerelt – ez azért fontos, mivel a szivattyú kilöki a vizet a szifonból. A golyós típus jó megelőzési módja a dugulásoknak, hiszen tisztítható, a kosara megfogja a hajszálakat, egyéb nagyobb szennyeződéseket.

A padlóösszefolyó szifonja megakadályozza a vezetékben lévő hab padlóra áramlását, már ha nem a régi, korszerűtlen, golyós lezáró nélküliről beszélünk. Plusz egy összefolyótól távolabbi dugulás esetén nem engedi vissza a szennyvízvezeték szennyvizét. Simán kikövetkeztető, hol van a fürdőszobai padlóösszefolyóban golyó nélküli szifon: ahol fürdés, tusolás közben habzik a padló… Ez balesetveszélyes és higiéniailag is kifogásolható.

Hoppá, padlóösszefolyó dugulás és bűz…

A fürdőszobai padlóösszefolyóra kössük rá az összes lehetséges vizes szerelvényt, különben vízutánpótlás híján kiszárad és rögtön nem működik a bűzelzárás. Ne kössük rá viszont a konyhai lefolyót és a piszoárt!

A vízzel történő bűzelzárás

Egyszerű és nagyszerű: a (könyökös) szifonban kialakított hajlatban megrekedt vízen át normál körülmények között képtelen bármiféle szag áthatolni. Az univerzális, flexibilis szifonok (jollyflex) sem ismeretlenek a duguláselhárító szakember előtt.

Ha a lefolyócső átmérője szűkebb, külső szifonnal (zuhanyzó, mosogató, mosdó, kád…), nagyobb szennyvízcső átmérőnél, például a WC-nél maga a szerelvény felépítése akadályozza meg, hogy a gyomorforgató szagok visszaáramoljanak a lakásba.

Szifontisztítás- karbantartás, tömítések…

Régi szifonok esetében érdemes duguláselhárító szakembert hívni. Mivel a szifonok nem kerülnek eget rengetően nagy összegbe, érdemes ilyenkor a duguláselhárító cég emberével lecseréltetni az elöregedett jószágot.
***
Kapcsolódó bejegyzések:

Piszoár dugulás

Szuez szifon

Szifon szimfónia

Ügyes padlószifon dugulások ellen

Bűzbomba avagy szuezszifon dugulások

Otthoni duguláselhárítás: szifontisztítás, jollyflexcső kitakarítás

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük