Csatornázás Pánd

Duguláselhárítás és Csatornázás Pándon

Pánd község Pest megye középső részén, a Nagykátai kistérségben található.
Irányítószám: 2214
Körzethívószám: 29
Teljes népesség: 2034 fő
Pánd a Gödöllő-Cegléd-berceli dombság délkeleti nyúlványánál, a Tápió vidék szélén, egy völgyben fekszik. A községet három hely fogja közre, az Őrhegy, a Dobos-hegy és a Montágh-hegy.  Pánd a Közép- magyarországi Régió Tápió-menti Kistérséghez tartozik, a területén négy forrás is található, amelyek a Pándi-patakban futnak össze, majd pedig a Tápió vizét táplálják.
A falut először 1275-ben említik meg oklevélben.
A település a nevét egy besenyő származású férfiról kapta, aki a mai Pánd területének volt a birtokosa, innen eredeztethető a falu neve. Pánd jelentése: Örs.
Pánd a XVIII. században élte fénykorát, mivel a rohamosan fejlődő iparosság nagy lendületet adott a falunak, eközben a föld szerepe is megnőtt a gazdaságban.
Pánd lakosságából többen is harcoltak az 1848-49-es forradalom idején.
A falu községházát 1902-ben építették fel, az egykori Szilassy-kastély helyén pedig 1912-ben építették fel a Pándi Általános Iskolát.

Szennyvíz csatorna történelem

A Tápió menti térség szennyvízcsatorna-ellátottság szempontjából az ország egyik kiemelten hátrányos helyzetű térsége volt, ezért a Tápió-vidék települései úgy döntöttek, hogy a térség csatornázását közösen kívánják megoldani. A projekt területén 2 város (Nagykáta, Tápiószele) és 18 község (Bénye, Farmos, Jászfelsőszentgyörgy, Káva, Kóka, Mende, Pánd, Sülysáp, Szentlőrinckáta, Szentmártonkáta, Tápióbicske, Tápiógyörgye, Tápióság, Tápiószecső, Tápiószentmárton, Tóalmás, Újszilvás, Úri) helyezkedik el.
Ebből csak Nagykáta és Tápiószentmárton rendelkezett csatornahálózattal és szennyvíztisztító teleppel, a többi településen a szennyvizeket jellemezően házi szikkasztókban gyűjtötték. Pályázatuk az Európai Bizottság elé került, amelyet az 2011-ben jóváhagyott. A projekt tartalmazta 20 település, több mint 27.000 háztartás életét megkönnyítő 780 km hosszú csatornahálózat kiépítését, 4 új szennyvíztisztító telep és egy komposztáló létesítését, emellett megkétszerezik a meglévő nagykátai szennyvíztisztító telep kapacitását is. Az előkészítési munkálatokat még 2011-ben megindította a Tápiómenti Területfejlesztési Társulás, és 2012-ben több csatornázási beruházással foglalkozó cégnek és szakembernek feladva a nagy volumenű, határidős feladatot aláírták a kivitelezési szerződéseket. 2013 februárjában indult meg a szennyvíz csatornázási munkálatok I. üteme.
A jelenlegi készültség alapján valószínűsíthető, hogy 2014 szeptemberére elkészülnek a teljes csatornahálózattal, ezzel is megkönnyítve a lakosok mindennapjait, és egy kicsit kevesebb munkát biztosítva ezzel a csatornázási és duguláselhárítási szakembereknek is.
Pánd honlapján folyamatosan tájékoztatják a lakosságot, hogy a településen mikor és hol folynak a csatornázási munkálatok.

Kapcsolódó bejegyzés:
Kamerás csatornavizsgálat

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük