Mi lesz, ha kiborul a … ciszterna

Amikor a víz mindent visz

Nem csak a kevés csapadék, a bő égi áldás is terhünkre lehet.
Mindenki ismeri azt a helyzetet – ha máshogy nem, hírcsatornákból – amikor a víz mindent visz.
A Világi Duguláselhárítás többször járt hazai, nem túlzok: időszakosan katasztrófa sújtotta övezetekben – Budapesten, Ercsiben, Érden, Dunaújvárosban, Székesfehérváron, Tatabányán és sorolhatnám tovább – szivattyúzni, és a csatornából kimosni (Woma) az iszapot egy-egy felhőszakadást, áradást követve.

Ha szárazság van, az a baj, ha sok a víz, az a baj?!

Szárazság idején vízért esedezünk, csapadékgazdagabb időszakokban pedig a pokolba kívánjuk – így van ez.

A vízgyűjtő ciszternával is adódhatnak problémák, ha nem győzi nyelni a vizet. Ha hibátlanul kiszámoltuk anno, mekkora esővízgyűjtő tartályra lesz szükségünk, a túlfolyás elenyésző számban fordul elő, hiszen nedves kontinentális éghajlattal bírunk, monszunnal (egyelőre) nem kell számolnunk.

Csurig van a ciszterna!? Szikkassza, szivárogtassa!

A ciszternatúlcsorgás főleg télen jelent gondot, hiszen nem jellemző, hogy öntözünk. A felesleges vizet viszont el kell vezetnünk! Leghatékonyabb módja ennek az elszivárogtatás, azaz a szikkasztás. Ez mínuszok idején is megoldás, hiszen a víz fagyhatár alatt távozik a rendszerből, esélye sincs a jégdugónak.
A szennyvíz is szivároghat, szikkadhat.

Elszivárogtatni nem csak csapadékvizet, hanem a biológiailag megtisztított szennyvizet is lehet. Ez kiváló módja az öntözésnek – gyökérzónás áztatás –, nem veszik kárba, újrafelhasználásra kerül. Ráadásul a csőrendszer a föld alatt fut, esztétikailag, higiéniailag, gyakorlatilag is kitűnő megoldás! Figyelem! Nem vezethet át a szomszéd telkére!

Szivárogtató árok

A szivárogtató árok csak megfelelő tömörítettségű talajban alakítható ki, ügyelni kell az árok egyenletes esésére. A drénhálózat köré érdemes vastag rétegben nagyobb méretű kulé* kaviccsal megágyazni, az ideális szivárgás elősegítése érdekében. A kavicsot betemetés előtt terítsük geotextillel (érdemes a szőtt fajtát használni, jó szakítószilárdságú, remekül bírja a terhelést, elosztja a földre nehezedő súlyt), megelőzendő az felsárosodást.
A ciszterna túlfolyója a befolyó alatt található, erre csatlakozik rá az akár többtízméter hosszú, 100mm átmérőjű, kilyuggatott PVC cső, végén a talajból függőlegesen kivezetve. A talaj vízelnyelő képességétől függően építjük ki az elszikkasztás csőrendszerét. Homokos talajban ritkább, agyagosban sűrűbb hálózat szükséges. A dréncső-rendszer enyhe lejtésű, akár a szennyvíz vezetékek.

*Kulé kavics: a víz által gömbölydedre formált folyami, tóparti kavics. Kiváló vízelvezető képességgel bír. Felhasználhatósága jóval egyszerűbb és problémametesebb, mint a bányászott kövek, kavicsok, hiszen ezek eleve tisztítottak. Dekorációs célra, szivárgók építéséhez, talajtakarásra is kiváló megoldás.

***

Korábban a témában írtuk Önnek:

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük