Ólomcsőben, ha folyik…

Ólom csatornavezeték

Példaként kénytelen vagyok ismét előcitálni a régebbi építésű bérházakat, panelházakat, hiszen itt nagyobb arányban fordul elő az ólom csatornavezeték (szennyvíz/ivóvíz), mint másutt.

Az épületek – tartószerkezeti tekintetben – simán bírnak száz évet is, nem szorulnak különösebb felújításra. Ám a másodlagos rendszerek (nyílászárók, gépészet, villamosság, víz-, szennyvízvezetékek) 30 év alatt taccsra mennek. Egy tömbház esetében például a szennyvízvezeték (mondom éppen a szennyvíz elvezetését, hogy stílusosak legyünk, hiszen számunkra a lefolyók, a duguláselhárítás a legrelevánsabb téma) cseréjére csak akkor van reális esély, ha helyrehozhatatlan károkat okoz a szétmaródott, elporladt, eltörött szennyvízcső. Itt szinte folyamatos az eltömődés, és szivárgás – egészségtelen, gusztustalan, és nehezen orvosolható gondokat okoz(hat).

Más történet, de passzol: gondoljunk bele! Az évek során a különböző okok miatti szerelés, szerelvényezés (lakásfelújítás, dugulás, csőtörés, csőcsere) során hány és hány szakember (és hobbista…) javított, hárított, toldott-foldott, kötött? Ahány kor, annyiféle anyag, ahány szakember, annyiféle módszer… Duguláselhárító legyen a talpán, aki seperc kibogozza, honnan, mi, hova, miből, és miért! Duguláselhárítás során szereltünk már olyan csőlabirintust, hogy a Minotaurus is megirigyelné!

Vegyük például Pest megyét, Fejér megyét, és a nagyobb településeket – Budapest,  ÉrdSzékesfehérvárDunaújvárosGyőrTatabánya ahol rengeteg a bérház; nem ritka, hogy ólomból készült csövekben folydogál el, le a szennyvíz. Itt igazán izgalmas a duguláselhárító szakember munkája, a megoldás pedig bonyolultabb, hiszen az acélspirállal végzett lefolyótisztítás az ólom szennyvízcsőben külön fogalom – igazi kutyaszorító.

Bedugult ólomlefolyó: csőben a pác

Az ólom ravasz kópé! Képlékeny. Az acélspirál (csőgörény) kemény. A tapasztalatlan duguláselhárítót bizony, kellemetlen meglepetés fogja érni… Vagy beszorul a spirál, nem tudja kihúzni a szerszámot miután megforgatta azt, vagy/és kilyukad „bónuszként” a szennyvízvezeték. A felmelegedett cső és spirál ugyanis szinte összeforr a képlékennyé vált ólomcsővel, illetve a kemény spirálszálak, és az agresszív forgás kilyukaszthatja azt.

Szennyvízvezetéknél még istenes, ha ólomból van!

De mi van, ha az ivóvíz ólomvezetékben nyomul? Hát… az ólom hosszú távon, nagyobb mennyiségben (nem kell több kilóra gondolni) mérgező lehet. Ne gondoljunk hirtelen halálra, azért ennyire nem egyszerű (szerencsére)! A Fővárosi Vízművek rengeteg ólom bekötővezetéket kicserélt, de ettől a Vízművek hatáskörén kívül eső alap-, felszálló-, és egyéb vezetékek nem manifesztálódnak át maguktól…

A víz élelmiszer, ezért különös tekintettel vizsgálják a minőségét. De otthonunkban nem áll minden csap mellett ellenőr, aki ügyel a saját, „privát” vizünkre.

Nem kell pánikba esni! Ha gyanúnk van rá, hogy ólomvezetéken át kapjuk a napi betevő H2O-t, folyassuk kicsit, mielőtt fogyasztjuk. Mindenképpen javasolt kicseréltetni az ólomból készült vízvezetéket, szennyvíz-vezetékeket!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük