Felújítás – csatorna tervezés – padlóösszefolyó

HL szifon dugulás ellen
HL szifon

Felújítás, korszerűsítés során első dolgunk a tervezés, terveztetés

Ha alaposak akarunk lenni, és hosszú távra tervezünk, érdemes szakemberek segítségét kérni. A teljes renoválás nem csak a burkolatokra, szaniterekre, hanem a vízvezetékekre, a villanyvezetékekre, a lefolyókra és csatornára is vonatkozik.

Kisebb felújításoknál, mint például egy fürdőszobai járólap- és csempe cseréje, szintén érdemes hozzáértő szakember, duguláselhárító, vízvezetékszerelő véleményét, terveit kérni. Ő egy szimpla kamerás csatornavizsgálattal ugyanis bontás nélkül, könnyedén véleményezheti a lefolyók, a szennyvízvezetékek állapotát, megtervezi, kivitelezi a fürdőszobai felújítás ráeső részét.

Ha már fürdőszoba…

Számtalan, viszonylag fiatal építésű ház esetében is tapasztaljuk, hogy nem építettek ki fürdőszobai padlóösszefolyót. Márpedig sokkal könnyebb a lefolyótisztítás, házilag is nagyobb eséllyel távolíthatjuk el a blokkokat (haj, szőr, beesett fültisztító pálca…), és a dugulás megszüntetése bontás nélkül is kivitelezhetőbb. Ráadásul egy kifolyó vízáradat (mosogatógépkifolyó-cső, elfelejtett, nyitva maradt csaptelep bedugott dugó mellett…) sem indul hódító útjára a lakás egyéb részeibe, hanem szépen lecsorog a padlóösszefolyóban. Már ha megvan hozzá a megfelelő lejtésű padlózat…

A padlóösszefolyó beépítésénél soha ne az egyágú szuez szifon mellett döntsünk.
Hogy is mondjuk: „ártani nem használ”.
Itt még ezt sem lehet elmondani, hogy nem árt, hiszen az egyágú szuez szifon mellett bizony az ideális bűzelzárás sem mindig valósul meg. Így szagolhatjuk a csatornabűzt, hacsak nem gondoskodunk a vízutánpótlásról. Az jó padlószifon a két- háromágú szifon, melyre rákötjük a mosdót, a kádat, a tusolót, így biztosan folyamatos lesz a vízutánpótlás, és a lefolyók kifolyási oldaláról is megközelíthetjük az esetleges dugulást.

Teljes körű csatornacsere, tervezés, kivitelezés

Ha régebbi típusú épületről van szó, akkor egy házfelújítás egyenlő a ház kibelezésével. Itt már ajánlott mérnökember segítségét kérni. Az ilyen esetekben is jó egy duguláselhárítóval, és/vagy vízvezetékszerelővel beszélni. Itt jegyezném meg, hogy alapvetően duguláselhárításra szakosodott cégünk teljes körű csatornakiépítést is vállal, kezdve a csatorna megtervezésétől az engedélyezésen át a kivitelezésig, tereprendezésig. Természetesen vízvezetékcserével kapcsolatos felkéréseknek is eleget teszünk.

Ügyes padlószifon dugulások ellen

Duguláselhárítás szifonon át

A padlóösszefolyó szerepe lefolyórendszerekben különösebb magyarázatot nem igényel, mégis néhány mondatban érdemes róla említést tennem.
Fürdőszobák közepén elhelyezve biztosítják a bűzelzárást, továbbá tisztításiduguláselhárítási lehetőséget is kínálnak, megkímélve minket a bontási munkálatoktól.
A lefolyótisztítás, a duguláselhárítás a szifonból lehetségessé válik annyi irányba, amennyi ága van a padlószifonnak. Garázsokban, szaunákban, mosókonyhákban szintén ajánlatos az alkalmazásuk, sőt legtöbb esetben alkalmazzák is a gépészeti szerelést végző szakemberek.
A vendéglátó egységek kialakításánál pedig egyenesen kötelező a padlószifonok beépítése.
Rengeteg előnye mellett, szinte egyetlen hátrányaként említhető, hogy a lefolyódugulások alkalmával a feltelő csatornarendszerből, itt jelenik meg a szennyvíz elsőként, hiszen a lefolyórendszer legalsó nyitott pontja az említett padlóösszefolyó szifon.

A HL által gyártott szuezszifonok erre a kedvezőtlen jelenségre kívánnak megoldást nyújtani a speciális kiképzésű padlószifonjaikkal.
Működésük egyszerű, mégis érződik rajtuk, hogy komoly fejlesztés eredményeként kerültek a szerelvényboltok polcaira.
szifon belsejében egy félbevágott pingponglabdára hasonlító úszó elzárja a túlterhelt lefolyórendszerből kikívánkozó szennyvíz útját, így nem okozva áradást a fürdőszobában vagy beépítési helyén.
Ajánlatos minden új kivitelezésnél elgondolkozni alkalmazásukról, még akkor is, ha kissé költségesebb mint a hagyományos padlószifon beépítése.
Rendeltetésszerű működésük alapfeltétele, hogy időnként a felgyülemlett szennyeződéseket eltávolítsuk belőle, hogy az úszó,  amely az elzárást biztosítja, tökéletesen lezárja a visszaáramló szennyvíz útját.
Természetesen a lefolyó-szerelési hiányosságokat nem orvosolja alkalmazásuk, így a duguláselhárítás nem kerülhető el beépítésükkel, viszont lefolyódugulás esetén a szennyvíz nem okoz károkat otthonunkban, mely igazán nem elhanyagolandó szempont!

***

Tippek-trükkök – mit lehet házilag elhárítani: 

tippek-trükkök

Dugulás a padlóösszefolyóban

Szifonok: piszoárszifon, padlószifon és duguláselhárítás

5 ok, miért bízza a csatornatisztítást szakemberre

2 hozzászólás

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük