Növények és a csatornák nyomvonala

Gyökérbenövés
Gyökérbenövés – képen szép, de a valóságban…

Milyen fákat ne ültessünk a szennyvízcsatorna közelébe?

Tagadhatatlanul remek dolog saját udvarunkon az árnyas fák alatt élvezni a szabadidőt, és gyönyörködni millió színben pompázó növényeinkben. De ha nem ügyelünk arra, milyen növényeket telepítünk a szennyvízcsatorna nyomvonala fölé, könnyen kárba veszik az egész boldogságsziget, egy csomó idő, pénz. Ráadásul rettentően szívszorító, amikor ezt a földi saját paradicsomot egy gyökérbenövés miatti dugulás, vagy a csatorna gyökér okozta szétfeszülése, törése, repedése miatt fel kell dúlni. A renoválás aztán új áldozatokat igényel. És vajon mikor lesz újra olyan pompás a kert, mint annak előtte?

A növényi gyökerek, főleg egyes fafajok gyökérzete (tölgy, füge, juharfa, nyírfa, gyümölcsfa-fajták, magnólia, cédrusfajok, pálmafák) agresszíven kapaszkodik a fővezeték és/vagy a szennyvízakna falába, nem hagyva ki a kisebb átmérőjű mellékvezetékeket sem. Ha időben nem vesszük észre a bajt, elképesztően hosszan kúsznak be, összefonódva és makacsul ragaszkodva bőséges és könnyen hozzáférhető táplálékforrásukhoz.

A régi, elavult csatornák (ólom, eternit, öntöttvas, agyag, beton…) a csatlakozásoknál, tömítéseknél engednek először rést a pajzson, előbb-utóbb dugulást okozva.

A gyökérbenövés tünetei

  • A víz lassan folyik le a mosogatóból, kádból, mosdóból, tusolóból…
  • Érhetetlen és ismétlődő blokk a kádban, WC-ben, mosdóban, állandó duguláselhárítás – maradandó siker nélkül.
  • A lefolyókból hallatszó gurgulázó, blugyogó „koncert”.
  • Felnedvesedett talaj, a kert egyes részei feltűnő mértékben virulnak, gyorsan fejlődnek a növények a többihez képest.

Hogyan előzzük meg a csatorna gyökérbenövéseit?

  1. Ne ültessünk fás szárú növényeket, bokrokat, és lágyszárú, mélyre nyúló gyökerű növényeket a csatorna közelébe.
  2. Ültessünk egynyáriakat, vagy olyan fás szárú fajokat, melyek gyökerüket sekély talajrétegben tartják, nem a mélyben keresik a tápanyagot.
  3. Kérjük ki kertépítő szakember véleményét, terveztessünk vele. Neki a kisujjában van minden, többek közt az is, meddig terjed egy-egy faj gyökere, és mit nem ajánl csatorna közelébe ültetni. Így jó eséllyel kerüljük el a gyökérbenövések okozta dugulást még úgy is, ha ezer éves a szennyvízvezetékünk.
  4. Kézenfekvő és végleges megoldás elaggott rendszerek esetében a csatornacsere. Ez összetett feladat, de sok budapesti duguláselhárító cég (A Világi Duguláselhárítás is) foglalkozik csatornacserével. Érdemes olyan szolgáltatót keresni, aki nem csak nekiesik és szétbombázza kertünket, hanem először feltárja a probléma gyökerét – ha már gyökér…
  5. Ha nem ismerjük a szennyvízcső futását – nyomvonalbeméréssel és csatornakamerázással érdemes kezdeni. A profi duguláselhárító cégek ezt is el tudják végezni.

A Városi fák és közművek kapcsolata című remek kiadványban többféle szempont alapján találunk iránymutatást, illetve többek mellett megismerkedhetünk olyan remek dolgokkal, mint a gyökérterelő, gyökérgát…

Gyökérbenövés? Budapesten Világi Duguláselhárítás: +36 20 375 0531

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük