Duguláselhárítás: gyökerek

Amikor a kertünk és a csatorna találkozik

Erre képes a gyökérzet: nehéz lesz a duguláselhárítás
Gyökeres duguláselhárítás

Ha nem figyelünk, akkor a kertben magunknak köszönhetjük majd  nem csak a fásítás, hanem a duguláselhárítás költségeit is!

Dugulás esetén sok ügyfél egyáltalán nem is gondol arra, hogy a kertjébe telepített növényeknek bármi köze lehet az adódott problémához.
Ennek megfelelően a munkám során többször is találkoztam olyan gyökér okozta benövésekkel, ami egy kis odafigyeléssel elkerülhető lett volna. Mivel az egyik legköltségesebben és legnehezebben kezelhető elzáródásról van szó, így megelőzésképpen érdemes az alábbiakra odafigyelnünk.
Már az is sokat segít, ha helyesen mérlegelünk a tavaszi és az őszi kertészkedéskor a nagyobb gyökérzetű növények telepítésekor. Érdemes tisztában lennünk azzal, hogy a kertünkben merre fut a lefolyórendszerünk nyomvonala, és annak közvetlen közelébe ne ültessünk nagy gyökérzetű növényt. A meglepetések elkerülése végett, mindig kérdezzük meg a kertészetben, vagy nézzünk utána az interneten, hogy az adott növény idővel mekkora méreteket képes ölteni. Meglepődnénk, ha tudnánk, hogy az örökzöldek milyen agresszív gyökérzettel rendelkeznek.
Biztosan sokan találkoztak már azzal a jelenséggel, amikor egy szépen lerakott kockakövet, vagy újonnan lerakott járdát pár év leforgása alatt eldeformál egy odaültetett díszfa, vagy bokor. Sokszor nem is kell messzire mennünk, néha sajnos elég, ha csak megnézzük a kocsibeállónkat. Az elrepedt beton és az eltolt járdakövek láttán el tudjuk képzelni, hogy a rossz helyen növő gyökér milyen károkat képes okozni a telkünkön átfutó csatornarendszerben.
Az egyre erősödő gyökerek először csak a csatorna lejtésére hatnak, ennek olyan jelei lehetnek, mint például a fürdőszobába, mellékhelyiségbe visszaáramló bűz, vagy az akadozó vízlefolyás.
A károsodás másik, de lehet éppen a soron következő formája a repedések kialakulása a csatornán.
Ha az aknából nőtt be gyökér, vagy csak kisebb repedésen át jutott a vezetékbe, akkor ideiglenesen, könnyen megszüntethető a dugulás. Az egyik ügyfelemnél is hasonlóképpen történt, aki akadozó vízlefolyás miatt hívott ki. Itt kamerás csatornavizsgálatot alkalmaztam, így hamar kiderült, hogy mi okozza a problémát. Egy repedésen keresztül gyökerek lógtak a csatornába, amelyen idővel megtapadt és felgyűlt a csatornába került egészségügyi papír.  A dugulás könnyen megszüntethető volt egy csőtisztító spirállal, amelynek a fejére egy C-alakú fűrészt tettem, amely mind a felgyülemlett elzáródást, mind a gyökereket szétforgácsolta.

Ha nem muszáj, ne költsön duguláselhárításra

Már nem segít a duguláselhárítás sem a csöveken.
Csövezés lesz, nem duguláselhárítás

A hiba elhárítása után javasoltam az ügyfelemnek, hogy a csatorna közelében lévő bokrokat érdemes lenne máshová telepíteni, mielőtt komolyabb sérüléseket okoznak a csatornán és a duguláselhárítási munkákra gyakorta kell majd költenie.
A lejtésváltozás és a repedés után a következő sérülés sajnos a csatorna teljes törése, aminél a vezeték cseréje már nem elkerülhető és ez bizony nem olcsó mulatság.
A gyökérbenövések elkerülése érdekében érdemes évente ellenőriznünk a fordítóaknák tisztaságát. Ezt egy sima kerti locsolócső segítségével könnyen kitisztíthatjuk, amennyiben pedig gyökérbenövést látunk, lehetőleg évente tisztítsuk meg.

***

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük