Lassan a vízzel, le a vízkővel!

Szivárog, csepeg, csordul, folyik, ömlik a víz

Ha csepeg, csordogál, szivárog, az lehet, hogy nem látványos, viszont a döbbenet, ami kiül az arcunkra a vízszámla kézhezvételénél… Több száz liternyi víz mehet veszendőbe, holott valószínűleg egy tömítés okozza a problémát.
Családi házak vízaknáiba érdemes olykor-olykor bekukkantani, mert előfordulhat, hogy folyik a víz, de mivel nincs a cső teljesen elrepedve, nem érzékeljük a lakásban a nyomás megváltozását.
Nem olcsó, de megtérülő a termosztatikus csapok beszereltetése, mely pontosan beállítja a víz hőmérsékletét. Gondoljunk csak bele! Mennyi időpocsékolás, és elfecsérelt víz, míg a kívánt hőfokot belőjük!

Tippek víztakarékossághoz a WC-ben

WC tartály
A WC tartály belső méretén is spórolhatunk

Kissé mosolyogtató, de megfontolandó tipp: ha a kívántnál nagyobbnak érezzük a WC tartály méretét, redukáljuk azt le: tegyünk a tartályba valamit, ami mérsékli a tartályméretet. A legegyszerűbb talán a teletöltött petpalack.

Nyűgösebb megoldás, de sokan élnek vele – nem egy duguláselhárítás alkalmával tapasztaltam –, hogy a fürdővízzel, mosóvízzel öntik le a WC-t.
Mi, magyarok a felmérések szerint fejenként akár 15000 liter víznek intünk búcsút a WC-ben, és ez nem a szürke vízre vonatkozik, hanem a tiszta vízre!
Manapság már van lehetőség a kevésbé szennyezett vizek (kézmosó, fürdő, stb.) WC tartályba történő bevezetésére.

Áramfogyasztás mérséklése

Elektromos tűzhely esetében, sokkal gyorsabb és olcsóbb, ha a vizet vízforralóban melegítjük elő.
A vízforralóról jut eszembe a vízkő! Az biztos, hogy mi, itthon, heti egyszer ecetezzük a vízmelegítőt. Hazánkban hihetetlenül kemény a víz, sok gondot okoz, gyakori a lerakódás, ebből eredően a dugulás is. Számtalan dugulás következik be a szennyvízcsövekben azért, mert évek alatt lerakódik a kő, a felületén jobban fennakadnak a szennyvízvezetékben „utazó” darabos, illetve nem odavaló anyagok, útját állják a szennyvíznek, és előbb-utóbb beáll a cucc a góctól.

Jutott eszembe három település (Ráckeve, Nagykovácsi, Dabas), ahol anno duguláshoz hívtak bennünket, de kiderült, hogy megszüntetni „hamargyorsan” nem lehet: konkrétan ki kellett cserélni a szennyvízcsöveket, olyan mértékű eltömődés, elöregedés történt.
A mosógépet is érdemes időnként ecettel átmosni. A bojlerhez hívjunk szakembert (a duguláshoz is ajánlott duguláselhárító szakembert hívni), aki megszabadítja a fűtőszálat a vízkőtől – ezzel jelentős árammennyiséget, és pénzt takarítunk meg.
Vízkőmentesítő készülék, és speciális anyagok is léteznek, melyek vagy a rendszerben, vagy azon kívül fejtik ki áldásos hatásukat.

Ha Önnél járunk duguláselhárítás okán, bátran kérje ki tanácsainkat! A Világi duguláselhárítás nem csak arról szól, hogy lakáson belül, házon kívül hárítjuk a dugulást, hanem szívesen megosztjuk szakmai tapasztalatainkat, és nagy kapcsolati körünk révén megbízható szakembert is ajánlunk, ha a probléma más jellegű megoldást is kíván, mint az eltömődés megszüntetése.
Köszönjük figyelmét! Bármilyen kérdése, kérése, mondandója van, kérjük, keresse a Világi Duguláselhárítást!

***

Korábban a témában:

A pissoir dugulás megelőzése

A vízkő szerepe a WC dugulások kialakulásában

Tények a vízkőről – ahol víz van, vízkő is lesz

Sokan keresik:

Duguláselhárítás házilag

Kamerás csatornavizsgálat

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük