Csőtisztítás – mert a dugulás nem válogat cső és cső között

Vízvezetékrendszerek tisztítása

Bemelegítésnek nézzük meg, milyen az, amikor egy nagynyomású vízvezeték szinte felrobban (az útesttel együtt) a szennyvízcsatornában zajló munkák miatt.

Nem tartozik kifejezetten a profilunkba, de a duguláselhárítás témakörébe illik a fűtésrendszerek és az ivóvíz vezetékek átmosása is.

Vízvezeték tisztítás kicsiben

Ha a lakásunkban, otthonunkban szeretnénk a belső rendszert átmosni, többféle lehetőségünk van.
Ha felújítunk, érdemes inkább az egész rendszert lecserélni, hiszen a vízvezeték az otthonunk egyik fő „érköre”, és nincs az a vezeték, melyet a legpöpecebb mosással olyan mértékben renoválni lehet, mint egy új esetében.
Ha nem bontunk, csak tisztítunk, vízkőtelenítünk, és a mechanikai, vagy vegyszeres mosást választjuk, ez költséghatékonyabb. Viszont csak a hibátlan hálózat esetében alkalmazható, neki se álljunk, ha csepeg, csorog, korrodált…
Természeten a vegyszeres tisztítást mindig alapos tisztavizes mosásnak kell követnie!

A pelyhes ivóvíz – nézzük nagyban

A szolgáltató, pláne a fogyasztó is a szívéhez kap, amikor bejelentés érkezik, hogy „pelyhes ivóvíz” folyik a csapból, vagy legalábbis kétes tisztaságú. Ez a „kétes tisztaság” szerencsére jobbára csak vizuális kívánnivalót hagy maga után, de így is jogos a jelzés.
A vízvezeték-szennyeződések oka lehet fizikai, kémiai, és biológiai. A vízvezetékekben szinte sosincs folyamatos áramlás. A cső átmérőjének okán az áramlás nem éri el azt a kívánt mértéket, melyben ne rakódna le a vízvezetékcső falára a keresztmetszetet egyre jobban beszűkítő góc.
Az ivóvíz tisztaságára hazánkban szigorú előírások, kormányrendelet vonatkozik, így minden problémára protokolláris szabályok passzolnak, hiszen bármilyen aprónak tűnő panasz mögött ott rejtőzhet egy lavina. Itt is, mint egyéb duguláselhárítási metódusoknál alap a megelőzés. Elsősorban a vízkezeléssel, illetve a már kialakult lerakódások mielőbbi megszüntetésével.
Bevált gyakorlat a vízvezeték átöblítése megspékelve oxigénnel, mondván, ezzel „extra” áramlások hozhatóak létre, hatékonyabb a mosás. Ez azonban a fentebb említett elégtelen csőátmérő miatt elégtelen áramlási sebességet eredményezhet. Nem beszélve arról, hogy a bennrekedt levegő a vezetéknek sem tesz jót, illetve a bekerült levegő remek oxigénforrás az aerob baktériumtörzseknek.
A vegyszeres eljárások sem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Ráadásul a vegyszeres csatornatisztítás közben keletkezett környezetkárosító anyagok ártalmatlanítása költséges mulatság.

Mikor nem jó a WOMA?

Ágyúval verébre nem lövünk – a WOMA beltéri vízvezetékbe sem való!
A nagynyomású hidraulikus eljárás (WOMA) szintén nem optimális a tekervényes, vékonyabb-vastagabb átmérőjű csövek átöblítésére, pedig ez félelmetesen hatékony fegyver a megfelelő terepen, például az épületen kívüli szennyvízvezeték tisztításánál.
Márpedig a vízvezetéket tisztítani muszáj!
A vízvezetéket tisztítani muszáj, kétség nem fér hozzá. Ideális megoldás, ha mechanikai eljárással választjuk le a vízvezeték felrakódásait. Ez a tisztítóeszköz mozgásától függően lehet

  • forgatott
  • és vontatott (rövid vezetékek esetében),
  • illetve hidraulikus (hosszabb vezetékeknél).

A kitisztított hálózatot fertőtlenítés után többféle ellenőrzésnek is alávethetik (fizikai, kémiai, biológiai).
Az egyre fejlettebb technikák, technológiák azt feltételezik, hogy csettintésre folyik a pohárba, kádba, vécébe a tiszta víz, pedig nem…
Vigyázzunk a vízre – nekünk itt a Kárpát-medencében egyelőre szerencsénk van…

***

Sokan keresik: Duguláselhárítás házilag

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük