Városi legenda – dugulást ecettel

Helyére tesszük az ecetet a duguláselhárításban

Megbízóink zöme vakon hisz egyes városi legendákban, melyek pl. az ecet világraszóló mindenhatóságát hirdetik. Úgy gondoltam, nem árt pár sorban elmondani ezzel kapcsolatos állásfoglalásomat.

Duguláselhárítás ecettel

A konyhai, fürdőszobai lefolyókba zsíroldás, duguláselhárítás okán gyakran kerül ecet – teljesen feleslegesen… Sokan követik a tanácsot: mosógépbe, mosogatógépbe a tisztítómosást is ajánlott ecettel… Ez sem jó gyakorlat, mivel sem a lefolyókba lerakódott zsírt, sem a mosószermaradványt nem oldja, viszont ezek együtt sókat képeznek, és még jobban konzerválják a lerakódott történetet. (Kémia, általános iskola, 7. osztály)

Szagtalanítás ecettel

Hogy szagtalanítás? Még csak az sem. Ideig-óráig lehet hogy az ecet erős, jellegzetes bukéja felülírja a bűzt, de az visszatér. A mosógépből eredő büdös, dohos, berohadt szag a túlzásba vitt mosószernek, öblítőszernek, az alacsony hőfokon történő mosásnak köszönhető. Egy tisztítómosás, és a szag volt, nincs. Ja és tisztítómosás… Pakoljuk tele a gépet, különben a víz egy helyben csapkolódik, nem jut a gép felső részébe. 90C°-os programmal indítsunk.

Szóval el az ecettel, már csak azért is, mert a berendezés egyes részeire bizony ártóan hat – főleg a gumialkatrészeknek árt! Attól pedig eleve óvakodjunk, hogy ecetet és/vagy más savat nátrium-hipoklorit tartalmú vegyülettel elegyítsünk! Életveszélyes, lásd: klórgáz.

Használjunk lefolyótisztító szereket, a mosógépbe és a mosogatógépbe is az arra ajánlott termékeket alkalmazzuk.

Ecet mint csodaszer – még csak nem is fertőtlenít…

Igen, az ecet csodaszer. Ételbe, savanyúságba. És igen, remek vízkőoldó.

De teljességgel hatástalan vírusok, gombák ellen. Még csak nem is fertőtlenít.
Az infók nem légbőlkapottak, a Budapest Főváros Kormányhivatalának Népegészségügyi Főosztálya a nosalty.hu megkeresésére a következőt válaszolta erre vonatkozóan:

„Fertőtlenítés céljára csak engedéllyel rendelkező biocid termék használható biztonságosan. Az engedélyezést csak a kellően hatásosnak bizonyuló termék kaphatja meg. Az ecettel való „fertőtlenítés” abból az okból kifolyólag nem biztonságos, hogy hatásossága nem bizonyított, hatásspektruma nem ismert pontosan. Az ecet felhasználása takarításhoz (de nem fertőtlenítéshez!) megfelelő lehet, tisztító, vízkőoldó hatása közismert.”

Reméljük, segíthettük a hatékonyabb házi duguláselhárításban. Hogy félreértés ne essék, sajnáljuk, de a jövőben sem tudjuk vállalni a mosógép dugulásának megszüntetését. Maradunk a lefolyók, csatornák dugulásának elhárításánál.

***

További tippek-trükkök, avagy duguláselhárítás házilag:

Tippek-trükkök

Toalett: dugulaselharitas házilag

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük