A dugulások és a gyökérbenövés

Csövek, még gyökérbenövés nélkül
Csövek, még gyökérbenövés nélkül

Még javában tart a tél, a növények szezonális pihenőjüket tartják – ez mindenképpen előnyös, hiszen a gyökérbenövés okozta dugulások száma jelentős mértékben csökken. Szunnyad a természet, sehol egy csíra, a gyökerek is állnak a fejlődésben. Ilyenkor általában nincs szükség a gyökerek csatornába növése miatt duguláselhárító szakemberre, hacsak közbe nem jön egy beesett tárgy, mely elakad a gyökerek okozta gócban… Mert akkor tél ide, vagy oda, jöhet a duguláselhárítás, irány a kert! Fel kell tárni a csatornát, meg kell szüntetni a blokkot, és el kell távolítani a feltorlódott hordalékot.

A duguláselhárító szakember egyik legnyugodtabb időszaka a tél. Persze, ilyenkor sem állhat le a duguláselhárítás, hiszen a konyhai mosogató, fürdőszobai lefolyó és a WC is teljes gőzzel üzemel – ahogyan a beltéri dugulások is.

Lassan itt a tavasz, szárba és csatornába szökkennek a növények

Ámde villámgyorsan tavasz lesz, a növények fejlődése ilyenkor a leggyorsabb és a leglátványosabb. A gyökerek újult erővel kapaszkodnak a fővezeték és/vagy a szennyvízakna falába, persze nem hagyva ki a kisebb átmérőjű mellékvezetékeket sem.
Ha nem vesszük időben észre a bajt, a gyökerek hihetetlen mértékben benőnek a vezetékekbe – elképesztően hosszan bekúszva, eltéphetetlenül összefonódva és makacsul ragaszkodva bőséges és könnyen hozzáférhető táplálékforrásukhoz!

Előzzük meg a gyökérbenövéseket!

Tudjuk, a régi, elavult csatornacsere nem olcsó mulatság, különféle bonyodalmakkal és kényelmetlenségekkel jár. Ám mint tapasztalt duguláselhárító mindenképpen javaslom a már repedt vezeték cseréjét és az aknák felújítását, legyen a repedés bármilyen hajszálvékony. Megjegyzem, a régi idők csatornavezetékei rendkívül időtálló anyagokból készültek (agyag, eternit, beton, öntöttvas, ólom), így legtöbbször a csőcsatlakozások tömítésénél találnak utat maguknak a gyökerek.
És ahova a növény egyszer már beette magát, ott újra és újra nagy eséllyel alakul ki gyökérbenövés miatti dugulás…

Vigyázzunk a kertépítés során

Tudjuk, minél dúsabb a vegetáció, annál szebb a kert, egészségesebb a környezet. Viszont minél kiterjedtebb a lombozat, annál nagyobb helyet igényel a gyökérhálózat is! Ha lehet, ne ültessünk nyomvonalra növényeket, bokrokat, főleg fát!

Ha házilag végezzük a karbantartást, ügyeljünk arra, hogy az eltávolított gyökér ne hulljon az aknába, a csatornába, mert hatásos dugulásgóccá válik.

Keressen bennünket bátran, a Világi duguláselhárítás Budapesten és számos településen (a teljesség igénye nélkül például: Érd, Székesfehérvár) szívesen szünteti meg a gyökerek miatti eltömődést.

***

Korábban a témában: Duguláselhárítás: gyökerek