Általános szennyvízvezeték problémák

Az előre nem látható budapesti szennyvízvezeték problémák Damoklész kardjaként függenek az önkormányzatok éves költségvetése felett. De Érden, Győrben, Székesfehérváron, Tatabányán, Dunaújvárosban és Világvége Kettőben sincs ez máshogyan, köszönhetően a zömmel elöregedett szennyvíz vezetékhálózatnak.

Csővezeték a szennyvízvezeték pótlásához
Csővezeték

A közművezetékekre – mese nincs – áldozni kell a büdzséből

A vízgazdálkodási, energia- és távközlő funkciót ellátó hálózatok (erősáramú, hírközlési kábel, gázvezeték, csatorna, vízvezeték, távfűtő vezeték, ipari vízvezeték és más társközművek…) kiépítése, korszerűsítése elemi fontosságú.

És bizony borul az egész költségvetés, amikor egy-egy nem kívánt szennyvízvezeték probléma felüti a fejét a csatornában. Már egy nagyobb dugulás elhárítása is jelentős anyagi gondot ró a szegényebb településekre, és akkor még nem beszéltem mondjuk egy váratlan áradásról…
De mese nincs: cselekedni kell, hiszen a környékbeli otthonok, vállalkozások, ingatlanok és ingóságok védettek kell, hogy legyenek.

Gondolkodjunk felelősséggel – ránk szakad a ház?

Hiszen a saját otthonunk is veszélybe kerülhet! Itt van példának a Pest megyei Gomba, ahol 2008-ban azért vált életveszélyessé egy lakóház, mert az épület előtti aszfalt beszakadt, az megrongálta az  ivóvízvezetéket, a víz szivárogni kezdett, a ház utcára néző része pedig megrogyott.

Éppen a fordítottja történt (előbb volt a csőtörés, aztán az aszfaltrogyás) tavaly Budapesten a Ferenciek terén. Itt a burkolatsüllyedés miatt végzett földmunkák közben sérült egy 2 méter átmérőjű vízvezetékszerelvény. A víz szépen ömleni kezdett, alámosta az útburkolatot. A mérleg: 2 méter mély, két sávnyi széles gödör, órákig tartó káosz.

Persze mondhatjuk, hogy kit érdekel, nem élünk Gombán, sem Budapesten. De higgyék el, én kisebb településeken – például Ráckeve, Kiskunlacháza, Szigetszentmiklós, Szigethalom, Érd, Solymár, Pánd, Nagykáta, Kakucs, Maglód, Farmos – duguláselhárító lévén rengeteg cifra dologgal találkoztam a szennyvíz vezetékek kapcsán is.

Értesítsük az illetékeseket – besüllyedt útburkolat és társai

Mit tehetünk? Előre nem lehet megjósolni, hol és hogyan üt be a váratlan esemény. Mindenesetre a lakosság igen bölcsen teszi, ha jelzi az önkormányzat felé, amikor például besüllyed az út…

  • Ne menjünk el szó nélkül amellett, ha valami szokatlan, furcsa a közterületen, ahol nap, mint nap járunk.
  • Ne öntsünk zsírt, ételmaradékot a lefolyóba, WC-be.
  • A papír kéztörlő, nedvestörlőkendő egyéb idegen anyagok bármilyen kicsik is, nagy dugulásokat okozhatnak. A WC-papírt úgy tervezték, hogy az öblítés után gyorsan lebomoljon. Az egyéb alternatívák, például a nedves törlőkendők, sokkal lassabban bomlanak le, és felhalmozódhatnak, amikor a csatornavezetéken haladnak át. Ez aztán a zsírokkal, vegyszerekkel szép nagy gócot épít, remek zsírdugókká alakulva.
  • A csatorna udvari szerelőnyílása nem arra való, hogy a nagyobb mocskot oda dobáljuk…

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük