Téli pára, pimasz penész

Úgy tűnik, az idei télen nem kell számottevő csapadékkal számolni, bár aligha fog kipusztulni a penész, ellenben komótosan végezhetjük a vízszivattyúk karbantartását. Nem látok sok esélyt arra, hogy vízszivattyúzás miatt kell az idei télen kivonulni. (Persze egy markáns csőtörés…)

Megrendelőink is nyugodtan alhatnak, mert sem nagyobb eső, sem hirtelen hóolvadás (kicsit szomorkásan vágyódva nosztalgiázom a régi telek méteres hótorlaszai után…) nem fenyeget bennünket. Mármint az időjárás-előrejelzést nézegetve…

Csőtörés, illetve csőrepedés kapcsán jut eszembe, hogy itt van nekünk a „jó” öreg penész. Ami zömmel télen virul igazán, még ott is, ahol más évszakban száraz(abb) a levegő, és nem tud huzamosabb ideig burjánzani.

Az átkozott penész…

Írtunk már a szivárgó cső egyik átkáról, a penészről. Mivel a téma aktuális, elevenítsük fel kicsit.

Penészesedés
Penész

Ahova a penész betette a lábát, illetve spóráit, onnan kiirtani nem kevés küzdelem árán lehet. Márpedig muszáj tőle megszabadulni! Mert azon kívül, hogy elcsócsálja az épület szerkezeti elemeit, meg is betegíthet. Nem beszélve a rendkívül kellemetlen, jellegzetes dohszagról, amit a textilből, fából, falról is nagyon nehéz eltávolítani. És ott vannak még a szinte ki- és lemoshatatlan fekete foltok…

Pára és meleg – a penész melegágya

Nem csak vizes fal lehet vetett melegágya a penésznek.
A téli időszakban a benti meleg és a kinti hideg okozta páralecsapódások a rosszul szigetelt házfalaknak, és a tökéletesen záródó ablakoknak köszönhetően jelentős mértékűek. És persze egyéb körülményeknek (élünk, lélegzünk…).

Nincs minden háztartásban szárítógép, ezért a teregetéssel szintén rengeteg pára kerül a helyiségek levegőjébe. A penészgombának pedig mi kell igazán? Bizony: meleg és nedvesség. Persze a szárítógép sem tud minden nedvességet visszatartani, de ez még mindig nagyságrendekkel kevesebb.

Ha van rá mód, használjunk szárítógépet, vagy centrifugázzunk nagyobb fordulatszámon és/vagy többször! A kinti, mostanában jellemzően ködös-párás nyálkás időben a ruhákat sem érdemes kiteregetni. De amikor fagy, bizony megér némi vacogást a szabadban való teregetés. Öröm látni, hogy száll a pára a ruhaneműkből. Bizony csonttá is fagyhat, ha elég hideg van hozzá, de szinte porszáraz, amikor a benti melegben később kienged.
Persze a kényesebb ruhaneműket ne tegyük ki ekkora sokkhatásnak. (Köszönöm az utóbbiakkal kapcsolatos információkat sokat tapasztalt családi barátnőnknek. )

Mit tegyünk ellene?

  • Szellőztessünk gyakran!
  • Használjunk párátlanítót.
  • Festessünk, a festék legyen lélegző, és penészesedésgátló.
  • Szigeteltessünk.
  • Hipóval (alias hypo) vagy más klór tartalmú vegyszerrel kezeljük le olykor az ominózus falat. (Figyelem: a hypo a színes falat fakítja!)
  • Ha szilikonozunk, csak penészmentes ún. szaniterszilikont alkalmazzunk, ugyanis főleg a vizesblokkokban potenciális a penész megjelenése.

***
A penészről és a télről szólva:

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük