6 hiba – veszélyes ereszcsatorna. Már ha nem figyelünk rá.

Ereszcsatorna - veszélyes lehet
Ereszcsatorna

Hat hiba, mely miatt életveszélyessé válhat az ereszcsatorna

Már megint nyakunkon az ősz – ideje felfrissíteni az ereszcsatornákkal kapcsolatos teendőinket. Egy ereszcsatorna dugulás nagy károkat okozhat ingatlanunk külső szerkezetében közvetlenül, közvetve pedig magában a falban, illetve az átázás miatti penészesedés miatt a belső környezetben is. Nyomós érv az esővízelvezető mellett, ha nem a legnyomósabb, hogy egy gondozatlan, sérült csatorna akár életveszélyes következményeket is okozhat – lásd alább!

Csatornabetegségek

  1. Nem megfelelő lejtés, beesett hulladék

Az ideális lejtés 5%, ami azt jelenti, hogy méterenként 5mm lejtéssel kell szerelni. A nem megfelelő lejtés gyakori gond. Egyik következmény az lesz, hogy a beesett szennyeződést nehezebben mozdítja meg a csapadék, így az eliszaposodik. Ezt tetézik a beesett faágak, levelek, rovarok, egyebek. Aztán szépen felgyűlik a víz, és a peremen túlcsordulva a falra folyik. A megfelelő lejtés kialakításával és a csatornát védő hálóval mindez megelőzhető.

  1. Nem megfelelő méretű csatorna

Az eresz megfelelő méretének meghatározásához figyelembe kell venni a tetőfelület nagyságát, a lejtést, hol fut, és hogy zárt vagy nyílt a rendszer…

  1. Fagykárok, UV, hőingadozás

Az eltömődött vezetékbe télen könnyen belefagy a csapadék, és szétfeszíti azt, de legalábbis kárt tehet benne.

A téli mínuszok idején markáns jégdugó is keletkezhet egy-egy eltömődött részben, mely kitágítja, szétfeszíti a vezetéket. Súlyos probléma az ennek következményeképpen kialakuló jégcsapok, melyek akár méteresre is megnőnek, igen hegyes végükkel, súlyukkal akár életveszélyesek is lehetnek – ez az ingatlantulajdonos felelőssége.

Hazánk éghajlatára jellemző a gyakori és nagymértékű hőmérséklet-ingadozás, csapadék, viharok, erős UV. Ezek is extrém terhelést rónak az ereszre. A hajszálrepedésekből a különböző terhelések és az időjárási viszontagságok miatt repedések, lyukak lehetnek…

Csatornafűtő rendszerek

Nem ritka, amikor tűzoltókat riasztanak életveszélyes jégcsapokhoz. Télen Budapesten duguláselhárítás mellett a leggyakoribb, amiért hozzánk fordulnak a jégdugók kiolvasztása, és jégcsapok megszüntetése. Ez megelőzhető csatornafűtéssel. Az elektromos csatornafűtési rendszerek fűtőkábelek és termosztát alkalmazásával tetőfűtések, ereszcsatornák, lefolyók, vápacsatornák, attikacsatornák fűtése oldható meg igazán egyszerűen, hatékony eredménnyel.

  1. Szivárgás

Az eresz szivárgásának oka lehet a nem megfelelően kapcsolódó csatornaszakasz, laza, vagy túl szoros rögzítés. Lehet ok az elöregedés, vagy ha maga a tetőlejtés nem egyenletes. Ok lehet a megsüllyedt az eresz, így az illesztéseknél hézag keletkezik.

  1. Nem megfelelő, és/vagy elöregedett rögzítés

Egy több méter magasból alázuhanó csatorna bárkit agyonüthet, főleg, ha tele van törmelékkel, berohadt növényi maradékokkal, jéggel…

  1. Nincs csatorna

Aztán az is előfordulhat, hogy az épületen egyáltalán nincs csatorna. Ez előbb-utóbb a legstabilabb falszerkezetet is tönkreteszi. A be- és felázás komoly következményekkel jár.

***

A következmények és megelőzésük más aspektusa:

A beázást mindig vegyük komolyan

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük