Törölköző a lefolyóban

Dugulás a suliban
Bűnjel a spirálon

Duguláselhárítás suliban

Egy budapesti iskolából kaptam telefont, hogy valami nagy baj lehet, mert a felső szinten található mosdók egyikéből sem folyik el a víz. Sem a vécéből sem a mosdókból, ezért ők arra gyanakodnak, hogy valami komoly dugulással állnak szemben.
Mivel iskoláról volt szó, át szerveztem  a  napom,  és azonnal elindultam az iskolába, hogy minél hamarabb megszüntessem a dugulást. Egy ilyen intézménybe sok- sok gyerek jár nem túl szerencsés, ha sokáig nem tudják használni a mellékhelyiséget.
Mikor odaértem a gondnok már várt engem a portán, és megmutatta hol van a dugulás. Egy fiú-, egy leány- és egy tanári vécéről volt szó.
Kinyitottuk a csapokat, és lehúztam egy vécét, azonnal elkezdett bugyogni és feljönni a víz a vécében.
Visszamentem az autóhoz a szerszámokért, és nekifogtam a duguláselhárításnak. A leány vécében szettem le egy vécécsészét, és onnan próbáltam megtámadni a dugulást. Nem is volt semmi gond, a spirál gyönyörű szépen haladt előre. Egyszer csak, olyan négy méternél járhattam,  amikor elkezdett feszülni, szorulni a spirál. Ez nem túl jó jel, hiszen egy sima dugulásnál  amit papír és hasonló dolgok okoznak nincs ilyen érzés az ember kezében. Megpróbáltam átnyomni ezen a ponton a spirált, de nem tudtam. Fogtam magam, és menetirányt váltottam a gépen . Elkezdtem kifelé húzni a spirált. Egyszer csak hallottam egy nagy mordulást, és hatalmas robajjal elindult a víz le a csatornába.

A duguláselhárítás eszközének, a spirálnak a végén a "bűnjel", egy törölköző.
Törölköző a spirálon: már nem dugul…

Amikor megszűnik a dugulás

Tulajdonképpen ennek már örülni kell hiszen a dugulás megszűnt és a víz elfolyik. De ebben az esetben ez nem volt ilyen egyszerű, mert ahogy húztam ki a spirált a csőből, éreztem hogy valamiért nehezen akar jönni. Jött azért szépen lassan. Nagyon nehezen, de sikerült a spirált kiszabadítani, és ahogy kihúztam – rá volt tekeredve valami a spirál végére. Amint jobban szemügyre vettem a spirál végén lévő tárgyat, rájöttem: ez egy törölköző.

E miatt a törölközőtől tudtam a spirált nehezen kiszedni a csőből, és ez a törölköző okozta a dugulást. Kicsit a gondnok úr is csodálkozott, hogy hogyan került bele a lefolyóba egy törölköző.
Sikerült a dugulást megoldani elhárítani, így a gyerekek ismét tudták használni, a mellékhelyiséget, én pedig egy újabb tapasztalatra tettem szert és ismét egy sikeres duguláselhárításon vagyok túl.

***

Duguláselhárítás árak

Tanácsok