A darálós wc árnyoldala

A bajkeverő! Duguláselhárítás darálós toalettek esetében

Darálós WC

Valahogy hiányérzetem támadt a honlapom tartalmát illetően.
Volt már szó megannyi dugulásról, duguláselhárításról, csatornakamerázásról, womázásról és még sorolhatnám, hogy mi mindenről. Mégis ezidáig elkerülte a figyelmem a darálós wc-k okozta problémák felfedése, ill. alkalmazási területeik vizsgálata is perifériámon kívül esett a mai napig.
Ennek a hiánynak enyhítésére, most végre beszélhetünk a darálós wc-k rejtelmeiről!
Felkavarjuk vele az iszapot! Ráadásul direkt erre a célra gyártották ezt a gépészeti bajkeverőt.

A belváros titka

Legtöbb esetben belvárosi lakásokban találkozunk ezekkel a darálós berendezésekkel, hiszen ezen lakások nem rendelkeztek 110 mm-es lefolyóvezetékkel, mely elengedhetetlen feltétele a szabványos(gravitációs) toalett beszerelésének. A régi kialakítású belvárosi bérházakban ugyanis közös, folyosón elhelyezett helységekben volt csak mód elvégezni szükségleteinket.
A kényelmetlen rohangálások elkerülésére és a komfortigényünk emelése érdekében megoldást kívánt a lakásonkénti WC kialakítás.
Igen ám, de hogyan szereljünk toalettet és egyéb vízszerelési komfortelemet a lakásunkba, ha csak egy falikút áll rendelkezésünkre a bekötéshez max. 50mm átmérőjű lefolyóvezetékkel?
Gondolom már kitalálták!
Fel kell darálni a szennyeződést, majd a szűk keresztmetszetű lefolyórendszeren tovajuttatni.
Innen a darálós WC elnevezés.
Sajnos a vezetékek jelentős része nem tudja hosszútávon kiszolgálni a darálós szerkezet által előállított szennyeződés elvezetését, így a duguláselhárítás szükségessége elkerülhetetlenné válik az üzemszerű működés szempontjából. A wc által ürített víz sok szilárd állagú szennyeződést tartalmaz, mely a főként szerelési hibával megépített vezetékszakaszon okoz dugulásokat.

A lelkiismeretlen szerelés

Természetesen nem törvényszerű a dugulás megjelenése, hiszen lelkiismeretes szerelés esetén nem kell szembesülnünk a kellemetlen jelenséggel. Mindig eljutunk odáig, hogy közösen megállapítsuk – a lelkiismeretlen szerelés mindig szerepet játszik a dugulások megjelenésében!
A darálós wc-k további hátránya, hogy elektromossággal működtethető, ezáltal gondot jelenhet egy kialakult hosszas áramszünet.
A sok hátrány mellet nyilvánvalóan nem feledhetjük legnagyobb előnyét, mely egyáltalán lehetővé teszi a komfort nélküli lakások komfortosítását.
További előnye, hogy a darálós toalettek szivattyúi képesek szennyvíz átemelési célokat is kiszolgálni, így olyan helységekben is kialakítható a toalett, mosdó, zuhany melynél a lefolyórendszer magasabban van elhelyezve mint a berendezések kifolyási magassága. Ezen felül az ismertebb, nívósabb termékek meglehetősen stabilan végzik feladatukat, nem okoznak meghibásodásokat.
Kínai és egyéb olcsóbb wc-k beszerelését személy szerint nem javasolnám, mert kevés örömöt vetítenek előre a jövőre nézve.
Vilo, Grundfos termékei már bizonyítottak az épületgépészetben, így joggal számíthatunk tartósságukra, ezáltal inkább ajánlható beszerelésre.
A darálós toalett üzemeltetése során kiemelten figyeljünk, hogy lefolyóba nem illő tárgyak ne kerüljenek a wc csészébe.
Sem zsebrádió sem pedig hölgyek által használt kiegészítők nem javítják a lefolyórendszer használhatóságát, így nyugodtan sorolhatjuk őket a lefolyóba nem való tárgyak halmazába.
A duguláselhárítás igen hatásos vizuális élményt nyújt, ugyanakkor kissé költséges látványosság is, ezért érdemes kissé odafigyelnünk lefolyórendszerünk egészségére, mely egy kis odafigyeléssel megőrizhető.
 

Ajánlom még a témában:

5 hozzászólás

 • Dancs Gyula

  Legtöbb esetben a költségesebb beszerzéssel járó típusok, stabil működésükkel meghálálják a kezdeti többlet kiadásokat.
  Az Ön által telepített GRUNDFOS szivattyú is ezt az állítást támasztja alá.
  Jó döntés volt.

 • Dancs Gyula

  Kétségtelenül elmés szerkezet ez a darálós toalett.
  Sok helyen ez az egyetlen lehetőség a szennyvízelvezetésre.
  Üdvözöljük a feltalálóját!

 • Gyula

  Egy olyan társasházban élek ahol rengeteg ilyen készülék volt. Hála az égnek szépen sorban szabadulnak meg tőlük az emberek.
  Folyton eldugul, hangos és senkinek sem ajánlom. Szörnyen macerás, pl amikor hajnalban neki kell állnia az embernek kiganajozni, mert épp akkor adja meg magát.
  Inkább szánja rá a pénzt az ember s vezessen be rendes vezetéket, nyugodtabban fog aludni. 🙂

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük