Nyomás! Alacsony a víznyomás?

dugulás csatorna csőben
Ezt már nyugodtan mondhatjuk dugulásnak

Legtöbb ügyfelünk úgy gondolja, hogy a víznyomás ingadozása olyan természetes, mint hogy reggel felkel a Nap, este pedig lenyugszik. Ez lehet gyakori jelenség és különösebb bajt sem jelez, a megoldás ilyen esetekben a házi víznyomásszabályozó beszerelése. A szerkentyű védi a vízvezetéket a szolgáltatói nyomásingadozástól és a magas nyomástól is, és jelentősen lecsökkenthetjük a vezetékből származó zajokat.

Víznyomás, mint intő jel

Lehet azonban súlyosabb az indok, mely szakmai beavatkozást igényel – már ha nem a vízszolgáltató a lúdas. A víznyomás ingadozása intő jel lehet, ne seperjük be a szőnyeg alá, mert a magyarázat mögött akár egy orvul megrepedt vezeték is rejtőzhet.

Az biztos, hogy mindenképpen zavaró, hiszen ki örül annak, ha nem tudja használni a mosógépet, mosogatógépet, vagy amikor a zuhany alatt állva órákig tart, mire lemossuk magunkról a sampont, szappant, tusfürdőt?

A lényeg: ha szokatlanul alacsony a víznyomás és ez nem javul, illetve bármi egyéb jel csőtörésre utal, hívjon bennünket egész nyugodtan. Igaz, legfőbb profilunk a duguláselhárítás, de emellett egyébbel is szolgálunk. Műszeres csőtörés beméréssel megállapítjuk a csőtörés pontos helyét, majd megszüntetjük a problémát.

Elhárítjuk a dugulást – de mást is megoldunk

Megemlíteném, hogy a duguláselhárításon túl cégünk nem csak a dugulással kapcsolatos problémákból, hanem egyéb, mondhatni „rokon” slamasztikákból is kimenti.

Vállaljuk:

 • csatornaépítés, csatornázás (teljeskörű csatornarendszer kiépítése tervezéstől az átadásig, ügyintézéssel is)
 • kamerás csővizsgálat
 • vízszivattyúzás
 • vízvezeték szerelés, műszeres csőtörés vizsgálat
 • nyomvonal-megállapítás.

A felsorolásból kiderül, hogy nem csak az eltömődött csatornák blokkjait oldjuk meg – cégünk „vizes” problémák esetében is segítségére siet. És ez az oka annak, hogy jelen cikkünkben sem kifejezetten a dugulás elhárításáról lesz szó.

Az alacsony víznyomás jelei, okai, tünetei

 • Normális esetben 3,5 bar körüli nyomást tekintünk normálisnak. Ha kisebbnek érzékeljük a víznyomást a megszokottnál, érdemes ellenőrizni – egy egyszerű nyomásmérő csatlakoztatásával a fővezeték közelében elhelyezkedő külső csapnál. Gyanakodjunk, ha a mosógép nem tölti be a vizet. A berendezés így jelzi, hogy valami nincs rendben. Persze ez nem jelenti azt, hogy biztosan a víznyomással van baj.
 • Ha egyszerre több helyen folyatjuk a vizet, megeshet, hogy a csapok csak csordogálnak és az átfolyós vízmelegítő lángja sem lobban be.
 • Alacsony víznyomást a városi vízhálózat is okozhat, főleg csúcsfogyasztási időszakban – ilyenkor többfelé oszlik a kapacitás.
 • A zuhany rózsájából, egyéb kifolyóból kiáramló csökkent víznyomás egyik legegyszerűbben és könnyen megoldható oka, amikor a fúvókákat, szűrőket eltömíti a vízkő és egyéb szennyeződés, ez az úgynevezett „pelyhes ivóvíz”. Ilyenkor nincs más dolgunk, mint lecsavarni a szűrőt, tusfejet, és megtisztítani azt.
 • Nagyobb gondot okozhat a vízkő. Magyarország vízkeménységi térképe remekül példázza, hol lágyabb és hol keményebb a víz hazánkban. A pirossal jelölt területeken jóval gyakoribb a vízkőlerakódás, hiszen a keményebb vízből melegítés hatására a különféle szerelvényekben, berendezésekben, egyebeken a kiváló kálcium és magnézium előszeretettel tapad meg.
 • Lehet ok a tömítések, szelepek elöregedése, elmozdulása is.
 • Elaggott vízvezetékrendszerekben felhalmozódott, megrekedt anyagok is okozhatják a tüneteket.
 • A csőrepedés már komolyabb bökkenő. Ilyen esetekben szükség van szakemberre. Ha nem találunk logikus magyarázatot a víznyomás csökkenésére, mindig járjunk utána, mi okozza!

Várjuk megkeresését duguláselhárításon kívül abban az esetben is, ha visszaesik a víznyomás a rendszerben, és nincs logikus magyarázat rá.

Egy hozzászólás

 • Smolinka József

  Személyes tapasztalatom Dancs Gyula víz-gáz-központi fűtés szerelő és kollégája munkájáról:
  Komplett szolgáltatás keretében, az általa elvégzett részletes műszeres vizsgálatok után feltárt hiba kijavításában, a fűtési és meleg víz rendszer helyreállításában, a gázkazán karbantartásában nyújtottak kiváló teljesítményt.
  Jól felszerelt műszerparkkel rendelkező szakember, tevékenységében folyamatosan jelen volt a minőségi teljesítmény igénye, jól megválasztott kollégájával, teljes értékű, pontos munkát végeztek nálam. Köszönöm!
  (ezt a problémát előtte két hónapon keresztül, 5 egyéb helyről érkezett vállalkozó nem tudta megoldani, az elvitt “jó pénzért” sem.)
  S.J.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük