Árvíz, belvíz, szennyvízelárasztás – szivattyúzás

Szennyeződés áradás után
Szennyeződés áradás után

Tény és való, szivattyúzni ritkábban hívnak bennünket, mint dugulást elhárítani. A vízszivattyúzási feladatok inkább szezonális jellegűek. Zömében hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék, kitartó esőzések, áradások esetén kell vízelöntés miatt kiszállnunk árvíz vagy belvíz kiszivattyúzásához.

Áradáskor a víz mindent visz

Az áradásokat gyakran követi az utcai csatornák, szennyvízvezetékek eltömődése, hiszen a lezúduló, hömpölygő víz mindent visz. Ha ez bekerül a csatornába, nagy az esélye, hogy előbb-utóbb elzár egy nagyobb szennyvízvezeték-ágat. A víz ilyen esetekben is megtalálja a kivezető utat: az utcára. Nem ritka az sem, hogy az esőzés olyan mértékű, hogy nem bír vele a közművezeték.

Csőtörés

Csőtörés miatt ritkábban van szükség nagy teljesítményű benzinmotoros szivattyúra – leginkább olyankor, ha nagyobb vízvezeték sérül. A ritkábban látogatott ingatlanokban, pincékben is előfordul a csőtörés. Ha nem vesszük észre időben a problémát, sajnos sok gondnak nézünk elébe…

Majd ha fagy?

Jön az ősz, ripsz-ropsz megérkeznek a fagyok. Ideje, hogy átgondoljuk nyaralóink, hétvégi házaink téliesítését, hogy elkerüljük a fagykárokat és ne érjen bennünket kellemetlen meglepetés tavasszal.

Szennyvízáradat – fertőtlenítés

Borzasztó, amikor szennyvíz önti el az otthonunkat. Ilyenkor nem csak a bűzzel és a szennyeződéssel, hanem a fertőzésveszéllyel is számolnunk kell. A fekáliával, vizelettel fertőzött szennyeződés eltávolítása után fertőtlenítésre is szükség van.

Nem csak szennyvízelárasztás, hanem rendkívüli árhullámok levonulása után is gondoskodni kell elsősorban a zárt helyiségek fertőtlenítéséről. Talajfertőtlenítésre akkor lehet szükség, ha kisebb, elzárt kültérről van szó, ahol megrekedhet a massza.
Ha lecsendesültek az elemek és túl vagyunk a szivattyúzáson, nekiláthatunk a fertőtlenítésnek. Hogy mit és hogyan fertőtlenítsünk árvíz után, azt az ÁNTSZ pontról-pontra felsorolja. Fertőtleníteni, mosni ajánlott a szennyezett textíliákat, a vízzel érintkező tárgyakat, helyiségeket, talajt, trágyadombot, komposztot, űrgödrös árnyékszéket, ólakat, kutat. Nincs szükség speciális csodaszerekre, a boltban kapható sima fertőtlenítőszerek is megteszik.

Fontos, hogy bármi önti el az ingatlanunkat dokumentáljuk, és a lehető leghamarabb jelentsük be a biztosító felé!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük