Csatornaszag a lakásban

Sajnos igen gyakran találkozom olyan csatornarendszerekkel, melyeknél nélkülözték a szellőzővezeték kiépítését illetve a helyettesítésére szánt légbeszívószelep sem került beépítésre. Márpedig ezek hiányában nem működhet tökéletesen lefolyórendszerünk.

Áramlás és légbeszívás

Súlyosabb esetben ismétlődő dugulások formájában keseríti meg életünket a fenti hiányosság.

Miért is van szükség a csatorna szellőzővezetékre?

  • elvezeti a lefolyórendszerben keletkező gázokat oly módon, hogy azok ne szennyezzék a környezetet
  • biztosítja a gépészeti berendezések és a szifonok bűzzárainak védelmét, megakadályozza, hogy a vákuum, illetve a túlnyomás hatására a csatornagázok bekerüljenek a helyiségekbe
  • mérsékelheti a közmű csatornákban (fém, cement kötőanyagú) fellépő, és azokat károsító korróziós hatásokat.

Depressziók, kompressziók

Légbeszívó szelep
Légbeszívó szelep

A csatornahálózatok megfelelően kialakított szellőztetése segítségével mérsékelhetők a csatornákban a szennyvíz áramlása során kialakuló depressziók, kompressziók, azaz a lefolyás gyorsulási és lassulási folyamatai miatt az ejtővezeték és a vízszintes vezetékek tartományában keletkezett nyomásingadozások, melynek hatására csökken a csatlakozó berendezések bűzelzáróiban keletkező záró vízveszteség.

A szellőzővezeték hiányában nem csak a használat utáni kellemetlen szagokra számíthatunk, de súlyosabb esetekben a dugulások megjelenése is elképzelhető.

Megoldást jelenthet a problémánkra, ha vásárolunk egy légbeszívószelepet, melyet a szellőzővezeték kiváltására gyártottak.

A légbeszívószelep beépítésével rendszerint költséghatékonyan és bontás nélkül orvosolhatóak a csatorna szellőzővezeték hiányából adódó kellemetlen tünetek.

***

Kapcsolódó bejegyzés:
Kamerás csatornavizsgálat

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük