A konyhamalac torka

A konyhamalac: ételhulladék daráló

Hiába, a konyhamalac torkán sem megy le minden… Vagy ha le is tuszkoljuk, később nagy valószínűséggel megbánjuk. Természetesen rendeltetésszerű használat esetén a röfi kifogástalanul fog működni, és a karbantartásra sem kell sok időt és energiát áldozni. A konyhamalac – ha valaki nem ismerné, egy ételmaradékokat ledaráló hulladékaprító.

A legtöbb ételhulladék-darálóval a budapesti és székesfehérvári duguláselhárítás alkalmával találkoztam. Bár nincsenek hiteles információim ezzel kapcsolatban, de szerintem a hazai háztartások zömében nincs konyhamalac. A vidéki duguláselhárítások végzése közben, főleg a kisebb településeken, falvakban sokszor látom, hogy az udvar végében ott a komposztáló. Ide kerül a konyhai szerves hulladék, mely kifogástalan természetes trágya, főleg szobanövények, muskátlik alá.
Városokban, nagyobb lakóközösségek esetében viszont szó sem lehet komposztról! Itt kommunális hulladékként gyűjtendő a konyhai szemét.

Mi is az a konyhamalac?

Éles késekkel ellátott, elektromos árammal működtetett eszköz mely megdarálja, majd a mosogatólefolyón keresztül a szennyvízhálózatba továbbítja a szerves konyhai hulladékot.

Ételhulladék-őrlő – előnyös, praktikus, környezetbarát

 • Rögtön útjára indíthatjuk a hulladékot, nem kell éreznünk semmiféle kellemetlen, émelyítően erjedt szagot.
 • A helyet sem foglalja a kukában, kevesebbszer kell kivinni a szemetet. Ez jó, ugyanis tapasztalataim szerint a szemétkivitel az egyik leggyakrabban előforduló vitaforrás sok családban.
 • A szerves hulladék oda kerül, ahova való: a szennyvízcsatornába, majd a tisztítótelepre. Igaz, minél nagyobb a kommunális szennyvíz szervesanyagtartalma, annál jobban csökken a vízben oldott oxigéntartalom (a bomláshoz oxigén kell). A szennyvíztisztítótelepek amennyire lehet, ártalmatlanítják és (remélhetőleg) jól kezelik ezt e helyzetet, mielőtt befogadó vizeinkbe engedik…
 • Könnyen felszerelhető, bármikor, viszont 50 mm-es keresztmetszetnél kisebb mosogatólefolyó esetében megnő a dugulás esélye. Ha mégis kénytelenek vagyunk, gondoskodjunk mindig bő vízöblítésről.

Mit ne etessük a hulladékőrlővel?

 • Számítsunk arra, ha olajos, zsíros dolgokkal kenegetjük malacunk torkát, arra (és a szűrőre) éppen úgy rá fog tapadni a zsír, mint más lefolyók falára, és pontosan akképpen el is dugul.
 • Magas rost tartalmú, vagy szálas zöldségek darálása sem javasolt, pl. zeller, nyers rizs, kemény zöldség, tojáshéj.
 • Csontok – főleg ne a saját ujjaink. Soha ne nyúljunk a masinába!
 • Papír, műanyag, fém, üveg.

Mit tegyünk, ha eldugul és/vagy szaglik a berendezés

 • Fél csésze szódabikarbóna, fél csésze ecettel. Ahogy az a házi duguláselhárítás nagykönyvében írva vagyon.
 • Daráljunk citromhéjat.
 • Öntsünk bele egy adag jeget és egy csésze sót, majd indítsuk el a malacot, vizet folyatva addig, míg nyomát sem látjuk már a sónak, jégnek.

Ha nem sikerül a művelet, és a dugulás marad, jöjjön a duguláselhárító szakember!

Még több információ a konyhamalacról:

Olvasói sikerbejegyzéseinkből:

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük