Dugulás a padlóösszefolyóban

HL szifon dugulás ellen
HL szifon – kell!

Akit még nem áldott meg az ég igazán gusztustalan „élménnyel”, húzzon gumikesztyűt (extrém sportot kedvelők azt se), emelje ki a régen tisztított, eldugult fürdőszobai összefolyó rácsát, és határozott mozdulattal nyúljon bele.

A padlóösszefolyó dugulásának egyik első tünete, hogy bűzlik. Aztán fel-felbugyog a szürke víz, majd szépen el is önti a fürdőt, ha nem cselekszünk! A szag, bugyogás keletkezésének forrása lehet a bűzelzáró, vagy eldugult strang (társasház), csatorna eltömődése – mindenképpen megoldást kell keresni.
A legkézenfekvőbb, ha első lépésként megtisztítjuk a fürdőszobai padló összefolyót. Leemeljük a díszrácsot és megszabadítjuk a szappantól berasztásodott, begócosodott hajtól, szőrtől, miegyébtől az összefolyót.
Ezt követve öblítsük át: vödör víz, slag, a tusoló gégecsöve.

Jöjjön, aminek jönnie kell! Elő a csőgörénnyel!

Ha a helyzet nem oldódott meg, jöhet a kézi lefolyótisztító spirál, azaz a jó öreg csőgörény! A görényt mindenképpen szakember kövesse, mert ha még ezek ellenére sem szűnt meg a bűz, illetve a dugulás, sajnos nagyobb problémára van kilátás…
A „nagyobb probléma” általában a lefolyó, szennyvízcsatorna eltömődését jelenti. Sláger például a „háztartási balesetek” között a WC-be esett, dobott legkülönfélébb tárgyak okozta szennyvízvisszafolyás. Felmosó mop, intimbetét, óvszer, WC-dezodor, építési törmelék, glett, ételmaradék – „apró, úgyis lemegy!” –, ha ráadásul a lefolyó alaposan el van vízkövesedve, zsírosodva, mérget vehetünk arra, hogy ezt csak a gépi duguláselhárítás fogja megszüntetni.

Pótoljuk a kiszikkadt, elszivárgott vizet az összefolyóból!

Nem kell kétségbeesni! A fürdőszobai összefolyóból áradó buké lehet attól is, hogy elpárolgott, elapadt a bűzzáró víz. Ez inkább nyaralókra, lakatlan épületekre jellemző, ahol ritkábban használják a mosdót, csapot, kádat.
Ellenőrizzük az összefolyó gumiszigetelését is, rendesen zár-e. Vessünk pár pillantást, „tapintást” a bűzzáró könyökre, dugóra is. Mindezt természeten rábízhatja a duguláselhárítás mestereire, akik Budapesten és az agglomerációban, például Érden is is rendelkezésére állnak.

Ajánlott a fürdőszobai padlóösszefolyót is időnként kitakarítani, még mielőtt a szappan-haj-szőr-sampon-stb-kombó össze nem áll valami elképesztően gyomorforgatóan nyálkás és nyúlós, az összefolyóhoz rettentően ragaszkodó rém-képződménnyé.

***

Kapcsolódó bejegyzések:

Tippek-trükkök

Duguláselhárítás házilag 2.

Ügyes padlószifon dugulások ellen

A dugulások okai

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük