Derítő – derítő a helyzet?

Konyhai csatorna dugulása
Csatornadugulás

A régi, épített derítőgödör bár kényszerűségből, de nem ment ki a „divatból”. Szerencsére az ebbe direktbe folyt szennyvíz ideje lejárt – jól záródó tartályba folyik a szmötyi. Persze ennek legkevésbé azok örülnek, akik még mindig a régi vágású szennyvíz tárolóval kénytelenek „divatozni” és otthon, házilag megoldani a szennyvíztárolást – kezelést. Nem csak azért problémás ez, mert a szennyvízgyűjtő akna sok nyűggel jár, hanem mert a szennyvízszippantás költséges „mulatság”. Ezért (is) jó megoldás a modern házi szennyvízkezelő berendezés.

A szennyvízderítők zöme sajnos anno úgy lett építve, elsősorban anyagi megfontolásból, hogy abból a talajba szivároghasson a szenny folyékony része – kevesebbszer kelljen szennyvizet szippantatni. Ez azonban a talaj, a talajvíz és egyéb rétegvizek (vele a kiskertek, kutak…) elfertőződését is magával hozta… Ráadásként, amit a réven nyertek az ilyen aknát építők, elveszítették a vámon, ugyanis az akna egy idő után még jobban elzsírosodott és hamarabb telt meg. Hab a tortán: a duguláselhárítás is csak akkor lesz ezekben az esetekben maradandóan sikeres, ha a pöcegödör is jól funkcionál.

A szennyvízgödrök kis élővilága

A kordában tartott szennyvíz ideális mikrobiológiai sajátosságokkal bír. Az oxigéndús illetve oxigénszegény környezetben életképes organizmusok remekül elbánnak a szennyvíz gazdag szervesanyagtartalmával – „felfalják”, lebontják azt.

Ha ez így van, a szennyvíz mondhatni saját magát dolgozza fel és elméletileg az emésztőgödörben csak semleges folyadék, gázok és szennyvíziszap marad, aztán már a szivárogtató tó végzi el az utolsó munkálatokat.

Ám ez a mini ökológiai birodalom rendkívül kényes egyensúlyú, a legkisebb változás is felboríthatja. Némivel több vagy akár kevesebb szennyvíz, a háztartási vegyi anyagok, gyógyszerek, szippantás – a mikroorganizmusok már oda is vannak, beindul a rothadás. Ez nagyban is így működik: a feldolgozott szennyvizet befogadó vizeink variábilisek, sajnos gyakran rossz irányba tolódik el a víz kémhatása, , ami nem a víz számlájára írandó…

A megfelelően kezelt szennyvízben olyan mikrobiológia környezet alakul ki, melynek eredményeképpen az emésztőben szagtalan, vízszerű folyadék, gázok és némi szennyvíziszap maradnak vissza. A híg szennyvizet korrektül kiépített szivárgóhálózattal, szennyvízutókezelő tóval tudjuk kezelni.

Emésztőakna karbantartása, adalékanyagok

A házi szennyvízkezelés egyik módja biológiai adalékanyag hozzáadás. Számtalan jól működő termék kapható – ezek zömmel anaerob (oxigén nélkül élő) élesztőbaktériumok, enzimek. Ezek használatával (lebontás, elfolyósítás…) csökken a zsírosodás és a dugulások, duguláselhárítások száma is. Optimális esetben remek biológiai egyensúlyt teremtenek a szennyvízderítő aknában.

Az oxigént igényló (aerob) baktériumokat is munkára lehet fogni az emésztőben: az aknába különféle módon levegőt juttatunk (kompresszor, intenzív áramoltatás…)

A duguláselhárító szakember számára a legfontosabb a lefolyók, csatornák átjárhatósága – a csatornának működnie kell!
***
A témához kapcsolódik:

A házi szennyvíztisztítás diadala

Árvíz, belvíz, szennyvízelárasztás – szivattyúzás

Szennyvíz, szennyvíziszap, szennyvízkomposzt hasznosítása I.

Emésztőgödör helyett szennyvíz csatorna

Szennyvíz doktorok 1. – a duguláselhárítás magasiskolája

Dugulások megelőzése szennyvíztároló tisztítóaknák ellenőrzésével

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük