Csatorna építés, tisztítás

Az összefüggés a csatornaépítés és a duguláselhárítás között

Csatorna tisztítóakna
Megtelt tisztítóakna

A helytelenül megépített csatorna csak bosszúságot okoz minden területen, akár háztartási felhasználás, akár ipari felhasználásról legyen szó.
A háztartásokban családok életét tudja megkeseríteni, és anyagi terheket ró ránk.
Ipari felhasználásnál, ha a csatorna nem megfelelően működik, termelésveszteséget, anyagi károkat okozhat.

Hiszen ha nincs szakszerűen megépítve egy csatorna, dugulás keletkezhet benne, ezért a szennyvíz nem tud távozni a házunk vagy a létesítményünk területéről.
Ezért szoktam javasolni minden kedves ügyfelemnek, hogy nagyon körültekintően válasszon szakembert, és ne saját maga álljon neki a csatornarendszer kialakításának.

Ipari létesítményeknél elég ritka hogy a tulajdonos neki áll a két kezével a csatornaépítésnek.
Nem nagyon tudok kellemetlenebb dolgot annál, mint amikor egy kész csatornát ki kell ásni és javítani kell.
Egy csatornának sok hibája lehet. Lehet rajta fizikai sérülés, gyökérbenövés (ami nem biztos, hogy kivitelezési probléma, hanem lehet az idő vas foga!)

Vagy pedig lejtésszögből adódó problémák. A fizikai sérülés keletkezhet fagyökértől, ami megnyomja a csövet, ezért eltörik vagy megnyomódik. régi eternit csövek porózussá válnak, ezért könnyen belenő a fagyökér és dugulást okoz. Ahol a gyökér benőtt ott sérülés van a csövön, tehát szivárog, és jó táptalajt biztosít a gyökérzetnek. Ezért ha az ember a kertjét tervezi érdemes odafigyelni, hogy a csatorna fölé, közvetlen közelébe ne ültessünk nagyméretű fákat.

Fizikai sérülést okozhat még a helytelen talajtömörítés a csatornaépítés közben. Oda kell figyelni, hogy ne dobjunk rá a csőre követ, sziklát vagy más nehéz tárgyat. Figyeljünk arra, hogy minden esetben homokágyba kerüljön bele a cső, mert az megvédi a fizikai behatásoktól a csatornánkat.

A lejtésszögből adódó problémát, dugulást a helytelen kivitelezés okozza. Nem mindegy ugyanis, hogy mekkora lejtést adunk a szelvénynek.

  • Ha túl nagy a lejtés az is helytelen, ha túl kicsi az sem jó. Ha nagy a lejtésünk, akkor a csatornában közlekedő hordalékot lehagyja a víz, ezért lerakódik, dugulást okoz.
  • Ha kicsi a lejtés, akkor nincs lendület és szintén lerakja a hordalékot, dugulást okozva ezzel a rendszerben.

Az átmérő választásban is körültekintően kell eljárni, hiszen nem mindegy, hogy milyen ingatlanról beszélünk. Családi ház, társasház, közintézmény, esetleg gyár, üzem. Minden esetben ezeket a csatornákat meg kell terveztetni egy tervezőmérnökkel és ő ezt az átmérőt ő pontosan ki fogja számolni. Ha kicsi az átmérő az is, illetve ha nagy, az is duguláshoz vezethet.

Csatornázás: csövek
Csatorna csövek csatornázáshoz

 

Ha hosszú szakaszokat építünk, akkor húsz méterenként, tisztítási lehetőségeket kell beépíteni a csatornába, más néven tisztító aknákat. Ezek lehetnek műanyag, illetve beton aknák. Háztartási felhasználás esetén elegendő tisztító felállásokat kiépíteni, aminek ugyanakkora az átmérője, mint a csatornánknak. Nagyobb átmérők esetén szoktak beton aknákat alkalmazni, ahova le is lehet mászni. Ezeket utcán, illetve ipari parkoknál, és nagy létesítményeknél szokták alkalmazni. Minden újonnan épült csatornát terveztetni kell és ezt a dokumentációt le kell adni a csatornázási műveknél, és ők ezt nyilvántartják, és ez alapján veszi át a saját műszaki ellenőrük a kivitelezőtől. A műszaki ellenőr ellenőrzi a megépült csatorna helyes, és szakszerű kivitelezését.

Hogyan lehet megállapítani, hogy hibás a csatorna?

Minden csatornánál előfordul, hogy eldugul. Még annál is, amelyik hibátlan. Egy alkalom miatt nem érdemes aggódni. Ha a dugulás visszatérő, akkor sejthetjük, hogy valami hiba keletkezett a rendszerben. Nyilván szabad szemmel nem láthatunk bele a csatornába, és kívülről nehéz megállapítani a dugulás okát. Erre találták ki a csőkamerát. Ennek a kamerának a segítségével meg tudjuk vizsgálni a cső belsejét. Láthatóvá válik a hiba oka. Fizikai sérülés, gyökérbenövés, befordult gumigyűrű, illetve lejtésszögből adódó gondok.

Ezt követi a hiba elhárítása. Például a szennyeződések eltávolítása magas nyomású vízsugárral. A csatornatisztítás eme módjáról egy rövid videót is tudunk mutatni:

Remélem sikerült egy kis bepillantást nyernie a csatornaépítés világába. Ha bármi kérdése lenne a témával kapcsolatban, hívjon bizalommal.
Rendelkezésére állunk minden csatornával kapcsolatos problémájának megoldására!

Kapcsolódó bejegyzés:
Kamerás csatornavizsgálat

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük