Szennyvíz, szennyvíziszap, szennyvízkomposzt hasznosítása II.

Felhasználási engedélyek

A talajvédelmi hatóság beleegyezése szüksége, hogy a szennyvíz, szennyvíziszap, szennyvízkomposzt kikerülhessen a mezőgazdasági területekre. A folyamat kérelemmel, talajvédelmi tervvel indul, melyet talajvédelmi szakértő hivatott elkészíteni. A tervben prezentáljuk a felhasználni kívánt anyag jellemzőit, és a befogadó terület minőségi paramétereit. Utóbbi azért is elengedhetetlen, mert hiába a jó tápanyag, ha a befogadó talaj alkalmatlan.

A befogadó talaj akkor nem felel meg a kritériumoknak, ha toxikusanyag-tartalma meghaladja az előírt határértéket, illetve ha pH értéke nem megfelelő. Ha a talajszinttől mérve 10 méter mélységen belül karsztos, dolomitos, mészköves. A természetvédelmi területekre, rétekre, legelőkre, felszíni vizek közelére, forrásokra, folyókra, illetve más belvizek területeire speciális előírások vonatkoznak. A tiltás kitér egyes meghatározott lejtésnél nagyobb területekre is, más egyebek mellett.

Az eljárásba bekapcsolódik a komposztáló telep (ha szennyvízkomposztról beszélünk).
Szennyvíziszap esetében a környezetvédelmi és természetvédelmi felügyelőség, a területi vízügyi hatóság, a járási népegészségügyi intézet, és az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság is bekapcsolódik.
Az szennyvíziszap/komposzt bárki termőterületére kihelyezhető, már ha a tulajdonos is rábólint.

A lakossági szennyvíz és hasznosulása

A komposzt, a szervesanyag a talajba épülve egyértelműen javít annak tulajdonságain. Tápanyagtartalom-fokozása mellett nedvességtartó, és redukálja a hasznos tápanyagok kimosódását.
Hazánkban több iszapszárító üzem működik. Az iszapszárítás azonban költséges, csak a vetés előtt meghatározott idővel forgatható a talajba.

Egyéb, mezőgazdasági felhasználáshoz szükséges kitételek

A szennyvíz/szennyvíziszap/komposzt mezőgazdasági felhasználáshoz szükséges kitételek szigorúak.

  • Zöldségnövények és talajjal érintkező termések esetében előtte és utána várakozási idő van előírva.
  • A szántóföldeken, takarmánytermesztésre használt földeken vegetációs időn belül csak akkor lehet szennyvízzel öntözni, ha az aratásig legalább három hét telik el.
  • Szennyvíziszap és/vagy szennyvízkomposzt pedig csak a betakarítás és a következő vetés között használható szántóföldek esetében.
  • Alacsony törzsű, bogyósgyümölcs-, szőlőültetvényeken a termőidőn kívül használható csak bárminemű kezelt, hasznosítandó szennyvíz.
  • A magas törzsű fákat trágyázva a gyümölcsszüretig legalább hat hétnek kell eltelnie.

A lakossági szennyvíz hasznos, ha megfelelően kezelt. Vannak települések, hétvégi házak, ahol nincs kiépített szennyvízcsatorna. Ne károsítsuk kezeletlen szennyvízzel földjeinket, mert ezzel nem csak környezetünknek, hanem önmagunknak is ártunk!

Jut eszembe! Ha nem folyik le a mosogató, a kád, a mosdó, a vécé és szennyvízgödrünk van, első teendőnklegyen, hogy megnézzük, meddig ér benne a szennyvíz.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük