A TOP 13 lefolyótisztító, duguláselhárító szer

Mielőtt bemutatnám a lefolyótisztító népszerűségi listájának versenyzőit, azonnal felhívnám a figyelmet: TILOS bármilyen vegyszert nem beazonosíthatóan tárolni! Még saját háztartáson belül is kiemelten figyelni kell erre, mert sok-sok, gyakran halálos baleset következett abból, hogy nem az volt az üvegben, mint amire a gyanútlan, vagy figyelmetlen áldozat számított.

A másik roppant fontos és elemi követelmény: ahol kisgyerek van, zárjuk el, illetve tegyük hozzá nem férhető helyre a vegyszereket!

Említés tennék még arról, hogy használjunk akár savas akár lúgos vegyszert, mindig legyünk nagyon óvatosak! A duguláselhárítás közbeni balesetek zöme az óvatlanság és a megfelelő védőfelszerelés (gumikesztyű, védőszemüveg…) hiánya miatt következik be. Elég egyetlen fröccsenő sósavcsepp a szembe, és kész a baj.

Itt kérek meg újfent mindenkit, hogy hypót és sósavat még gondolatban se vegyítsenek egymással! Ezen kívül a hypo kontra ammónia/ecet/alkohol szintén kerülendő.

Pumpa, forró víz, sörtés kefe? Igen!

Hogy őszinte legyek, alábbi vegyületek hatásáról csak mende-monda alapján tudok tájékoztatni. Egyrészt, mert mint duguláselhárító szakember, számomra a mechanikus (csőgörényes duguláselhárítás, WOMA duguláselhárítás, csatornamosás…) megoldás a járható út. És mint környezetvédő, ha lehet, kerülök minden olyan terméket, mely még inkább terheli a szennyvizet, ezzel a környezetet.

Természetesen megértem azokat a kedves ügyfeleimet, akik egy eltömődött lefolyó átjárhatóságának érdekében a vegyianyaghoz nyúlnak. Mindenesetre javaslom, hogy a vegyszeres házi duguláselhárítás előtt próbálkozzanak forró vízzel, pumpálással, és/vagy a problémás szakasz szétszedésével, kitisztításával. Jóval olcsóbb, és bizony hatékonyabb, bár tagadhatatlanul nagyobb kosszal járhat.

Mutatok egy rokonszenves és olcsó duguláselhárító eszközt, mely szerintem minden háztartásban elkelne a dugulások megelőzésére: a sörtés duguláselhárító, lefolyótisztító szettel pillanatok alatt, a lefolyó szétszedése nélkül szabadulhatunk meg a megrekedt hajtól, szőrtől.

Népszerű lefolyótisztító, duguláselhárító szerek, egyesek fertőtlenítenek is

Folyékony és gél állagú lefolyótisztítók:

 • A Zep Canazim Forte a kedvencem!
  Nem kifejezetten lakossági felhasználásra javallott, inkább ipari létesítményekben ajánlják. A szer olyan biológiai csatornahálózat karbantartó szer, mely baktériumok segítségével bontja le a zsírokat és egyéb szerves eredetű szennyeződéseket. Nincs benne sav, lúg, sem más oldószer, ezért is van az, hogy sem emberre, sem állatra, növényre nem jelent veszélyt. Persze azért ne ezt igyuk a reggeli kakaó helyett.

Ereszcsatornába, zsírfogókba, WC-be, piszoárba, ipari és kommunális szennyvíztisztításra is remek.

Mivel a munkát a baktériumok végzik, ezért 50°C-nál melegebb víz, és a fertőtlenítőszerek semlegesíthetik, magyarán: megölik őket.

 • GRASS Digger Gel
 • Gel Print
 • Mr. Muscle
 • Tiret
 • Domestos
 • Cillit Bang
 • Go
 • Háztartási sósav

Lefolyótisztító granulátumok:

 • tub.o.flo
 • Chemitat
 • Búvár
 • és a jó öreg Szi-Ti

A folyékony, de főleg a granulátum formátumú lefolyótisztítóra is igaz: az ajánlott mennyiségnél ne használjunk többet! A granulátum túlzásba víve belekövesedhet a csőbe, és még nagyobb dugulást okoz, mint ami eredetileg volt.

Használatuk alatt és után szellőztessünk! Ha nem boldogul a dugulással, vegye fel velünk a kapcsolatot!
***
Ajánlom még elolvasásra: házi duguláselhárítás

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük