Szennyvíz és szennyvíztisztítás – a környezetvédelem egyre fontosabb

Szennyvíz, környezetvédelem

Szennyvíz

A duguláselhárítás olyan szennyvíz nélkül, mint a villanyszerelés áram nélkül. Ám mindkettő jobb, ha ki van iktatva munka közben. Sajnos a duguláselhárítás közben a szennyvízzel való közvetlen találkozás legtöbbször elkerülhetetlen. Egyéb jellegű munkák alatt (vízszivattyúzás, műszeres csővizsgálat, vízszivárgás helyének megkeresése, komplex csatornaépítés, nyomvonal feltérképezés…) jobbára elkerül bennünket a szennyvíz. A legtöbb feladatot azonban a csatorna- és lefolyóeltömődések adják, melyekhez bizony szorosan hozzátartozik a szennyvíz.

Mitől szennyeződik a víz és a duguláselhárító?

Többnyire a szennyvíztől, ami lehet szürke (mosogatóvíz, mosó- és fürdővíz) vagy fekete víz (fekáliával, vagyis széklettel keveredett szennyvíz).

De mi az „alap” szennyvíz, illetve a vízszennyezés? A Környezetvédelmi Lexikon szerint a vízszennyezés: minden olyan emberi tevékenység, illetőleg anyag, mely a víz fizikai, kémiai, biológiai és bakteriológiai tulajdonságait (természetes minőségét) károsan megváltoztatja. A vízszennyezés következtében a víz emberi használatra részben, vagy teljesen alkalmatlanná válik, ill. a természetes vízi életfolyamatok kárt szenvednek. Vízszennyeződés a mérgező, fertőző, sugárzó, egyéb ártalmas anyagok, például a kommunális szennyvíz és ipari szennyvíz stb. vízbe vezetése. A vízminőségrontó hatás származhat a vízgyűjtő természetes forrásaiból is (természetes vízszennyezés), sőt magában a vízben is keletkezhet.

Kommunális, ipari szennyvíz

A szennyvíz keletkezése és a szennyezőanyagtartalom alapján beszélünk kommunális (minden, a háztartásokban keletkező szennyeződött víz), illetve ipari, mezőgazdasági szennyvízről. Előbbi nagy szervesanyagtartalommal rendelkezik, s mint olyan, jelentős környezetkárosító hatással bír. Ráadásul a benne élő mikroorganizmusok fertőzhetik a környezetet.

Szennyvíztisztítás

Mind a kommunális, mind az ipari, mezőgazdasági szennyvizek kezelését, tisztítását alaposan kivesézte már a Világi Duguláselhárítás a Szennyvízdoktorok – a duguláselhárítás magasiskolája című cikksorozatban.

Ismétlésként

Ha jól emlékszem, egy sürgős duguláselhárítás helyszínére tartottunk (talán Törökbálint…), közben persze szólt a rádió, a téma Földünk állapotát foglalta össze. Ezek szerint az 1900-as évek végén közzétett adatok alapján Földünk klímaváltozása erősen emelkedő tendenciát mutat. A hőmérséklet azóta több, mint fél C°-kal emelkedett, a CO2-kibocsájtás pedig 62%-kal nőtt! Az erdőterületek katasztrofális mértékben zsugorodtak, egyre nagyobb azon vízi területek száma, ahol életre alkalmatlanná válik a környezet. És akkor még nem égett le Ausztrália jelentős része… Viszont a koronavírus miatt Kínában döbbenetesen csökkent a légszennyezés

Jelen cikk célja elsősorban az volt, hogy felhívjuk a figyelmet a környezetvédelemre. Többször hangsúlyoztam már: duguláselhárító szakemberként (is) szívügyem a víz. Tudjuk, egy fecske nem csinál nyarat, de ha már egyetlen család is arra törekszik, hogy minél kevesebb szürke vizet termeljen és környezetbarát háztartási anyagokat használjon, már elértünk valamit. Legyünk mi, legyenek önök az az „egyetlen” család.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük