Duguláselhárítás: az első fagyok – felkészülés a téliesítésre

Duguláselhárítás - téliesítés
Duguláselhárítás – téliesítésre felkészülni!

Az első fagyok már kopogtattak – ideje a téliesítésnek

A hőmérő higanyszála (már ha be nem tiltották volna a higanyos hőmérőket…) a magasabb településeken bizony már október elején verte a mínuszt, ideje a téliesítésnek. Szerencsére nap közben a hőmérséklet még megenyhül, de ez egyik napról a másikra bezordulhat. Ha a jövő tavaszt nem akarjuk a csőtörés sokrétű társ-problémáival, vízszivattyúzással, bontással, ásással, cserével, a duguláselhárítás számos más alfajával kezdeni, ideje a tettek mezejére lépni, és téliesíteni.

Téliesítési tennivalók és a duguláselhárítás ára

Kezdjük a hozzánk passzolóval, a szennyvízvezetékkel. Mi történik, ha van egy izmosabb eltömődés, ami a csövet még nem teljesen, csak részlegesen zárja el? A dugulás előtti pangó víz megfagy, vízzsák képződik. Ugyanígy vízzsák képződik, amikor a szennyvízvezeték lejtése nem megfelelő, illetve ha benőtt gyökerekkel van dolgunk.

Mossuk át a lefolyókat, szennyvízvezetéket egy alapos öblítéssel. Még a vízvezeték lezárás előtt engedjük meg a csapokat, húzzuk le a WC-t. Mivel a bűzelzárókban maradó víz előbb-utóbb elpárolog, érdemes ronggyal betömni, hogy amikor az első látogatást tesszük, ne fogadjon bennünket csatornaszag.

Ha azt gyanítjuk, hogy dugulás esete forog fenn, hívjunk duguláselhárító szakembert. Inkább egy őszi WOMA csatornamosás, mint egy téli jégdugó kiolvasztás… Öreg duguláselhárító róka lévén sajnos nemegyszer fagyoskodtunk x és y településen a csatornába fagyott jégdugó dugulásának eltávolítása, kiolvasztása miatt. Nincs ezzel gond, hiszen megoldjuk, de ilyen esetekben értelemszerűen megugrik a duguláselhárítás ára.

Víztelenítés, csapok, akna, vízóra

A télen elhagyott, fűtetlen nyaralókban zárjuk el a főcsapot, majd nyissuk meg az összes csapot, és a víztelenítő csonkon folyassuk el. Ne csak arra fordítsunk gondot, ami a négy fal között van, hiszen ugyanilyen fontos a kerti és udvari csapok téliesítése is. Ellenőrizzünk! Ha a vízmérő bármelyik csillagkereke forog, jelzésértékű, és csőrepedésre, csőtörésre utal.

Szigeteljük a csöveket, aknákat olyan anyaggal, mely nem szívja be a csapadékot, és kellően hőszigetel.

És ha már csatorna: többször írtunk már arról, miért fontos az ereszcsatorna karbantartás. Ne vegyük félvállról ezt sem, mert bizony komoly és hosszútávú, negatív következményei lehetnek.
***
Ajánlom még:

Felkészülés a fagyokra: téliesítés – 1.

Felkészülés a fagyokra: téliesítés – 2.

Jégdugó az elfagyott csatornában

Ősz, falevelek, dugulás

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük