A szivárgó cső átkai – a penész

Penész ellen is kimegyünk
Penész ellen is kimegyünk – duguláselhárító rohamkocsink

Amikor “csak” szivárog a víz

A repedt vízvezeték, szennyvízcső számos azonnali problémával szembesíti az ingatlantulajdonosokat. Azonban a rejtett, szem előtt nem lévő, éppen csak szivárgó vezetéksérülések a legrosszabbak, hiszen mire észrevesszük a bajt, már jelentős károkat okozott a víz, szennyvíz. És itt nem csak a falszerkezetben okozott slamasztikákra gondolok… A nedves párás környezetben előbb-utóbb megjelenik a penész… Márpedig a penész nem csak ronda büdös és kellemetlen, hanem az egészségre ártalmas és magát az épületszerkezetet is rombolja.

Ezért is fontos, ha víz-szennyvízszivárgásra gyanakszik, mielőbb vegye fel a kapcsolatot velünk, hiszen nem csak duguláselhárító szakember, hanem vízvezetékszerelő mester is megtalálható cégünknél.

A penész egye meg!?

Az „Egye meg a penész!” az a magyar szólás, amit az ellenségemnek sem kívánnék. Ez a gombafajta ahol egyszer megvetette spóráit, csak nagy nehézségek árán űzhető ki – főleg, ha nehezen kezelhető/hozzáférhető helyen van –, de ami ennél is fontosabb, hogy számos komoly és krónikus megbetegedés okozója…

Penészgomba
Penészgomba

A penészgomba legtöbbjének szobahőmérséklet szükséges a szaporodáshoz, de egyes fajok a hűtőben is ragyogóan kivirulnak. Odavannak a savas közegért (pH<6) és nem szeretik az anaerob (oxigénhiányos) környezetet. Megtámadnak szinte mindent, ami megtámadható: fa, papír, ruhaszövet, élelmiszer. A penész színe lehet fekete, fakózöld, kék, ez attól függ, milyen a spórák és a gomba vegetatív teste.

Szaporodása a levegő, a víz és a rovarok útján történik. Egyes penészgombák az emberre is rendkívül veszélyes úgynevezett mikotoxinokkal komoly tüneteket produkálhatnak, ha bejutnak a szervezetünkbe: hányás, remegés, hasmenés, kiütések… Hosszú távon potenciálisan rákkeltők, fejlődési rendellenességeket okozók, immun- és idegrendszerkárosítók.

Amikor a penésztelepek már szemmel láthatóan is megjelentek, a lakásból kiszellőztethetetlenül és markánsan megjelenik a jellegzetes dohos, fülledt szag.

A penésztoxin okozta leggyakoribb tünetek

  • felső és alsólégúti fertőzés, fulladás, légzési nehezítettség, torokkaparás, viszkető szem, fül, orr, száj,
  • bőrpír, kiütések,
  • fáradtság,
  • láz,
  • szívritmuszavar.

Egyes penésztoxinok akut allergiás reakciót és/vagy krónikussá váló betegségeket is okozhatnak: szénanátha, asztma, tüdőmikózis…

Mit tehetünk a penész ellen?

  • Javíttassuk meg a vízvezetéket, szennyvíz vezetéket – az átázott/frissen javított falszakaszt, aljzatot szárítsuk hősugárzóval.
  • Párátlanítsunk, szellőztessünk gyakran.
  • Ecetes/hypos lemosással és más, kifejezetten penészeltávolításra szolgáló szerekkel végezzünk lemosást. Utóbbiakat csak akkor használjuk, ha más nem hatott, hiszen így is meg van a lakókörnyezetünk levegője terhelve.
  • Használjunk „lélegző” festékeket, meszet!
  • Szigeteljük az épületet és cseréljünk nyílászárót – kérjük ki építész tanácsát!

Szüntessük meg a kiváltó okot, mert amúgy minden megoldás csak tüneti, időleges. Az épületgépészeti meghibásodásokat – vizes fűtőberendezések, csőtörés, csatornaszivárgás… -mindig a lehető leghamarabb javíttassuk meg!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük