A csatornatisztítás akadályai

Aknafedél
Aknafedél

Kiborít, ha beborítják

Az utóbbi hónapok duguláselhárításai alkalmával többször nehézségeket okoztak számomra az eltemetett és föld lepte fordítóaknák, tisztítóidomok.
Ezek rendkívüli módon megnehezítik az eltömődött lefolyóvezeték újbóli szabaddá tételét. A duguláselhárítás kapcsán a nehézséget az okozza, hogy a mechanikusan (spirálosan) vagy akár a magasnyomású vízzel történő lefolyótisztítás során a spirál illetve a tisztítótömlő megcsavarodhat az akna kiszélesedő terében. Legrosszabb esetben akár a tömlő vagy a spirál kiszedése sem lehetséges ilyen esetekben, ugyanis a feltekeredett tisztítóeszköz már nem visszahúzható a számára szűk keresztmetszetű lefolyóvezetéken.

Szerencsére ilyenkor az esetek 99%-ában előkerül a problémát okozó akna, majd a feltárása után tökéleten kitisztítható az eldugult vezeték, nem kis örömet szerezve ezzel a megrendelőnek és az eszközeit féltő duguláselhárítónak egyaránt.
Ebből azonnal kitűnik, hogy milyen fontos jelentőségű a tisztítóaknák helyének pontos ismerete, hiszen komoly fejtöréstől mentesíthetjük magunkat, ha megjelenik a nem kívánt lefolyó dugulás.
Ingatlan vásárláskor érdemes tájékozódnunk az aknák hollétéről, hogy velünk semmiképp ne történhessen meg az említett kellemetlenség. Több év elteltével már nehezebb lesz információt szereznünk az előző tulajdonostól, már ha egyáltalán kapcsolatot tudunk vele létesíteni.

Ne féljen, nem robban a tisztítóakna

Továbbá ajánlatos időközönként belekukkantanunk a telkünkön található tisztítóaknába, mely támpontot ad lefolyórendszerünk állapotáról. Ezzel a minimális fáradozással, mely nem több, mint kettő perc, megkímélhetjük magunkat a duguláselhárítás költségeitől. Természetesen nem kell betegesen és naponta emelgetnünk az akna fedlapját, de félévenként ajánlott ellenőrizni.
Az aknákban felgyülemlett szennyeződések eltávolítása szintén indokolt lehet. Az akna tisztítását végezhetjük kerti tömlőnk segítségével vagy vödörrel is elvégezhetjük a házilagos duguláselhárítást. Szándékosan használtam a házilagos duguláselhárítás szóösszetételt esetünkben, hiszen otthonunkban leginkább megelőzéssel, másképp prevencióval operálhatunk, melyek értelmezésemben szinonímái egymásnak.
A rejtve maradt tisztítóidomok szintén nem segítői a duguláselhárításnak, de itt a spirál vagy mosótömlő megcsavarodási esélyei jelentéktelenek.
Tisztában vagyok vele, hogy a kertünkben elhelyezett aknafedelek, tisztítóidomok igen csekély esztétikai élményt nyújtanak, de szerepük a lefolyórendszerben vitathatatlan fontosságú.
Végszóként megemlíteném, hogy a rendelkezésemre álló modern eszközök segítségével utólagosan is felderíthetőek a rejtett műtárgyak (aknák, idomok) illetve a lefolyóvezeték nyomvonala is megállapítható nyomvonal meghatározó műszer segítségével. A vezeték belső állapota pedig csatornavizsgáló kamera bevetésével szintén fellelhető.

***

Kapcsolódó bejegyzés:
Kamerás csatornavizsgálat

2 hozzászólás

  • Héder Sándor

    Nálunk a Mecsek oldalon inkább az a problémánk, hogy a vad növényzet – leginkább a borostyán és a vadrózsa – olyan gyorsan nő hogy én sem emlékszem hol vannak a tisztítóaknák. Azt a hibát is elkövettem, hogy a vezeték fektetésekor nem kértem pontos nyomvonalrajzot, így ha valami dugulásunk lesz attól tartok nyomoznunk kell a tisztító aknák után.

  • Dancs Gyula

    Szerencsére már vannak korszerű diagnosztikai műszerek, melyek segítségével tisztázhatóak a problematikus lefolyó esetek.
    Mindazonáltal azt kívánom Önnek, hogy csak honlapomon keresztül tájékozódjon a duguláselhárítás modern eszközeit illetően, és ne szerezzen gyakorlati tapasztalatokat ebben a témakörben.
    Persze, ha minden kötél szakad….

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük